170 de case părăsite în Slobozia Conachi. Un sfert dintre săteni, la muncă în străinătate (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

170 de case părăsite în Slobozia Conachi. Un sfert dintre săteni, la muncă în străinătate (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Primarul din Slobozia Conachi, Emil Dragomir, ne-a declarat că, dintre cei 4.400 de locuitori pe care-i numără comuna, peste 1.000 sunt plecaţi la muncă în străinătate, iar numărul acestora a fost şi mai mare în trecut.

"E trist. Sunt cam 170 de case părăsite. Dar, de când sunt eu primar, au început să se întoarcă din oameni înapoi. În limita posibilităţilor, încerc să le ofer acestor tineri condiţii să revină. Încerc să le dau locuri de case, pentru că vin cu bani, pe care îi investesc în comună şi creează şi locuri de muncă. Chiar şi câteva locuri, pentru noi contează. Unii deja şi-au deschis magazine, un service auto şi chiar un depozit", povesteşte edilul.

Acesta susţine că, tot pentru ca cei plecaţi să nu piardă definitiv legătura cu locul natal, a stabilit ca sărbătoarea comunei să se desfăşoare pe data de 20 august, ca să poată participa şi diaspora.

Chinuri de 15 luni pentru obţinerea unor loturi de casă

Primarul de la Slobozia Conachi ne-a povestit că, din cauza birocraţiei, a fost nevoie de 15 luni ca să poată transfera un teren la administraţia locală, astfel încât să poată fi porţionat în loturi pentru case: "Am ajuns până la ministrul Agriculturii. Dar am reuşit să trec cele 10 hectare la Primărie, care se vor transforma în 41 de loturi pentru case. 27 de loturi vor fi alocate celor care şi-au pierdut locuinţele la inundaţii, restul fiind pentru familiile tinere, inclusiv pentru cei care vor să se întoarcă din străinătate".

Primăria, agenţie de forţă de muncă

Emil Dragomir ne-a mai spus că acum oamenii îşi pot găsi mai uşor de muncă, dacă s-ar întoarce, mai ales că s-a ocupat şi personal să găsească slujbe pentru consătenii săi. "În ultimii doi ani, 187 de beneficiari ai ajutorului minim garantat şi-au găsit unde să lucreze. Mai avem doar 78 de astfel de cazuri. M-am ocupat personal să-i angajez. Au venit de la Resurse Umane de la combinat, aici la primărie. Eu i-am chemat pe cei care ştiam că nu lucrează, au discutat, au fost angajaţi. Alţii au mers la OMV, alţii la Tancrad sau la Lemacons. Ultimii 13 angajaţi, acum o lună, s-au dus la o firmă de produse de patiserie. Chiar dacă firmele deschise în comună nu oferă locuri pentru toţi, situaţia se rezolvă cu societăţile mari care au centre de lucru în apropiere", mai spune primarul. Acesta susţine că se străduieşte să le ofere oamenilor condiţii, astfel încât şi cei plecaţi afară să aibă motive întemeiate să se întoarcă.

Pârâul Breana, un pericol pentru săteni

La  inundaţiile din luna august de anul acesta, pârâul Breana i-a speriat pe sătenii care au casele în vecinătatea lui. "S-au umflat atât de tare apele, încât a smuls panourile de beton. Era un zgomot cumplit, oamenii şi-au părăsit casele, de teamă să nu fie loviţi de o asemenea placă care are cred şi o tonă. Din fonduri proprii, ne-am propus să refacem albia pârâului pe  o suprafaţă de 200 de metri, astfel încât să nu riscăm şi o alunecare de teren", ne lămureşte primarul Emil Dragomir. La faţa locului, se locului, oamenii şi dirigintele de şantier se aflau la lucru. O parte dintre panouri fuseseră aşezate la loc. Cum pe fundul pârâului acum nu vedem nicio şuviţă de apă, pare ciudat ca natura să se fi dezlănţuit cu aşa forţă. Însă, dincolo de pod, primarul ne arată că blocurile de beton au rupt gardurile oamenilor şi malul. Puţin a mai lipsit ca una dintre gospodării să pornească la vale. "Turnăm beton şi prindem plăcile astfel încât să nu se mai desprindă", explică Emil Dragomir.

Utilaje ca într-un oraş occidental

Primarul de la Slobozia Conachi pune foarte mare preţ pe curăţenia comunei. Peste tot a aşezat coşuri de gunoi, iar oamenii, civilizaţi, n-au mai aruncat o hârtie pe jos. Aşa că, Primăria a făcut demersuri şi pentru a obţine  prin fonduri europene câteva utilaje menite să asigure şi mai multă curăţenie. "Buldoexcavator avem. Acum vom primi tractor cu remorcă, un dispozitiv de tăiat iarba, două utilaje de curăţat trotuarele, un aspirator de praf şi o sărăriţă pentru iarnă", se laudă primarul. Acesta ne-a spus că pentru resturile menajere din comună are contract cu o firmă din Focşani, care colectează şi depozitează gunoiul la Vaslui. Situaţia se va îmbunătăţi simţitor în privinţa costurilor, atunci când va fi dată în folosinţă staţia de deşeuri de la Valea Mărului.

21 de apartamente la un bloc ANL

Slobozia Conachi se va îmbogăţi cu un bloc ANL, ne spune primarul, bucuros că a primit finanţare pentru acest proiect. "Vom avea 11 apartamente cu două camere şi 11 cu o singură cameră. E vorba de locuinţe de serviciu pentru specialiştii comunei, jurişti, funcţionari agricoli, profesori, poliţişti sau medici. Sperăm ca, după terminarea acestui bloc, să mai primim finanţare şi pentru altele, astfel încât să le putem oferi condiţii angajaţilor comunei", spune primarul Emil Dragomir.

Niciun furt în comună, în ultimii doi ani

Niciun furt în comună în ultimii doi ani, ne anunţă primarul. Ca urmare a scăderii infracţionalităţii, doi poliţişti din comună au fost transferaţi la alte posturi.

"Am avut patru poliţişti, acum au rămas doar doi. Am montat camere de supraveghere în toată comuna, într-o lună terminăm toată lucrarea. În plus avem sistem de iluminat cu leduri în proporţie de 60 la sută finalizat. Pe lângă că a redus costurile la jumătate, a redus şi infracţionalitatea", spune primarul.

Împăduriri împotriva alunecărilor de teren

După cutremure în roi şi după inundaţii, o altă problemă cu care se confruntă locuitorii din Izvoarele sunt alunecările de teren. În martie 2017, dealurile din satul Izvoarele au luat-o la vale şi, în doar câteva zile terenul s-a dus cu 65 de centimetri. În zonă au ajuns tot felul de specialişti, iar concluzia a fost unitară: zona este argiloasă şi trebuie împădurită pentru a fi stopat fenomenul. "Am vorbit cu cei de la Direcţia Silvică şi vor derula un proiect de împădurire. Dar nici noi nu vom sta cu mâinile în sân. Un ONG s-a oferit să ne trimită voluntari care să planteze puieţi în zonele afectate", precizează edilul. Acesta susţine că, în prezent, fenomenul alunecărilor de teren nu mai reprezintă o ameninţare, întrucât, aşa cum a fost sfătuit de specialişti, împreună cu sătenii, a luat măsuri. "Împăduririle le  facem preventiv. La Izvoarele, fiind atâtea surse de apă subterane, oamenii şi-au făcut instalaţii de pompat apa de pe vremea lui Ceauşescu. Trăgând apele din locaşul lor şi nelăsându-le libere să curgă, s-a ajuns şi la tasarea terenurilor şi alunecarea lor. Am vorbit cu oamenii să  lase  izvoarele libere, cei mai mulţi dintre ei au înţeles şi sperăm să nu mai fie  probleme", mai  spune Emil Dragomir.

Dispensarele intră în reabilitare

Primarul ne-a spus că este bucuros de faptul că a reuşit să obţină fonduri pentru reabilitarea celor două dispensare, de la Izvoarele şi de la Slobozia Conachi.

"La Izvoarele nu avem medic. Dar după ce se va reabilita dispensarul, cei doi medici de la Slobozia Conachi vor merge două zile pe săptămână acolo. Reabilitarea va începe şi aici, la Slobozia Conachi, iar medicii şi tot mobilierul vor fi transferaţi la primărie, la Casa Căsătoriilor, pe perioada cât se desfăşoară  lucrările", spune Emil Dragomir.

Acesta susţine că ambele dispensare vor avea condiţii occidentale, cu toaletă, centrală proprie, cabinete renovate, mobilier nou. Edilul mai speră că oferind condiţii bune să mai atragă spre comună şi alţi medici care să asigure serviciu la Izvoarele toată săptămâna şi, de ce nu, să deschidă şi un centru de permanenţă.

Refugii pentru staţiile de auzobuz

Deşi recent comuna s-a îmbogăţit cu zece refugii pentru staţiile de autobuz, administraţia locală nu s-a oprit aici. Încă alte două astfel de refugii urmează să fie amplasate în zone intens circulate."Una dintre staţii va fi la Şcoala Gimnazială din comună, pentru profesori şi elevi, dar şi pentru cei care vin cu treburi în centrul comunei. O alta, va fi la Izvoarele, dar trebuie să obţinem aprobare de la Consiliul Judeţului, fiind  pe terenul lor", spune edilul.

 

Citit 10910 ori Ultima modificare Marți, 06 Noiembrie 2018 18:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.