Cancerul de col uterin poate fi diagnosticat din timp

Cancerul de col uterin poate fi diagnosticat din timp
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Bună Vestire" Galaţi este singurul centru din judeţul Galaţi unde femeile pot beneficia de o testare gratuită Papanicolau, în cadrul Programului naţional de depistare precoce a cancerului de col uterin. Ca să beneficiaţi de o astfel de testare, trebuie să obţineţi un formular special de la unul dintre medicii de familie incluşi în program. Puteţi vedea dacă medicul de familie pe lista căruia figuraţi ia parte la program, prin consultarea listei publicate pe pagină de internet a Maternităţii "Bună Vestire": http://www.maternitategl.ro/servicii.html. În caz contrar, vă puteţi adresa oricăruia dintre medicii din listă. 

Testul Papanicolau gratuit, prin Programul naţional, se poate face în următoarele condiţii: să aveţi vârstă cuprinsă între 25 ani împliniţi şi 64 ani neîmpliniţi; să nu fi făcut operaţie de histerectomie totală; să aveţi formularul specific programului (FS1), eliberat de unul dintre medicii de familie cu care spitalul are contract pentru program (unul dintre medicii din lista indicată mai sus - n.r.). Perioada în care este recomandat să se realizeze testarea este între zilele zece şi 20 ale ciclului menstrual, prima zi fiind considerată cea în care a început ultima dată menstruaţia. 

Fără activitate sexuală înainte de testare

"În momentul prezentării pentru recoltare, pacientele nu trebuie să fie spălate intravaginal. De asemenea, nu trebuie să fi avut activitate sexuală în ultimele 48 de ore. Prezentarea la recoltare se face la cabinetul de screening din cadrul ambulatoriului de specialitate pe baza programării, formularului FS1 şi a documentului de identitate", se arată într-un material de pe site-ul Maternităţii "Bună Vestire". 

Din luna februarie a.c., Institutul Naţional de Sănătate Publică a lansat campania de conştientizare privind prevenirea cancerului de col uterin "Protejează-i aripile". Această campanie se desfăşoară pe parcursul anului 2017 şi are că scop creşterea nivelului de informare al populaţiei cu privire la mijloacele de prevenire a cancerului de col uterin şi la serviciile preventive la care au acces în cadrul programelor naţionale de sănătate.

În primele stadii, atunci când boala este vindecabilă în 90 la sută din cazuri, cancerul de col uterin nu are simptome.

Citit 2689 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Aprilie 2017 18:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.