PERICOL, mai ales pentru copii! Ce E-uri conţin ÎNGHEȚATELE cu arome şi/sau suc de fructe
Foto: Sursa foto: Internet

PERICOL, mai ales pentru copii! Ce E-uri conţin ÎNGHEȚATELE cu arome şi/sau suc de fructe
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Ţinând cont că suntem în plin sezon estival, şi îngheţata este una dintre metodele de răcorire, Asociaţia Pro Consumatori (APC) a realizat un studiu privind calitatea îngheţatei. În acest scop, APC a cumpărat 64 de sortimente de îngheţată (39 îngheţate cu arome şi 25 îngheţate cu fructe/suc de fructe), cu arome diferite (lime, căpşune, pepene roşu, cocos, banană, tiramisu, ciocolată, fructe de pădure, vanilie, rom, frişcă, mentă, cola, iaurt, kiwi şi pepene galben) şi cu conţinut de suc de fructe (lămâie, ananas, fructe de pădure, căpşune, vişine, fructe tropicale, pepene roşu, pepene galben, cocos, cireşe şi mango).

În urma studiului efectuat, în cele 64 de sortimente de îngheţată au fost identificaţi 31 de aditivi alimentari. O parte dintre aceşti aditivi sunt consideraţi periculoşi pentru sănătate. Iată care sunt aceşti aditivi şi ce probleme de sănătate pot genera:

E100 – curcumina este un colorant galben portocaliu, iar unele studii au arătat că poate provoca stare de greaţă, diaree.

E102 – tartrazina, colorant sintetic, este considerat răspunzător de agravarea astmului, de producerea de iritaţii la nivelul pielii şi de distrugerea ADN-ului.

E120 – carminul este un colorant roşu strălucitor produs din insecte, coşenile, specie de gândac din America de Sud, uscate şi zdrobite. Carminul nu este recomandat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare. Poate produce astm, alergii şi rinite.

E122 – azorubina, un colorant roşu toxic, folosit şi în industria textilă, ce poate produce astm sau hiperactivitate la copii.

E131 – albastru patent V este un colorant albastru violet care poate provoca reacţii alergice, dermatită, tulburări de respiraţie şi este potenţial cancerigen.

E133 – albastru briliant este un colorant albastru care poate provoca alergii la persoanele cu astm moderat.

E405 – poate produce reacţii alergice la unii copii.

E1520 – propilenglicolul produce stări depresive ale sistemului nervos central, este neurotoxic, cardiotoxic.

E124 – este un colorant sintetic care produce reacţii alergice, fiind responsabil şi pentru hiperactivitatea copiilor, agravarea astmului, considerat a fi cancerigen în multe ţări.

E150a – caramel simplu, cel mai utilizat colorant artificial. Poate provoca hiperactivitate şi probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi.

E150d – caramel sulfit de amoniu. Poate provoca probleme intestinale după ingestia unor cantităţi mari.

E162 – betanina, colorant natural obţinut din sfecla roşie. Nu se cunosc efecte adverse. Poate conţine cantităţi mari de nitraţi şi astfel produsele ce îl conţin trebuie evitate de copii.

E202 – sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irită pielea, ochii şi mucoasele. Poate fi genotoxic şi mutagen pentru celulele sângelui uman.

E211 – benzoat de sodiu - asupra acestuia planează suspiciuni cu privire la generarea unor alergii.

E296 – acid malic, potenţiator de aromă. Concentraţiile mari nu sunt permise în alimentele pentru copii, deoarece copiilor mici le lipseşte capacitatea de a metaboliza cantităţi mari de acid malic.

E322 – lecitine, emulgatori. În general, este sigur. Totuşi, unele studii arată că poate fi descompus de bacteriile din tractul digestiv într-un compus care poate contribui în timp la apariţia aterosclerozei şi a infarctului.

E330 – acidul citric. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalţului dentar, acesta favorizând apariţia cariilor dentare.

E331 – citraţii de sodiu (săruri de sodiu ale acidului citric) pot produce efecte secundare ca greaţă, vomă, crampe abdominale şi musculare, reacţii alergice.

E401 – alginat de sodiu, stabilizator. Este extras din algele brune. Nu se cunosc efecte adverse.

E 407 – caragenan, agent de îngroşare. Unele studii au arătat că poate avea un efect toxic, putând provoca ulcer şi cancer. Este interzis în UE în laptele praf de început pentru copii, ca o măsură de precauţie.

E 410 – guma de carruba, agent de îngroşare. Poate provoca scăderea eficienţei anumitor substanţe (enzime) care ajută digestia.

E 412 – guma de guar, agent de îngroşare. Poate provoca alergii.

E 414 – guma de acacia (arabica), emulgator. Poate provoca alergii şi se comportă ca o substanţă de balast. Nu se recomandă consumul frecvent.

E415 – guma de xantan este produsă prin fermentarea glucozei, sucrozei sau lactozei de bacteria Xanthomonas campestris. Poate provoca balonare, flatulenţă, diaree, crampe abdominale şi scăderea glicemiei.

E417 – guma tara, stabilizator.Poate provoca alergii.

E440 – pectina, agent de îngroşare. Poate fermenta în intestinul gros, provocând flatulenţă.

E460 – guma de celuloză, emulgator. Celuloza este insolubilă, dar poate fi fermentată în intestinul gros. Concentraţiile mari pot cauza probleme intestinale, cum ar fi balonarea, constipaţia şi diareea.

E471 – mono şi digliceride ale acizilor graşi. Aditivii E471 contin amestecuri de mono-di-esteri de glicerină ai acizilor graşi prezenţi în uleiuri şi grăsimi alimentare. Mai pot conţine şi mici cantităţi de acizi graşi liberi şi glicerină. Aditivul este un emulgator, deci rolul său principal este de a forma şi de a stabiliza emulsiile prin scăderea tensiunii superficiale dintre cele două faze lichide nemiscibile.

E476 – poliricinoleat de poliglicerină, emulgator. Nu sunt cunoscute efecte adverse.

Aşadar, data viitoare când cumpăraţi o îngheţată citiţi cu mare atenţie eticheta, mai ales dacă aceasta ajunge la un copil. Dacă vreţi să vă răcoriţi cu o îngheţată, cel mai bine ar fi să o pregătiţi acasă din fructe de sezon.

Citit 3053 ori Ultima modificare Miercuri, 10 August 2016 19:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.