Apa vine cu program în mai multe comune

Apa vine cu program în mai multe comune
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Seceta, utilizarea în exces a apei pe fondul pandemiei de COVID-19 de către oamenii care stau mai mult acasă în această perioadă şi nu în ultimul rând ignorarea recomandărilor de a nu utiliza apa potabilă în irigaţii au dus la adoptarea unor măsuri de restricţionare a alimentării. Deocamdată, trei este numărul comunelor unde se ştie că a fost raţionalizată furnizarea apei potabile, în două dintre acestea operatorul care a decis restricţiile fiind Apă-Canal. 

Un fapt ce era previzibil în urmă cu câteva săptămâni şi care s-a încercat a fi amânat cât mai mult de autorităţi prin avertizarea populaţei să consume responsabil apa potabilă, doar pentru băut şi menaj, a devenit certitudine de luni, 27 aprilie, în câteva localităţi din judeţul Galaţi. În comunele Smârdan, Movileni şi Vânători, apa potabilă este furnizată cu program, decizie care nu a întârziat să stârnească nemulţumiri din partea beneficiarilor. În cazul primelor două unităţi administrativ teritoriale, decizia a fost luată de SC Apă-Canal, societate care operează sistemul de alimentare şi canalizare. Motivele, aceleaşi, legate de consumul excesiv, dar şi de capacitatea redusă a infrastructurii. 

La Smârdan, suferă un sat

Dintre cele trei localităţi componente ale comunei Smârdan, doar satul cu acelaşi nume este afectat de programul de alimentare redus la câteva ore pe zi. Locuitorii din satul Smârdan primesc apă cu porţia, în intervalul orar 7,30 –18,00, alternativ, o zi în zona de nord, o zi în zona de sud a satului. Asta pentru că se consumă excesiv, zona este tot mai populată odată cu înmulţirea proprietăţilor rezidenţiale şi pentru că staţiile de pompare nu mai fac faţă în condiţii de secetă. "În cazul acestei comune vorbim de capacități reduse de captare, care au fost preluate în exploatare de Apă-Canal SA Galați, respectiv trei foraje, din care unul este scos din funcțiune de alunecările de teren din zonă. Legat de Smârdan, noi derulăm lucrări de investiţii pentru a alimenta comuna din municipiul Galaţi, ceea ce va ajuta la o furnizare non-stop, pe viitor, a acestui serviciu", ne-a precizat Cornelia Arnăutu, purtătorul de cuvânt al Apă-Canal. 

Doar şase ore, la Movileni

Şi mai vitregiţi sunt locuitorii diin comuna Movileni, situată în apropierea Tecuciului. Aici, apă se dă de luni, 27 aprilie, între orele 7,00 - 10,00 şi 19,00 - 22,00. Practic, oamenii au la dispoziţie doar şase ore în decursul unei zile să beneficieze de utilitatea de bază pentru igienă şi gospodărie. "Şi în cazul comunei Movileni vorbim de capacități reduse de captare, care au fost preluate în exploatare de Apa Canal SA Galați, corelat cu faptul că apa din foraje prezintă concentrații depășite de amoniu, ceea ce duce la necesitatea tratării suplimentare a acesteia în vederea încadrării parametrilor în limitele prevăzute de Legea 458/2002 republicată și OG 22/2017. De asemenea, instalația de tratare este dimensionată doar pentru consumul casnic al abonaților, nu și pentru udatul grădinilor sau al spațiilor verzi", explică reprezentantul Apă-Canal. 

O zi da, una nu, la Vânători 

În comuna Vânători, care cuprinde trei sate, decizia de restricţionare a alimentării cu apă a fost luată de Primărie, operatorul reţelei de alimentare. Decizia de a restrânge prestarea serviciului în satele Vânători şi Sat Costi prespune ca locuitorii celor două aşezări să primescă apă alternativ, o zi cu o zi. "Cele două sate sunt alimentate prin patru puţuri, care acum, în condiţii de secetă, nu mai fac faţă. I-am avertizat de multe ori să nu mai ude grădinile cu apă potabilă, că vom ajunge în această situaţie. Sperăm să nu dureze foarte mult, la prima ploaie ar trebui să putem relua alimentarea în regim normal", ne-a declarat Marian Ghinea, primarul comunei Vânători. Până una alta, nu ştie nimeni când va veni prima ploaie serioasă, care să ude grădinile şi eventual să mai crească nivelul debitelor, aşa că este posibil ca în viitorul apropiat decizia de restricţionare a alimentării să fie luată şi în alte localităţi ale judeţului. De aceea, autorităţile care administrază reţelele îi avertizează pe consumatori să nu facă risipă şi să utilizeze apa doar pentru igienă, băut şi treburile menajere.

Citit 10434 ori Ultima modificare Marți, 05 Mai 2020 00:20

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

 • postat de Realitatea
  Miercuri, 29 Aprilie 2020 22:04
  93.122.248.***
  luati fonduri europene pentru apa potabila !!!
  0
  5
  Raportează
 • postat de GEORGIANA
  Miercuri, 29 Aprilie 2020 15:44
  86.124.202.***
  E adevarat ca statia pentru alimentare cu apa potabila (cu numele e apa potabila , e f murdara )pentru com. Vanatori a fost proiectata doar pt consum nu si pt udat gradinile . Dar ce masuri sau luat pt a imbunatati aceasta situatie ? Nimic . Cu ce sa ude lumea in gradina pt a avea o rosie bio ? Problema e f veche , treneaza de la an la an . Multi gospodari ai comunei au fost racordati la sistemul de irigatii , acum nu se mai poate primi apa. Asa ca asteptam campania electorala cu promisiunia de a mari capacitatea statiei de alimentare si de asfaltare a strazilor facute praf dupa lucrarile de canalizare . Chiai in cele mai mici catune din judet sunt asfaltate si ulitele , la noi nu se poate , intr-o comuna cu venituri f mari .
  2
  8
  Raportează
 • postat de florin
  Miercuri, 29 Aprilie 2020 06:53
  86.124.206.***
  In cazul comunei Vînători va rog sa informati corect!De fapt este un management defectuos al primarilor care au condus aceasta localitate!Apa in celelalte anotimpuri NU este buna consumului!Sunt contracte semnate de fiecare consumator ca a luat la cunoștință că apă este improprie consumului!Si cînd te speli este o problemă!După un dus mirosi a hoit!Primarul ar trebui sa raspunda pe ce sau cheltuit milioane de euro din 2015 pînă în prezent în privința alimentării cu apă!Are 4 ani de mandat a cheltuit o căruță de bani și comună nu are apă,canalizare drumuri!Sa se duca la Firtanesti si sa vada cum arata o comună care nu are nici jumătate din bugetul Vînzătorilor!Acolo este un primar care locuiește în Firtanesti!Nu sunt primar la Vînători si stau in Galati!!!!
  0
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.