Apa cu viermi de la Vânători mai are mult până la limpezire. O problemă veche „de când lumea”

Apa cu viermi de la Vânători mai are mult până la limpezire. O problemă veche „de când lumea”
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Odiseea apei potabile în comuna gălățeană Vânători este departe de final. Despre nemulțumirile localnicilor au existat numeroase articole dedicate de cotidianul nostru de-a lungul timpului. Paradoxal, sau, poate nu, la zece kilometri de Galați, asigurarea furnizării apei la standarde civilizate a reprezentat o veșnică problemă. Recent, picăturile murdare care au umplut paharul au determinat-o pe cititoarea noastră, Mihaela Neagu, din satul Costi, să repună în atenție problema, printr-un e-mail transmis la redacție.

Apa murdară și nevoia de investiții

"De câteva săptămâni, apa care ne este livrată de firma primăriei cu titlu de apă potabilă este îngrozitor de murdară și plină de viermi. Deși am anunțat în repetate rânduri și ni s-a promis că se va curăța rețeaua, după așa-zisa curățare din 11-12 noiembrie, apa este și mai murdară", spune localnica din comună.

La fața locului, noul edil-șef, Costel Manolachi, fost viceprimar, admite că în satul Costi, dar și în Vânători problema este nerezolvată și necesită investiții. "În Odaia Manolachi (al treilea sat component al comunei - n.r.), lucrurile sunt acum în regulă, pentru că există o stație de pompare, iar apa vine din oraș și este curată", spune primarul ales pe 27 septembrie.

El a precizat că, pentru anul 2021, este planificată montarea de noi hidranți pe capete, pentru spălarea conductelor. "Ei sunt acum pe stradă, însă doar acolo unde am stabilit împreună cu pompierii, conform normelor ISU", ne-a explicat Costel Manolachi.

În plus, după investiția realizată la stația de repompare dotată cu o pompă de clorinare care deservește Odaia Manolachi, trebuie intervenit și în zona Brateș, acolo unde se află cele patru puțuri forate pentru asigurarea apei în satul Costi și în Vânători. "Acolo, la Brateș, sau pe un teren din zonă, ar mai fie nevoie de încă trei puțuri forate de mare adâncime pentru asigurarea debitului normal de apă. De asemenea, ar trebui să realizăm și un nou bazin de decantare", a adăugat primarul din Vânători.

Costel Manolachi știe, cum știm și noi, de altfel, că aceste ultime două luni din agitatul și pandemicul an 2020 nu vor putea aduce nimic nou pentru îmbunătățirea condițiilor de livrare a apei în comună. De altfel, până nu va fi aprobat un nou buget al UAT-ului va fi aproape imposibil să mai întâmple ceva pe "frontul" apei din comună. Chiar și așa, este foarte posibil ca fondurile aflate la dispoziția primăriei pentru astfel de investiții să nu fie suficiente și să existe necesitatea demarării unui parteneriat cu Consiliul Județean, lucru admis și de noul edil-șef.

Referindu-se strict la problema cititoarei noastre din satul Costi cu care era la curent, Costel Manolachi pune calitatea execrabilă a apei ce curge la robinet și pe seama unei lucrări realizate în regie proprie. Aceasta nu ar respecta normativele privind lungimea și grosimea conductei de apă în zona cunoscută de localnici drept "Cuibul Berzei". În orice situație, edilul din Vânători dorește să-i asigure pe oameni că documentațiile pentru aceste proiecte de investiții vor fi întocmite cât de curând și problemele se vor rezolva, fără a putea avansa un termen concret.

Filtre de apă de zeci și sute de lei

Berze nu am văzut în satul Costi, poate nici nu e sezonul de observație. În schimb, în apa care ajunge la robinetul Mihaelei Neagu pot fi distinse niște vietăți mai mici, cu aspect ușor înfiorător, mai ales în pandemie. Cititoarea noastră ne-a mai precizat că acestea nu răzbesc, totuși, prin multitudinea de filtre montate pe instalație, chiar și cu osmoză, dar care trebuie schimbate des, unele zilnic. "Cel mai ieftin filtru este în jur de 20 de lei. Calculați cât mă costă apa într-o lună", a mai spus Mihaela Neagu. Asta după ce, evident, achită și factura de rigoare la operatorul economic specializat Aquacom VN SRL din comună - 56 de lei în luna noiembrie 2020.

Conform datelor din bilanțul depus de Aquacom VN SRL la Ministerul Finanțelor Publice pentru anul fiscal 2019, compania specializată în "captarea, tratarea și distribuția apei" a "reușit" cu un număr mediu de 12 salariați să înregistreze o pierdere de peste 118.500 de lei.

Citit 5365 ori Ultima modificare Luni, 23 Noiembrie 2020 18:06

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

 • postat de cetatean
  Luni, 14 Decembrie 2020 14:15
  136.255.148.***
  niciedilii ,nici politia , nici medicul de familie care se crde f prtios pentru a venimlab olnavi nu au habar de obligațiile pe car le au. SATE SI COMUNE UNDE ACESTe AUTORITATI fac dezastre. bine ca sunt platiti din banii celor care beau apa cu viermi..
  0
  0
  Raportează
 • postat de florin
  Luni, 23 Noiembrie 2020 16:57
  84.232.178.***
  Primarul actual este la fel de vinovat ca cel care a fost primar in comuna pentru lipsa apei,canalizarii,drumurilor!Este la fel de vinovat ca sunt probleme cu distributia curentului electric si a lipsei acestuia pe unele strazi din comuna!DNA Galati ar trebui sa se autosesizeze si sa vada cum au fost cheltuiti fondurile primariei!Apa este o problema care costa scump locuitorii din Vinatori din anul 2007!!!!!De atunci se toaca bani pe rezolvarea acestei probleme!!!
  0
  4
  Raportează
 • postat de Andrei Velev
  Luni, 23 Noiembrie 2020 10:25
  89.136.5.***
  Galatiul metropolitan
  1
  15
  Raportează
 • postat de alina
  Luni, 23 Noiembrie 2020 08:13
  81.196.64.***
  Apa din Satul Costi miroase a hoit de cele mai multe ori. Anul acesta a fost apa cu program, o zi in Costi, o zi in Vanatori si in ziua cu apa nici presiune nu era.
  Contractul de apa , pe care il am de la primarie scrie la titlu "CONTRACT APA POTABILA" , iar daca efectiv cititi , undeva scris cu litere mici scrie : apa nu este potabila, este doar pentru uzul menajer.
  1
  14
  Raportează
 • postat de ION
  Luni, 23 Noiembrie 2020 06:45
  188.24.214.***
  Sat Costi este locul in care doar impozitele sunt la nivel european ! In rest , gropile, mizeria, cainii vagabonzi , lipsa utilitatilor , ne fac sa ne intrebam DE UNDE VINE TUPEUL EDILILOR DE A NE CERE VOTUL!
  2
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.