Apa vine cu program în mai multe comune

Apa vine cu program în mai multe comune
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Seceta, utilizarea în exces a apei pe fondul pandemiei de COVID-19 de către oamenii care stau mai mult acasă în această perioadă şi nu în ultimul rând ignorarea recomandărilor de a nu utiliza apa potabilă în irigaţii au dus la adoptarea unor măsuri de restricţionare a alimentării. Deocamdată, trei este numărul comunelor unde se ştie că a fost raţionalizată furnizarea apei potabile, în două dintre acestea operatorul care a decis restricţiile fiind Apă-Canal. 

Un fapt ce era previzibil în urmă cu câteva săptămâni şi care s-a încercat a fi amânat cât mai mult de autorităţi prin avertizarea populaţei să consume responsabil apa potabilă, doar pentru băut şi menaj, a devenit certitudine de luni, 27 aprilie, în câteva localităţi din judeţul Galaţi. În comunele Smârdan, Movileni şi Vânători, apa potabilă este furnizată cu program, decizie care nu a întârziat să stârnească nemulţumiri din partea beneficiarilor. În cazul primelor două unităţi administrativ teritoriale, decizia a fost luată de SC Apă-Canal, societate care operează sistemul de alimentare şi canalizare. Motivele, aceleaşi, legate de consumul excesiv, dar şi de capacitatea redusă a infrastructurii. 

La Smârdan, suferă un sat

Dintre cele trei localităţi componente ale comunei Smârdan, doar satul cu acelaşi nume este afectat de programul de alimentare redus la câteva ore pe zi. Locuitorii din satul Smârdan primesc apă cu porţia, în intervalul orar 7,30 –18,00, alternativ, o zi în zona de nord, o zi în zona de sud a satului. Asta pentru că se consumă excesiv, zona este tot mai populată odată cu înmulţirea proprietăţilor rezidenţiale şi pentru că staţiile de pompare nu mai fac faţă în condiţii de secetă. "În cazul acestei comune vorbim de capacități reduse de captare, care au fost preluate în exploatare de Apă-Canal SA Galați, respectiv trei foraje, din care unul este scos din funcțiune de alunecările de teren din zonă. Legat de Smârdan, noi derulăm lucrări de investiţii pentru a alimenta comuna din municipiul Galaţi, ceea ce va ajuta la o furnizare non-stop, pe viitor, a acestui serviciu", ne-a precizat Cornelia Arnăutu, purtătorul de cuvânt al Apă-Canal. 

Doar şase ore, la Movileni

Şi mai vitregiţi sunt locuitorii diin comuna Movileni, situată în apropierea Tecuciului. Aici, apă se dă de luni, 27 aprilie, între orele 7,00 - 10,00 şi 19,00 - 22,00. Practic, oamenii au la dispoziţie doar şase ore în decursul unei zile să beneficieze de utilitatea de bază pentru igienă şi gospodărie. "Şi în cazul comunei Movileni vorbim de capacități reduse de captare, care au fost preluate în exploatare de Apa Canal SA Galați, corelat cu faptul că apa din foraje prezintă concentrații depășite de amoniu, ceea ce duce la necesitatea tratării suplimentare a acesteia în vederea încadrării parametrilor în limitele prevăzute de Legea 458/2002 republicată și OG 22/2017. De asemenea, instalația de tratare este dimensionată doar pentru consumul casnic al abonaților, nu și pentru udatul grădinilor sau al spațiilor verzi", explică reprezentantul Apă-Canal. 

O zi da, una nu, la Vânători 

În comuna Vânători, care cuprinde trei sate, decizia de restricţionare a alimentării cu apă a fost luată de Primărie, operatorul reţelei de alimentare. Decizia de a restrânge prestarea serviciului în satele Vânători şi Sat Costi prespune ca locuitorii celor două aşezări să primescă apă alternativ, o zi cu o zi. "Cele două sate sunt alimentate prin patru puţuri, care acum, în condiţii de secetă, nu mai fac faţă. I-am avertizat de multe ori să nu mai ude grădinile cu apă potabilă, că vom ajunge în această situaţie. Sperăm să nu dureze foarte mult, la prima ploaie ar trebui să putem relua alimentarea în regim normal", ne-a declarat Marian Ghinea, primarul comunei Vânători. Până una alta, nu ştie nimeni când va veni prima ploaie serioasă, care să ude grădinile şi eventual să mai crească nivelul debitelor, aşa că este posibil ca în viitorul apropiat decizia de restricţionare a alimentării să fie luată şi în alte localităţi ale judeţului. De aceea, autorităţile care administrază reţelele îi avertizează pe consumatori să nu facă risipă şi să utilizeze apa doar pentru igienă, băut şi treburile menajere.

Citit 10731 ori Ultima modificare Marți, 05 Mai 2020 00:20

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.