CRIZĂ la Centrul de Transfuzii Galaţi. Numărul donatorilor de sânge a scăzut

CRIZĂ la Centrul de Transfuzii Galaţi. Numărul donatorilor de sânge a scăzut
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Numărul gălăţenilor care vin să doneze sânge, la Centrul Regional de Transfuzii Sangvine (CRTS) Galaţi, a cunoscut o scădere simţitoare, în ultima lună. Astfel, s-a ajuns la mai puţin de 50 de donatori, o scădere cu 25-30 de persoane. Totul, în condiţiile în care, în spitale, este o criză aproape permanentă de sânge.

Din acest motiv, conducerea CRTS Galaţi face apel către gălăţeni să vină să doneze sânge. "Sângele donat ajunge nu doar în spitalele din judeţul Galaţi, ci şi în spitalele unde sunt internaţi pacienţi gălăţeni. Centrul din Galaţi nu prea a dus lipsă de donatori, de-a lungul timpului. Cu toate acestea, sunt şi perioade în care numărul acestora scade. Acum, ne confruntăm cu o astfel de problemă, motiv pentru care facem un apel către gălăţeni să vină şi să doneze sânge", a precizat Camelia Stoichicescu, directorul CRTS Galaţi.

Condiţii pentru a deveni donator

Puteţi deveni donator de sânge dacă îndepliniţi o serie de criterii care sunt verificate în momentul în care vă prezentaţi la centru. Prima condiţie obligatorie este vârsta minimă de 18 ani. Există recomandarea ca prima donare să se facă cât mai aproape de această vârstă. În general, cei care doresc să doneze pentru prima dată după vârsta de 50 de ani sunt mai dificil de acceptat, ţinând cont de faptul că pot apărea o serie de afecţiuni care contraindică donarea. La o şedinţă de donare se recoltează aproximativ 450 ml (plus/minus zece mililitri - n.r.) de sânge.

Dimineaţă, înainte de a dona, puteţi bea o ceaşcă de ceai sau de cafea şi mânca un mic-dejun format în special din fructe şi legume. Nu trebuie mâncate alimente bogate în proteine şi grăsimi, cum sunt ouăle, laptele sau carnea (chiar şi cea slabă - n.r.). Înainte de a dona şi după, pentru un interval de o oră, nu trebuie să fumaţi.

Cum vă ajută donarea de sânge

Atunci când vreţi să donaţi, următoarele analize sunt gratuite: RH; Grupa sanguină; Hepatita B, C; HIV (SIDA); TPHA (sifilis); ALT (probe hepatice). După ce aţi donat, veţi obţine o adeverinţă pentru o reducere de 50 la sută la transportul în comun, pentru 30 de zile. Angajaţii care donează beneficiază şi de o zi liberă. Nu în ultimul rând, donatorii primesc şi şapte bonuri de masă, fiecare în valoare de 9,57 lei.

Citit 7406 ori Ultima modificare Joi, 21 Septembrie 2017 01:34

3 comentarii

 • postat de Costi
  Vineri, 22 Septembrie 2017 10:46
  95.77.96.***
  Si cum ii ajuta subventia la troleu pe aia care stau la sate? Sau cum ii ajuta ziua libera pe someri?
  Daca s-ar oferi bani cash in loc de avantaje imposibil de folosit, probabil ar veni mult mai multi donatori.
  3
  1
  Raportează
 • postat de Andi
  Vineri, 22 Septembrie 2017 07:38
  5.13.157.***
  Am fost donator de sange ani la rand. Ma duceam cu drag stiind ca pot ajuta pe cineva. Dar va spun sincer ca personalul de acolo, atitudinea personalului te face sa iti vezi de treaba. 1. Au vrut sa ma dea afara ca am dezlipit data lipita de ei pe C.I. -ul meu si ea nu sta sa caute fisa mea, desi aveam carnet de donator. Cand am ajuns la reclamatii scrise mi s-a spus sa o iert ca este pila nu stiu cui si este bolnava cu capul. 2. L-au umilit pe un biet om care si asa era la limita din punctul meu de vedere ca nu a tinut vata binr la plecare. Desi la alte centre in alte orase se pun plasturi. 3. Au strapuns vena de doua ori. Per general profita de saracia oamenilor care doneaza pentru acele bonuri si au un comportament ce lasa de dorit. Alt sistem politizat si facut praf. Mergem inainte dar eu la Galati nu mai donez.
  1
  4
  Raportează
 • Joi, 21 Septembrie 2017 18:36
  5.13.163.***
  dar cei care nu mai au voie sa doneze de la o greseala ca cica au donat au gasit un mic virus dar apoi la analizate facut de voi de ei au iesit curati si asta timp 1-2-3-4-5 ani cunosc peste 250 de persoane care au patit asa ceva.
  de asa este lipsa de donatori le gasiti o mic buba si gata pa la bucuresti se repeta testul si daca iasa bine poate dona dupa 3 luni sau 6 de la accidentul respectiv sau ce au impus.

  https://www.facebook.com/JudetulGalatiOrasulGalati

  vom posta lista cu cei refuzati pe facebook.
  3
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.