4,49 milioane de lei pentru modernizarea străzilor din Cuza Vodă
Foto: Iulia Kelt

4,49 milioane de lei pentru modernizarea străzilor din Cuza Vodă
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Nu mai puţin de 4.492.168 de lei cu TVA, adică aproape un milion de euro, este valoarea totală a contractului pe care Primăria comunei gălăţene Cuza Vodă tocmai l-a încheiat pentru execuţia lucrărilor de modernizare a peste 4,5 km de străzi din localitate. Procedurile pentru găsirea constructorului au durat aproape un an şi s-au încheiat, oficial, luni, când în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice a fost publicat anunţul de atribuire a contractului pe baza criteriului „cel mai bun raport calitate-preţ”. Investiţia se va realiza din fonduri guvernamentale.

„Execuţie lucrări de construcţie în cadrul proiectului Modernizare străzi în comuna Cuza Vodă, judeţul Galaţi” - era anunţul pe care, în urmă cu aproape un an, pe 30 mai 2018, Primăria comunei Cuza Vodă îl lansa în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

„Obiectivul propus va consta din modernizarea a 4,538 km de străzi în comuna Cuza Vodă, prin asfaltare, amenajarea sistemului de colectare şi dirijare ape meteorice”, se arăta în documentaţia licitaţiei. Valoarea estimată a contractului era de 4.559.263 de lei cu TVA, iar criteriul de atribuire, „cel mai bun raport calitate – preţ”. Autorităţile cereau o perioadă minimă de execuţie a lucrării de 12 luni, cea maximă fiind de 18 luni.

Pe 7 august 2018, platforma electronică a achiziţiilor publice anunţa că procedura a fost anulată, pe motiv că au fost depuse numai oferte inacceptabile şi/sau neconforme. În fapt, fusese depusă o singură ofertă din partea firmei Brialbet SRL din Valea Mărului, al cărei terţ era firma West Star SRL.

Pe 22 octombrie 2018, contractul era din nou scos la licitaţie şi, din nou, singurul ofertant înscris în cursă a fost SC Brialbet SRL, având ca terţ SC West Star SRL. Deşi selecţia câştigătorului s-a făcut pe 19 februarie 2019, abia luni, pe 25 martie, a fost anunţată atribuirea contractului. Câştigător, SC Brialbet SRL cu o ofertă de 4.492.168 de lei cu TVA.

De ce a durat atât de mult

„La prima licitaţie s-a înscris o singură firmă, dar i-a fost respins dosarul pentru că oferta financiară nu fusese făcută conform caietului de sarcini. S-a licitat din nou, de această dată s-au înscris alte patru firme, dar numai una a depus oferta financiară. Procedura s-a adjudecat până la urmă, şi ne bucurăm că s-a rezolvat. Am fost verificaţi şi de către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice”, ne-a declarat primarul comunei Cuza Vodă, Dănuţ Codrescu.

Primarul n-a avut linişte până la finalizarea procedurilor pentru că, în condiţiile în care la licitaţie rămăsese o singură firmă, respingerea ofertei depuse ar fi însemnat reluarea întregii proceduri şi încă jumătate de an de aşteptare.

Cine este constructorul

Potrivit informaţiilor de pe portalul Ministerului Finanţelor Publice, firma Brialbet SRL a fost înregistrată în 20 ianuarie 2009 şi îşi are sediul în comuna Valea Mărului din judeţul Galaţi. Conform raportărilor contabile anuale, la 31 decembrie 2017, avea un număr mediu de 34 de salariaţi şi conform clasificării CAEN, se ocupa, în principal, de „Lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale”. În acel an, Brialbet a înregistrat o cifră de afaceri netă de 6.908.556 de lei şi a încheiat anul cu un profit net de 1.419.897 de lei.

Indicatorii din situaţiile financiare anuale la 31 decembrie 2016 cuprindeau o cifră de afaceri netă de 4.827.302 lei şi un profit net de 2.005.435 de leim cu un număr mediu de 11 salariaţi.

Când vor începe lucrările

Potrivit primarului localităţii Cuza Vodă, lucrările de modernizare a străzilor vor începe imediat după ce va fi adoptat bugetul local, pentru a putea fi angajat dirigintele de şantier. „Toată investiţia pe care o vom realiza se ridică la un milion de euro, bani pe care i-am câştigat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Numai că, în proiect, dirigintele de şantier nu era eligibil”, ne-a explicat Dănuţ Codrescu motivul pentru care serviciile de dirigenţie de şantier vor trebui suportate din banii locali, nu din fondurile guvernamentale.

Bani prea puţini

„Cum am supravieţuit până acum, vom supravieţui şi de acum înainte!”, acesta pare să fie principiul autorităţilor comunei Cuza Vodă atunci când vine vorba de bugetul local de venituri şi cheltuieli. Primarul Dănuţ Codrescu este total nemulţumit de sumele alocate pentru persoanele cu dizabilităţi – 500.000 de lei, în condiţiile în care ar fi nevoie de peste 700.000 de lei, pentru că, de la o lună la alta, apar noi solicitanţi. De pildă, numai în luna martie cinci persoane au prezentat certificate de încadrare în grad de handicap grav!

Primăria localităţii nu se poate baza prea mult nici pe fonduri proprii, neavând pe teritoriul comunei întreprinderi sau loturi de teren pe care să le poată valorifica şi din care să obţină venituri. Temerea cea mare este că banii bugetului pe 2019 nu vor ajunge nici pentru salarii, în condiţiile în care sunt necesare fonduri pentru funcţionarea comunei, pentru continuarea lucrărilor începute, pentru noi investiţii. „Toţi banii trebuie chivernisiţi cât mai bine că dacă îi risipim precum scurmă cloşca pe muşuroi, va fi greu!”, ne-a spus primarul comunei Cuza Vodă.

Încrieri la Festivalul "Cuzanca"

Pe 31 mai, Primăria Cuza Vodă, în colaborare cu Centrul Cultural "Dunărea de Jos" din Galaţi va organiza Festivalul Judeţean al Cântecului şi Jocului Popular "Cuzanca". Dacă prima ediţie a fost una naţională, cea de-a doua este judeţeană. Manifestarea este organizată din dorinţa de a promova, într-un spectacol, ansamblurile şi grupurile folclorice (vocale sau instrumentale), formaţiile de dansuri populare, soliştii vocali şi instrumentiştii din întregul judeţ.

Citit 5246 ori Ultima modificare Luni, 01 Aprilie 2019 17:31

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.