În comuna gălățeană Slobozia Conachi, INVESTIȚIILE şi CIVILIZAȚIA merg mână în mână
Foto: Marius Negri

În comuna gălățeană Slobozia Conachi, INVESTIȚIILE şi CIVILIZAȚIA merg mână în mână
Emil Dragomir, primarul din Slobozia Conachi
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Comuna Slobozia Conachi, din care face parte şi satul Izvoarele, este cunoscută la nivel naţional drept „comuna cutremurelor”. Asta după ce, în anul 2013, localitatea a fost lovită de un roi de peste 400 de cutremure, despre care specialiştii au spus că sunt de natură tectonică. După valul de cutremure, satul Izvoarele a fost lovită de un nou fenomen care a speriat localnicii, respectiv alunecările de teren. Toate au trecut însă, localnicii au revenit la viaţa de zi cu zi, cu bune şi rele, iar comuna a început să înflorească.

Schimbarea se vede încă de la intrarea în Slobozia Conachi, mai ales că staţiile de autobuz şi coşurile de gunoi îţi atrag privirea. În total au fost amplasate 10 refugii în staţiile de transport, iar alte două urmează să fie şi ele montate. Culmea, aici nimeni nu le-a vandalizat, aşa cum s-a întâmplat în Galaţi. Nici coşurile de gunoi nu au fost motiv de distracţie pentru rău-făcători. La fel şi cele 20 de puncte de colectare selectivă.

Un alt semn că localnicii din Slobozia Conachi şi Izvoarele sunt mult mai civilizaţi ca mulţi dintre cei de la oraş este şi faptul că pe raza întregii comune nu am găsit nicio hârtie aruncată pe jos, iar şanţurile betonate sunt şi ele foarte curate.  

Apă şi canalizare pentru toată lumea

Proiectele pentru apă şi canalizare sunt în plină desfăşurare atât în Slobozia Conachi, cât şi în Izvoarele. „Mai sunt 6,1 kilometri de tras la apă, şi 4,3 kilometri de canalizare. Am semnat deja contractele cu Apă Canal, finanţarea există deja, iar cam în două-trei săptămâni încep lucrările. Până la sfârşitul anului vreau să trag apă şi canalizare în toată comuna Slobozia Conachi şi în Izvoarele”, ne-a declarat primarul din Slobozia Conachi, Emil Dragomir.

Şi la capitolul asfaltare se lucrează. „Am terminat lucrarea de la Izvoarele, acolo unde am extins trotuarul de la biserică şi până în capătul satului, e vorba de un kilometru de trotuar. Mai avem de turnat asfalt în comună pe o suprafaţă de aproximativ 5,1 kilometri. Este vorba despre asfaltare şi de făcut poduri, podeţe şi şanţuri betonate. De asemenea, am terminat de asfaltat drumul către drumul DC42, către Mănăstirea Tudor Vladimirescu, început de fostul primar, dar şi podul de la Valea Gerului”, ne-a explicat edilul.

Investiţiile sunt posibile şi pentru că faptul că în comună banii publici sunt cheltuiţi cu cap. Un exemplu este dat chiar de edilul comunei. „64 la sută din comună are iluminat public cu led, urmează ca până în 2020 să avem iluminat public, sută la sută, cu leduri. Este prima comună din judeţul Galaţi, care în proporţie de peste 60 la sută are iluminat cu led. În urma acestei investiţii am reuşit să reducem la jumătate consumul, iar factura este mult mai mică”, a conchis primarul.

Aşadar, investiţiile, oricât de mari sau de mici ar fi, se văd şi devin motiv de laudă, doar dacă primarul este gospodar, iar localnicii sunt civilizaţi.

În urma alunecărilor de teren, dealurile vor fi împădurite

În martie 2017, dealurile din satul Izvoarele au luat-o la vale. Alunecările de teren au alertat atât autorităţile, cât şi localnicii, mai ales că în doar câteva zile terenul a alunecat peste 65 de centimetri. În zonă au ajuns tot felul de specialişti, iar concluzia a fost unitară: zona este argiloasă şi trebuie împădurită pentru a fi stopat fenomenul.

În prezent, chiar dacă alunecările de teren au stagnat, primarul din Slobozia Conachi nu a uitat de recomandările primite. „Am discutat cu domnul Lucian Georgescu, fostul ministru, şi cu domnul director de la Direcţia Silvică Galaţi, Valentin Hahue. Cei de la Direcţia Silvică derulează un proiect pentru împădurirea zonei de la Izvoarele unde au fost alunecările de teren. Deci este proiect făcut de cei de la Direcţia Silvică Galaţi, în colaborare cu domnul Lucian Georgescu, care se ocupă personal. Acest proiect este în fază de execuţie pentru terasare, iar apoi va fi şi împădurirea. Am vorbit cu proprietarii şi au zis că sunt de acord să facem terasare şi împădurire. Trebuie să găsim însă şi o soluţie pentru ca toţi proprietarii să îşi dea semnătura pentru asta. Important este că şi ei îşi doresc să fie împădurită acea zonă”, ne-a declarat Emil Dragomir, primarul din Slobozia Conachi.

Grădiniţa a fost mutată în şcoală

Emil Dragomir vorbeşte cu pasiune despre fiecare proiect pe care îl are. Doar atunci când vine vorba despre grădiniţă i se stinge glasul. „Avem un proiect pe care nu cred că îl vom mai termina. Este vorba despre grădiniţa din Izvoarele. Clasele V-VIII, 37 de elevi, vin cu microbuzul la Slobozia Conachi, iar în clasele libere am mutat deja grădiniţa. Sunt foarte puţini copii, aşa că nu cred că vom mai termina proiectul cu grădiniţa”, ne-a mărturisit primarul.

Discuţii cu un posibil investitor

Comuna Slobozia Conachi atrage şi investitori străini, dar aceştia nu sunt uşor de mulţumit. „A venit un investitor care dorea să facă o fabrică în Slobozia Conachi şi au nevoie de 100 de hectare de pământ, pe care vor să îl închirieze sau să îl concesioneze. Vor să creeze 1.000 de locuri de muncă, este o firmă italiană, dar deocamdată suntem în faza de discuţii. Comuna are pământ, vreo 20 şi ceva de hectare, dar până în 2020 este dat la asociaţiile agricole şi dacă îl iau mă judec cu ei şi nu este în regulă. Ei primesc subvenţii pentru terenul respectiv, aşa că nu putem să îl luăm, pur şi simplu. Am vorbit cu investitorii să mai aştepte, dar ei între timp au plecat şi caută în alte localităţi. Dacă vor găsi în altă parte, vor face investiţia acolo”, ne-a spus primarul Emil Dragomir.

Medic după 20 de ani

Administraţia locală din Slobozia Conachi are în derulare două proiecte pentru reabilitarea şi modernizarea celor două clădiri în care sunt dispensarele din Slobozia Conachi şi Izvoarele. După ce dispensarul din Izvoarele va fi reabilitat, doi medici vor lucra cu rândul acolo, astfel că sătenii nu vor mai fi plimbaţi pe drumuri pentru a fi consultaţi. „Am vorbit cu medicii şi vor merge şi în satul Izvoarele pentru că acolo, de 20 de ani, nu există medic”, ne-a explicat primarul.

Asociaţii agricole şi locuinţe pentru tineri

Pentru primarul din Slobozia Conachi, tineretul reprezintă o prioritate. Pentru că îşi doreşte ca tinerii să rămână în comună, edilul caută tot felul de soluţii să îi ajute. Un prim pas l-a făcut atunci când a sprijinit trei tineri să înfiinţeze asociaţii agricole.

Fiecare persoană a primit câte 30 de hectare de teren în chirie de la primărie, iar ei şi-au cumpărat utilaje pentru a putea lucra pământul. „Am dat câte 30 de hectare de pământ pentru trei tineri care au înfiinţat asociaţii agricole, iar la fiecare în parte s-au creat câte două locuri de muncă. Tinerii care au primit terenul şi-au cumpărat câte un tractor şi au luat în arendă şi pământ de la localnici. Prin cele trei asociaţii agricole, cetăţenii din Slobozia Conachi, care au dat terenul în arendă, vor primi câte 1.000 de kilograme la hectar. Până acum se primeau câte 400 - 500 kilograme. Mai mult, asociaţiile vor plăti şi impozitul pe teren”, ne-a explicat Emil Dragomir, primarul din Slobozia Conachi.

Tot pentru tineri, edilul a gândit şi proiecte pentru locuinţe. „Tot anul acesta vom face un bloc cu 20 de apartamente, cu două camere, pentru tineri, prin ANL. Urmează să mă întâlnesc cu cei care vor face studiile, pentru a putea demara proiectul. De asemenea, anul acesta vor fi date 47 de locuri pentru tinerii care doresc să îşi construiască case. Am rezolvat cu terenul şi l-am trecut deja în domeniul public al comunei Slobozia Conachi şi vor fi datele loturi de câte 500 de metri pătraţi pentru casă tinerelor familii”, a completat  primarul.

Casele abandonate, în atenţia edilului

Emil Dragomir vrea să rezolve şi problema caselor abandonate în cele două localităţi pe care le are în grijă, asta atât în interesul proprietarilor, cât şi al celor care îşi doresc o casă. Până în prezent au fost identificate 23 de locuinţe lăsate în paragină de cei care au plecat din comună. „Am început să discut cu cei care au plecat şi nu mai vor să revină în România şi şi-au lăsat casele în paragină. Ştiţi că există o lege care prevede impozitarea cu 500 la sută pentru casele neîngrijite. Dacă vom fi obligaţi să aplicăm această lege, ne vom vedea în situaţia că trebuie să le luăm oamenilor casele. Iar asta nu este corect. Vreau să mai vorbesc cu cei care nu mai vor să se întoarcă, pentru că noi avem încă tineri care, după inundaţii, chiar vor să îşi facă o casă. Sunt oameni cărora li s-au dărmat casele după inundaţii şi trebuie să îi ajutăm cumva pentru a-şi face o locuinţă. Am rezolvat deja problema unei familii care, cu trei copii, a fost dată afară de părinţi. Am reuşit să îi ajut să îşi cumpere, cu bani puţini, o casă, iar acum vor să o renoveze”, ne-a explicat Emil Dragomir.

Lucrări pentru evitarea unor dezastre în comună

Inundaţiile din 2013 şi din 2016 au fost două lecţii grele pentru administraţia locală din Slobozia Conachi, motiv pentru care primarul a vrut să facă tot posibilul ca pe viitor să fie evitate problemele. Astfel, au fost făcute şanţuri pe marginea drumului, care tot timpul sunt curate şi a fost făcută decolmatarea pârâului Suhurlui. „Avem acum o licitaţie pe SEAP pentru achiziţionarea de capace pentru cele 37 de tuburi care le-am montat pe cei şapte kilometri de la Piscu până la Cuza Vodă, pe pârâul Suhurlui, unde am făcut decolmatarea. Sunt puse 37 de tuburi, 23 cu diametrul de 1.200 şi 12 cu diametrul de 800, iar aceste tuburi necesită nişte capace cu un beton turnat în capul tubului şi vin capacele aplicate acolo, iar atunci când vine apă mare pe pârâu ele se închid automat. Costă cam mult, anul acesta am pus în buget două miliarde şi jumătate, dar suma necesară este de vreo opt miliarde. Anul acesta fac de banii pe care îi am, la anul mai fac o parte, că vreau să fac contractul pentru doi sau trei ani de zile ca să le acoperim pe toate. Problema cea mai gravă este însă pe Valea Rea de la Pechea, unde nu s-a făcut nicio lucrare. S-a promis că se vor face cele trei diguri pe Valea Rea, dar nu ştim dacă s-a făcut ceva, mai ales că este vorba şi despre o regularizare acolo”, ne-a mărturisit Emil Dragomir.

Camere video pentru siguranţa cetăţenilor

În curând, în Slobozia Conachi toată lumea va putea folosi internetul gratuit. Şi asta pentru că localitatea este prinsă în proiectul pilot care prevede reţea de wi-fi gratuit.

De asemenea, anul acesta vor fi montate în localitate 32 de camere de supraveghere. „Licitaţia este în curs, iar toată comuna va fi supravegheată video. La intrările în Slobozia Conachi vor fi montate patru camere speciale, cu zoom, care pot surprinde faţa şoferului, numărul maşinii, data şi ora. Toate aceste imagini vor fi stocate într-un server separat, unde vor sta doi ani de zile. Şi dacă se întâmplă ceva noi punem la dispoziţia autorităţilor aceste imagini”, ne-a explicat Emil Dragomir.

Centre sociale şi încălzire în biserici

Început în urmă cu mai mult timp, centrul social din Slobozia Conachi este gata, urmând să fie montată şi centrală pentru încălzire. Locul va putea fi folosit şi pentru pomeni, dar şi ca o capelă. În curând, un astfel de centru va lua fiinţă şi în satul Izvoarele, acolo unde deja a fost turnată fundaţia. "Am terminat centrul social de la Slobozia Conachi, este acoperit şi i-am pus geamuri termopan şi uşile. Urmează să montăm şi o centrală”, ne-a spus primarul.

Edilul a alocat deja bani în buget pentru ca şi cele două biserici, din Slobozia Conachi şi Izvoarele, să primească centrale termice.

Muzeul satului aşteaptă investitori

O clădire veche de peste 100 de ani a fost reabilitată şi va deveni, cât mai curând posibil, muzeul satului. Câteva obiecte vechi şi valoroase şi-au găsit deja locul pe o măsuţă, semn că proiectul prinde deja contur. Este un loc de suflet al localnicilor, dar, din păcate, este nevoie de o finanţare consistentă pentru ca muzeul să fie terminat. Primarul speră să rezolve şi această problemă, mai ales că se mândreşte cu acest loc, care ar putea atrage zeci de vizitatori.

Citit 18690 ori Ultima modificare Marți, 15 Mai 2018 18:51

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.