Târgu Bujor va primi bani pentru reţeaua de gaze (FOTO)
Foto: Bogdan Codrescu

Târgu Bujor va primi bani pentru reţeaua de gaze (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Veste mare la Târgu Bujor după ce Comisia Naţională de Prognoză a făcut publică, zilele trecute, lista proiectelor pentru finanţare din Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI). Mare minune, mare, pe listă se regăsea şi Târgu-Bujor, căruia i s-au alocat 11,08 milioane de lei pentru înfiinţarea sistemului de distribuţie a gazelor naturale.

„După lungi aşteptări, în sfârşit avem o speranţă! E luminiţa de la capătul tunelului! Se vede luminiţa asta şi ea vine de la… gazul metan pe care îl aşteptăm cu toţii!”, ne zice primarul din Târgu-Bujor, Laurenţiu Viorel Gîdei.

Introducere de gaze naturale e cea mai mare dorinţă a comunităţii locale, o chestiune despre care am apucat să mai scriem şi în paginile ziarului nostru. Pentru că, de!, unde s-a pomenit localitate cu pretenţii de oraş fără gaz metan! Unde mai pui că, de la Târgu Bujor la gazoductul de la Vârlezi e doar o jumătate de kilometru!

Ei bine, taman când se gândea Primăria cum să facă, cum să dreagă, să facă rost de bani pentru a realiza reţeaua de distribuţie - fără de care nici o firmă nu s-ar băga să aducă gaze în Târgu-Bujor - nefiind exclusă nici varianta unui referendum pentru alegerea unei soluţii (credite, vânzarea unor active etc.), a venit răspunsul de la FDI.

„Lumea trebuie să ştie că investiţia într-o reţea de distribuţie este foarte mare, iar perioada de amortizare este lungă. Nici o firmă nu se bagă într-o investiţie pe care şi-o recuperează greu. Din acest motiv este necesar ca, într-un fel sau altul, dacă vrem gaze, reţeaua de distribuţie să o facem noi. Şi, iată, dacă primim finanţarea prin FDI, atunci putem realiza acest obiectiv”, ne explică primarul din Târgu-Bujor. Documentaţia pentru obţinerea finanţării de la FDI a fost depusă încă din 3 mai, bujorenii fiind primii din judeţul Galaţi care depus un proiect pe gaze.

„Fondul, practic, te împrumută cu suma de care ai nevoie şi o rambursezi în 20 ani; pune la dispoziţie finanţarea în condiţii foarte avantajoase, incomparabil faţă de o bancă. La bancă, un credit ar bloca orice altă investiţie pentru o perioadă foarte lungă de timp. În cazul FDI, finanţarea e incomparabil mai avantajoasă, în plus sumele putând fi accesate pe măsură ce proiectul avansează, aşa cum se procedează şi pe proiectele PNDL”, ni se spune.

Singurele emoţii pe care le au unii ar fi acelea ca nu cumva viitorul Guvern să dea socotelile peste cap şi să mai taie din investiţiile finanţate prin FDI. Primarul Viorel Laurenţiu Gîdei este, totuşi, optimist şi în această privinţă: „Pe de o parte, nu există nici o altă modalitate - nici prin fonduri europene, nici PNDL - de înfiinţare de reţele de gaz metan. Poate, cel mult extindere de reţele. Dar, dincolo de asta, vorbim de utilităţi ce sunt necesare oamenilor. Şi nu cred că un Guvern, oricare ar fi el, ar renunţa la realizarea unor astfel de investiţii. E vorba şi de confortul oamenilor, dar şi de considerente ce ţin de protecţia mediului, de oportunităţile ce se deschid pentru dezvoltare economică etc. Ţinând cont de toate astea sunt convins că gazul metan va ajunge la Târgu Bujor, nu va fi uşor, dar va ajunge”.

Primarul Viorel Laurenţiu Gîdei a semnat deja, la Bucureşti, contractul de finanţare prin FDI, iar în următoarele zile urmează să fie transmis la Târgu Bujor documentul semnat şi de autorităţile care gestionează acest fond. „Din momentul în care vom primi contractul de finanţare, a doua zi lansăm procedurile de licitaţie - proiectare şi execuţie - a reţelei de gaze”, ne spune primarul. Studiile de fezabilitate, avize de la o serie de instituţii - sunt deja realizate, mai sunt încă destule de făcut, dar, ce să-i faci, nu iese… gaz fără documentaţie!

Lucrări la infrastructura de drumuri

Realizarea lucrărilor de modernizare din Târgu Bujor nu a fost lipsită de peripeţii. Localitatea este prinsă în proiecte CJ Galaţi de modernizare cu fonduri europene ce se execută pe DJ 242 şi DJ 242B, care formează şi structura principală în jurul căreia s-a dezvoltat comunitatea. „Proiectul este într-un stadiu avansat, dar au fost unele probleme, din cauza ploilor, la lucrările pentru trotuare. Pe o porţiune, apa a săpat pe sub trotuar şi o porţiune s-a surpat. Desigur, am făcut imediat adrese la CJ, la constructor, iar problemele au fost remediate. Pentru orice eventualitate, pentru a preveni pe viitor astfel de incidente, s-au instalat nişte saci cu nisip pentru protecţie. Oricum, cert este că atunci când trotuarul va fi legat de rigola carosabilă, de asfalt, nu vom mai avea astfel de probleme”, a explicat primarul Laurenţiu Viorel Gîdei. Pe lângă lucrurile la DJ-uri, în localitate se mai fac lucrări pe 10 km de porţiuni de drum din Târgu-Bujor, fondurile fiind asigurate prin PNDL.

Stâlpul înclinat, pericol public

Pe una din străzile din Târgu Bujor, un stâlp de electricitate pare a fi varianta locală a Turnului din Pisa. Din păcate, dincolo de înclinaţia accentuată, stâlpul de electricitate este un potenţial pericol pentru cetăţenii din zonă. „E un stâlp de care sunt legate reţelele şi e aşa, strâmb, de vreo doi ani. Eu tot le spun celor de la Electrica despre situaţia asta, ei spun „da, da, da” şi lucrurile au rămas neschimbate. Ba chiar parcă s-a accentuat înclinaţia stâlpului”, ne spune primarul din localitate. Teama cea mai mare ar fi că stâlpul ar putea să cedeze în cazul unei furtuni mai puternice.

Pregătirea şcolilor pentru sezonul rece

La Târgu-Bujor, toate cele patru unităţi şcolare din localitate au obţinut avizele sanitare de funcţionare. „Nici una nu are toaletă afară. Singurele probleme le-am avut la Liceul Tehnologic, unde ni s-a solicitat realizarea unui culoar de legătură între un corp de clădire, unde erau atelierele şi sala de sport, şi corpul principal al unităţii de învăţământ. S-au executat şi aceste lucrări, astfel că şi această unitate este în regulă în ceea ce priveşte condiţiile de funcţionare”, ne-a spus primarul Viorel Laurenţiu Gîdei. În perioada următoare o prioritate la nivel local va fi pregătirea şcolilor pentru sezonul rece. În acest sens vor fi verificate toate centralele termice şi va fi asigurat combustibilul pentru funcţionarea în bune condiţii a acestora.

Se primesc cereri pentru locuinţele ANL

Blocurile ANL din Târgu Bujor sunt aproape de finalizare. Tot ce ţine de partea exterioară va fi gata anul acesta. Urmează partea de interioare, la care se va lucra şi pe timpul sezonului rece. În total este vorba de 36 de apartamente, cu două şi trei camere, procedura de atribuire a acestora fiind deja lansată la nivel local.

„În Consiliul Local au fost aprobate criteriile, conform legii, astfel încât cei care îşi doresc o locuinţă să-şi poată întocmi şi depune dosarele. Avem şi o comisie înfiinţată în acest sens, din care fac parte consilieri locali din toate formaţiunile, pentru ca totul să fie cât mai transparent şi să nu fie discuţii”, ne spune primarul Viorel Laurenţiu Gîdei.

Pentru apartamentele ANL pot aplica persoanele până în 35 ani, fiind şi o serie de criterii de departajare, un punctaj ce se acordă în funcţie de studii, număr de copii sau persoane în îngrijire, loc de muncă etc. Până în prezent, la Primăria din Târgu Bujor au fost depuse 19 solicitări pentru apartamentele din blocurile ANL. Depunerea dosarelor se poate face până la finalizarea lucrărilor, programată în martie 2020.

„Directorul general al ANL a fost chiar acum două săptămâni la Târgu Bujor, am discutat şi cu constructorul, bani sunt pentru a fi terminate, deci nu e nici o problemă”, spune primarul.

Viitorii chiriaşi din blocurile ANL vor beneficia de chirii subvenţionate. De asemenea, după un an, vor avea posibilitatea să achiziţioneze locuinţele.

Automăturătoare pentru drumuri

Odată cu modernizarea infrastructurii rutiere, Târgu Bujor se va dota şi cu un utilaj pentru îngrijirea acesteia. Este o vorba de o automăturătoare, echipament în valoare de 100.000 de euro. „Ar fi păcat să avem aceste modernizări, să avem atâtea drumuri cu asfalt şi să nu le putem întreţine într-un mod corespunzător”, ne-a explicat primarul localităţii. Echipamentul va fi achiziţionat în rate şi va avea capacitatea de a acoperi întreaga localitate.

Citit 12301 ori Ultima modificare Joi, 24 Octombrie 2019 15:43

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.