TRATAMENTUL-MINUNE face minuni. Câţi gălăţeni cu hepatită C au fost VINDECAȚI complet

TRATAMENTUL-MINUNE face minuni. Câţi gălăţeni cu hepatită C au fost VINDECAȚI complet
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Autorităţile vor să introducă tratamentul şi pentru pacienţii cu forme mai puţin avansate ale bolii


Ultimul tratament disponibil pentru românii bolnavi de hepatită C dă rezultatele scontate. Terapia fără interferon a fost introdusă în ţara noastră în luna octombrie a anului trecut. 5.000 de pacienţi beneficiază de noul tratament, deşi numărul celor bolnavi este mult mai mare (în jur de 580.000 de români sunt infectaţi cu virusul hepatic C, potrivit ultimelor statistici - n.r.). Ministerul Sănătăţii a limitat astfel terapia din cauza costurilor foarte mari pe care le presupune. Recent, autorităţile medicale din zona Moldovei au anunţat că peste 200 de bolnavi din nord-estul ţării s-au vindecat complet de hepatita C, după ce au urmat tratamentul fără interferon. Printre ei se numără şi 21 de bolnavi din Galaţi. "Este vorba despre pacienţi în cazul cărora boala ajunsese într-un stadiu foarte avansat. Rezultatele pe care le-am obţinut pe baza noii terapii sunt cu atât mai îmbucurătoare. Şi alţi gălăţeni au urmat sau urmează tratamentul, astfel încât numărul celor vindecaţi va creşte", a precizat dr. Dan Botezatu, medic primar gastroenterolog.

Zeci de gălăţeni încă aşteaptă vindecarea

115 dosare aparţinând unor gălăţeni diagnosticaţi cu forme severe de hepatită C au fost trimise, pentru aprobare, de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), în ultimele 11 luni. "80 dintre aceşti pacienţi au primit undă verde pentru începerea tratamentului fără interferon. Restul dosarelor se află încă, pentru aprobare, la Bucureşti", a precizat Mihaela Docan, preşedintele director general al CJAS Galaţi.

Pentru un singur pacient, pastilele costă în jur de 40.000 de euro. Din acest motiv, doar bolnavii în cazul cărora afecţiunea se complicase şi cu ciroză au fost incluşi în tratament. Recent, însă, autorităţile au anunţat că vor căuta soluţii pentru a extinde tratamentul, din această toamnă, şi pentru pacienţii cu forme mai uşoare ale bolii. Faţă de tratamentul cu interferon, care dădea rezultate doar în jumătate dintre cazuri şi era foarte greu de tolerat pentru organism, terapia interferon-free durează, de regulă, doar 12 săptămâni, este mult mai uşor de suportat de către organism şi duce la vindecare în aproape toate cazurile.

Drumul către tratament

Pentru a ajunge la faza depunerii dosarului, bolnavul trebuie să străbată un traseu destul de dificil. Primul drum este la medicul de familie, de la care va obţine un bilet de trimitere către medicul specialist. Pe baza acestui bilet şi având la îndemână cardul de sănătate, pacientul merge la un medic specialist dintr-unul din centrele acceptate în acest program.

În judeţul Galaţi, au fost incluse în programul de tratament fără interferon al hepatitei C Spitalul Judeţean, Spitalul CFR, precum şi un cabinet medical privat aflat în contract cu CJAS Galaţi. În urma consultului, specialistul hotărăşte dacă pacientul corespunde criteriilor de eligibilitate, conform protocolului elaborat de comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii.

În cazul în care bolnavul corespunde acestor criterii, medicul de familie îi va prescrie un voucher, pe baza căruia va putea face, în mod gratuit, investigaţiile cerute la dosar. Un singur laborator din Galaţi a fost aprobat pentru aceste investigaţii. Cu rezultatele obţinute la aceste analize, bolnavul se întoarce la medicul specialist, care hotărăşte dacă dosarul poate fi întocmit şi trimis sau nu.

Dacă pacientul îndeplineşte toate criteriile cerute, dosarul poate fi depus, în sfârşit, la sediul CJAS Galaţi, de unde va fi trimis către comisia de la Bucureşti. Abia după ce şi această comisie îşi va da girul, tratamentul va putea începe, nu înainte însă ca pacientul să facă un nou drum la medicul specialist curant, care îi va elibera şi prescripţia medicală necesară.

Citit 11489 ori Ultima modificare Duminică, 11 Septembrie 2016 18:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.