Medicii vor fi PLĂTIȚI pentru gărzile suplimentare
Foto: Sursa foto: Internet

Medicii vor fi PLĂTIȚI pentru gărzile suplimentare
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Problema gărzilor din spitale pare să îşi fi găsit rezolvare după ce Ministerul Sănătăţii a decis plata gărzilor suplimentare efectuate de medici pornind de la baza salarială crescută prin intermediul Ordonanţei de Urgenţă 20/2016, începând cu data de 1 octombrie.

Pentru ca acest lucru să fie posibil Ministerul va avea nevoie de aproximativ 100 de milioane de lei, bani care se vor strânge din administrarea mai eficientă a resurselor deja existente în sistemul sanitar. „Creşterea veniturilor pentru gărzi va fi finanţată printr-un control mai strict al cheltuielilor şi prin măsuri de reducere a risipei din sistem”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Conform documentului citat, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, apreciază că ''sistemul sanitar trebuie să aibă grijă în primul rând de oameni: de pacienţi şi de medici. Orice măsură decisă în favoarea medicilor este un beneficiu direct şi pentru pacienţi''. Se pare că această decizie, care trebuie legiferată până la 1 octombrie, face parte dintr-un plan mai larg de reformare a organizării resursei umane din sănătate, plan ce va fi pus la punct de Minsuterul Sănătăţii şi Ministerul Muncii, iar Demersul privind gărzile se înscrie într-o preocupare mai largă a Ministerului Sănătăţii, împreună cu Ministerul Muncii.

Plata gărzilor suplimentare efectuate de medici se va face în funcţie de salariul de bază majorat la începutul acestei luni. „Au crescut salariile de bază ale medicilor din sistemul public de la 1 august, odată cu intrarea în vigoare a OUG 20/2016. Guvernul a prevăzut pentru această creştere un miliard de lei. Gărzile suplimentare vor fi efectuate în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial. Pentru medici avantajul este că gărzile vor fi considerate atât vechime în muncă, cât şi vechime în specialitate. Contractul de muncă pentru gărzi va da dreptul la concediu de odihnă plătit proporţional cu timpul lucrat pentru medicii care efectuează numai gărzi sau pentru cei care fac gărzi în alt spital decât cel la care sunt angajaţi”, explică Ministerul Sănătăţii.

Pe lângă plata gărzilor suplimentare, cadrele medicale vor beneficia pentru „garda obligatorie”, de un spor de 25 la sută pe timpul de noapte lucrat, ceea ce până acum nu se făcea.

De asemenea, medicii care au obţinut titlul de doctor în ştiinţe medicale din 2010 încoace vor primi sporul legal de 15 la sută care, până la 1 august, nu mai fusese acordat. Nici medicii rezidenţi nu au fost uitaţi, motiv pentru care ministerul caută soluţii pentru plata gărzilor medicilor rezidenţi de anii I şi II.

Citit 2158 ori Ultima modificare Miercuri, 10 August 2016 00:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.