La Cosmeşti, infrastructură pentru creşterea nivelului de trai (FOTO)
Foto: Bogdan Codrescu

La Cosmeşti, infrastructură pentru creşterea nivelului de trai (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Au trecut vremurile în care satul era… sat, iar oraşul… oraş! În comuna Cosmeşti se apasă tare pedala îmbunătăţirii infrastructurii de utilităţi, în toate cele şase sate componente – Cosmeşti, Cosmeşti Vale, Băltăreţi, Furcenii Vechi, Satu Nou şi Furcenii Noi. Unele dintre proiectele cele mai ample sunt cele privind extinderea reţelei de apă şi canalizare, dar şi modernizarea reţelei de drumuri.

„Ce înseamnă pentru comunitate – apă, canalizare, drumuri? Înseamnă creşterea nivelului de trai! Una este să ai apă la robinet şi alta să te duci la fântână în fundul curţii! Desigur, ca formula să fie completă e nevoie şi de canalizare, iar proiectul pe care îl derulăm acum în colaborare cu societatea Apă-Canal tocmai asta urmăreşte, peste 50 km de reţea de canalizare!”, ne spune Ion Tuchiluş, primarul din Cosmeşti.

Lucrările la reţeaua de canalizare au început în 2019, iar dacă e să ne luăm după planurile puse pe hârtie, ar urma să fie gata undeva prin 2022. Singurul necaz e că societăţile de construcţii cam duc lipsă de forţă de muncă, iar de beleaua asta n-a fost ferită nici Rotary Construcţii, societatea care lucrează la reţeaua de canalizare. Se pare însă că, din primăvară, se vor mai îndrepta lucrurile, firma de construcţii a găsit mai mulţi oameni şi o să recupereze întârzierile.

În paralel, se trage apă şi în Cosmeşti Vale, singurul dintre satele componente care încă nu avea apă „la robinet”. Astfel că, în final, în toată comuna, apa şi canalizarea vor fi „la pachet”, să poată tot omul să-şi asigure din acest punct de vedere tot confortul.

„Pe de o parte creşte, într-adevăr confortul, dar creşte şi valoarea imobiliară a locuinţelor şi terenurilor. Zona noastră, la Cosmeşti, devine mai atractivă! Păi, cum nu? Suntem la doar câţiva kilometri de Tecuci, avem ieşire la drumurile mari naţionale, dacă ai şi utilităţi, parcă e altă socoteală, mai bună, când îţi faci o casă, de exemplu!”, mai spune Ion Tuchiluş.

Iar ca treaba să fie dusă până la capăt, pe uliţele unde se lucrează la reţeaua de canalizare se va intra după finalizarea acestor lucrări şi cu asfaltarea. Două proiecte în acest sens sunt pregătite. Primul dintre ele, prin PNDL II, va duce la modernizarea, în total, a 25-30 km de străzi din comună care până acum erau doar pietruite, în total fiind vorba de o investiţie de 7,39 milioane de lei, cu tot cu TVA. Dar mai este încă un proiect depus, în completare, pe fonduri europene, ce aşteaptă răspuns în ceea ce priveşte cererea de finanţare. Dacă mai punem la socoteală şi proiectul derulat de CJ Galaţi privind modernizarea DJ 252, ce are una dintre componente pe raza comunei Cosmeşti, atunci putem spune că şi infrastructura rutieră este… pe calea cea bună.

Tinerii prind rădăcini după ce au primit locuri de casă

Nici comuna Cosmeşti nu a fost ferită, în anii din urmă, de exodul celor care sperau să-şi făurească în străinătate un viitor mai bun. În fine, acum lucrurile par a se mai fi liniştit din acest punct de vedere, dar tot este nevoie de sprijin, pentru tineri mai ales, pentru a prinde „rădăcini” în comună. Distribuirea de locuri de casă, dar şi construirea unor blocuri ANL fac parte din planurile Primăriei din Cosmeşti de stabilizare a trendului demografic.

„A fost la un moment dat o „avalanşă”, au plecat mulţi în Italia, Spania, Anglia. Dar mulţi dintre ei n-au uitat de unde au plecat şi au rămas cu gândul de a se întoarce acasă. Şi uite că, în ultima perioadă, s-au mai întors dintre ei. Lucrau afară, dar trimiteau bani să-şi facă şi ei casă! Unii s-au mai apucat de agricultură, de construcţii, încearcă să se stabilească aici. Iar unii au deja case şi gospodării frumoase, cum nici „afară” nu prea vezi! Şi eu sper că tot mai mulţi vor prinde rădăcini aici, mai ales dacă reuşim să le asigurăm toate condiţiile, cum ar fi apă şi canalizare, energie electrică sau gaze”, ne spune Ion Tuchiluş, primarul din Cosmeşti.

Şi la nivelul comunei au fost întreprinse două mari proiecte pentru atragerea tinerilor în comună. Pe de o parte, în Cosmeşti Vale, s-a stabilit o zonă unde pot fi atribuite peste 100 de locuri de casă, fiecare de 500 metri pătraţi. Atribuirea se face cu titlu gratuit, grupul ţintă fiind, în conformitate cu legea, în special familiile de tineri care nu dispun de alte proprietăţi. În zonă s-a rezolvat încă din start o mare problemă – realizarea reţelei de curent electric, şi cea publică, şi cea de uz casnic. Cereri de locuri de casă se mai primesc încă la primărie, iar cele care corespund criteriilor sunt atribuite în baza unor hotărâri de Consiliu Local. Unele dintre noile case au început deja să prindă contur, semn că se lucrează din plin la ridicarea lor, iar ambiţiile locatarilor nu sunt mici. Când vor fi gata, se vede de pe acum că vor fi case zdravene, unele chiar vile în toată regula, cu etaj, aşa cum vedem prin reviste!

Un alt proiect important este cel al blocurilor ANL ce vor fi construite în satul Băltăreţi. E vorba de un bloc P+2, apartamente cu două camere, bucătărie, baie, tot ce trebuie. „Sunt, de exemplu, tineri în comună care nu au unde să se cazeze în altă parte, unii nici nu au posibilităţi financiare. Aici apartamentele ar urma să fie, după criteriile stabilite prin lege, repartizate unor astfel de familii, cu chirie. E şi asta o modalitate de stabiliza familiile tinere şi de a le oferi un argument în plus să rămână în comună”, ne spune primarul comunei.

În total, investiţiile la blocul ANL vor fi de 4,722 milioane de lei, ele urmând a fi derulate prin Compania Naţională de Investiţii.

Planuri pentru realizarea reţelei de gaz metan

Acolo unde primarul Ion Tuchiluş şi-ar dori foarte mult să-i iasă socotelile pe proiectul privind tragerea de gaze naturale şi în comuna Cosmeşti.

„Din punct de vedere tehnic, n-ar fi o problemă în ceea ce priveşte locul de racordare, pentru că sunt vreo patru, cinci locuri prin care instalaţiile de gaz trec pe lângă comună. Dar, desigur, chiar dacă este gazul aproape, tot este nevoie de o investiţie pentru a aduce reţeaua în comună”, ne explică primarul.

Drept e că, pentru rezolvarea problemei nu s-a stat cu mâine în sân. Înc[ din luna octombrie a fost depus un proiect la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, pentru ca mult dorita reţea de gaze să fie etapizat introdusă în comună şi finanţată din Fondul de Dezvoltare şi Investiţii.

„S-ar rezolva multe probleme şi ar apărea şi noi oportunităţi de dezvoltare. Pe de o parte, în zona noastră nu prea mai există masă lemnoasă, pentru încălzire. Dar poate că e şi mai ecologic să se folosească gaze în loc să se taie copacii, câţi au mai rămas… În plus, gazul e folosit în locuinţe, dar pot să-l folosească şi agricultorii, la solarii, de exemplu. Plus că, dacă e reţea de gaze, creşte şi valoarea proprietăţilor deţinute de oamenii din comună şi ar atrage şi alţi investitori”, a precizat primarul Ion Tuchiluş.

Acum, că proiectul pentru reţeaua de gaze a fost înaintat, se aşteaptă răspuns de la autorităţile care gestionează fondurile de investiţii. Se trage nădejde că răspunsul va fi unul pozitiv, mai ales că nici Cosmeştiul, ca număr de potenţiali beneficiari - câteva mii bune, nu e chiar de ici, de colo.

Supraveghere video pentru liniştea publică

Pe principiul că e mai uşor să previi decât să combaţi, în comuna Cosmeşti s-a introdus, în urma unui proiect derulat în perioada 2018 – 2019, un sistem de supraveghere video a celor mai sensibile puncte din localitate în ceea ce priveşte eventuale evenimente care pot afecta liniştea şi ordinea publică.

„În total, în comună, avem instalate 46 de camere video, în toate punctele principale – la intrări şi ieşiri din localitate, la şcoli, la biserici, în intersecţii, în toate punctele în care, cine ştie, e posibil să apară un eveniment mai deosebit”, ne-a spus primarul Ion Tuchiluș.

De când cu noul sistem de supraveghere, parcă s-au mai rărit furtişagurile, iar potenţialii scandalagii s-au mai potolit, nu de alta, dar de camerele de luat vederi nu scapă nimeni, indiferent de zi sau oră.

„Efectul e în primul rând preventiv. Când ştii că există o supraveghere permanentă în comună şi că, la o adică, poţi fi identificat imediat, te fereşti să te bagi în belele”, ni se explică.

Monument în amintirea eroilor din Furcenii Vechi

Un nou monument pentru cinstirea eroilor gălăţeni care şi-au pierdut viaţa în cele două Războaie Mondiale a fost ridicat în comuna Cosmeşti, în satul component Furcenii Vechi. Monumentul a fost amplasat chiar în faţa Căminului Cultural din sat şi se doreşte a fi o lecţie de istorie, de respect şi aducere aminte. Pe obeliscul străjuit sub aripi de vultur au fost trecute numele tuturor soldaţilor din Furcenii Vechi ce s-au jertfit pentru patrie. Acesta este al treilea monument dedicat eroilor din comună, după cele ridicate în satele Cosmeşti şi Furcenii Noi.

Asistenţă medicală prin patru dispensare

În timp ce alte comune se plâng că duc lipsă de cadre medicale, comuna Cosmeşti dispune de nu mai puţin de patru dispensare, deservite de personal de specialitate. Că medicii, patru la număr, plus asistenţii lor, doresc să stea în localitate e şi ca urmare a interesului arătat de comunitate pentru îngrijirea spaţiilor medicale. Cele patru dispensare au fost modernizate din temelii, fie că a fost vorba de refacerea pardoselilor, vopsit, văruit, de pus gresie şi faianţă şi materiale antimicrobiene, Primăria Cosmeşti, care le are sub tutelă, s-a îngrijit de toate. Mai mult, pe lângă dispensare mai activează şi doi asistenţi comunitari, care merg la bătrâni sau la alte categorii de persoane netransportabile pentru a le ajuta la administrarea medicamentelor sau pentru o serie de controale uzuale. Nu în ultimul rând, Cosmeştiul se mândreşte, mai nou, şi cu înfiinţarea unui cabinet stomatologic. Medicul e tânăr, priceput şi de toată isprava, suntem asiguraţi.

 

Clubul Sportiv Siretul, cu fotbal şi kaiac-canoe

Comuna Cosmeşti este una în care sportul e ţinut la loc de cinste. Mai ales când vine vorba de fotbal şi kaiac-canoe!

Nu multe sunt localităţile care se pot lăuda că au avut drept loc de obârşie… un campion olimpic şi mondial precum Ion Bîrlădeanu, unul dintre cei mai faimoşi caiacişti români! Se vede că nu degeaba trece Siretul pe lângă Cosmeşti! Ion Bîrlădeanu este astăzi preşedintele Federaţiei române de kaiac-canoe, iar fratele său, Emil Bîrlădeanu, conduce Clubul Sportiv Siretul, din Cosmeşti. Clubul are o secţiune o kaiac-canoe şi, cine ştie, poate că într-o zi, de pe Siret se va ridica un nou campion olimpic! Cert este că echipamentele sportive au fost asigurate, iar antrenamente serioase sunt programate a se ţine pe Siret, când condiţiile meteo o vor permite.

Dar, cum tot fotbalul rămâne „sportul rege”, clubul din localitate are şi echipă de fotbal – „Siretul Cosmeşti”. Echipa e la început, e în Liga a V-a, dar entuziasmul e mare. Ca să le vină în ajutor, Primăria a investit în amenajarea unui stadion cu dotările necesare bunei desfăşurări a meciurilor. La bătaie s-au pus 136.000 lei pentru amenajarea tribunelor, a vestiarelor pentru echipe şi arbitri, a grupurilor sanitare şi branşarea la utilităţi. Stadionul va avea chiar şi o tabelă electronică, iar echipa speră, desigur, că ea nu va marca decât victorii pentru cosmeşteni, mai ales că, meci de meci, nu duc lipsă de suporteri!

Pubele pentru colectarea gunoiului

În primăvară, în toate satele din comuna Cosmeşti vor fi distribuite în jur de 2.100 de pubele de gunoi pentru a fi folosite în gospodării. Scopul acţiunii este de a preveni aruncarea gunoiului în locuri neautorizate sau depozitarea lui în tot felul de recipiente improvizate. În plus, pe lângă o mai bună protecţie a mediului, distribuirea de pubele standard va veni şi în ajutorul serviciului local de salubritate, colectarea urmând a fi mult uşurată. În total, investiţia în această acţiune este 150.000 lei, fondurile fiind asigurate din bugetul propriu al primăriei Cosmeşti.

 

Citit 5497 ori Ultima modificare Marți, 14 Ianuarie 2020 22:35

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.