Ce riscă părinţii care refuză să-şi imunizeze copiii
Foto: Legea vaccinării se va aplica abia din ianuarie 2019 | Sursa foto: Internet

Ce riscă părinţii care refuză să-şi imunizeze copiii
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Legea vaccinării nu prevede amenzi, dar prevede alte sancţiuni pentru părinţii care refuză să-şi imunizeze copiii, potrivit proiectului lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii.

Astfel, cei care nu vor să-şi imunizeze copiii riscă dosar penal şi închisoare între trei şi şapte ani, refuzul fiind încadrat relelor tratamente aplicate minorului. „Părintele poate refuza vaccinarea, dar o face pe propria lui răspundere”, a precizat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, potrivit "Adevărul". Proiectul, aşa cum arată el în forma actuală, prevede că va fi sesizată Protecţia Copilului dacă un copil împlineşte vârsta de trei ani şi nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei sale.

Mai mult, accesul în colectivitate îi va fi blocat, în condiţiile în care părintele sau reprezentantul legal nu prezintă un plan de recuperare al vaccinurilor. Acelaşi document subliniază că, atât la nivel judeţean cât şi la nivel naţional, vor funcţiona comisii teritoriale de vaccinare care vor putea sesiza Protecţia Copilului.

Stoc de vaccin pentru 18 luni

Potrivit ministrului Sănătăţii, Legea vaccinării, care se va aplica abia din ianuarie 2019, vine cu atribuţii foarte clare pentru toţi actorii implicaţi în acest proces, inclusiv pentru Ministerul Sănătăţii, care va fi obligat să comande stocuri de vaccin cu doi-trei ani înainte de o campanie de imunizare. În plus, o altă noutate e faptul că toţi furnizorii trebuie să fie în registrul naţional de vaccinări, iar decontările se vor face în funcţie de raportările acestora. „Această lege are rolul de a îndrepta disfuncţionalităţile care există de câteva luni de zile - că nu există vaccin, că medicii de familie au dificultăţi în a duce vaccinul de la direcţiile de sănătate publică până la cabinet în condiţii de siguranţă”, a completat profesorul Alexandru Rafila, şeful Societăţii Române de Microbiologie.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o acoperire vaccinală de peste 95 la sută. Cu toate acestea, România înregistrează proporţii de sub 75 la sută pentru mai multe tipuri de vaccin.

Citit 1752 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Aprilie 2017 19:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.