Staţie de repompare distrusă din cauza neglijenţei. SRP 1 Vânători arată ca după bombardament

Staţie de repompare distrusă din cauza neglijenţei. SRP 1 Vânători arată ca după bombardament
pagina de Facebook a lui Gică Lefter
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Cea mai importantă staţie de repompare din judeţ a fost distrusă în luna octombrie a anului trecut, iar fermierii gălăţeni care au nevoie de irigaţii se uită lung în zare după un nor de ploaie. Costurile pentru repunerea în funcţiune a staţiei sunt estimate la cel puţin 130.000 de euro.

Înființată în luna mai 2012, Federaţia (FOUAI) Câmpia Covurlui a însemnat, la acea vreme, asocierea a 12 Organizații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI) membre și a nouă OUAI nemembre, în total având în componenţă 21 de organizații. Federația exploatează o suprafaţă totală de 80.712 hectare, din care teritoriul organizaţiilor membre este de 42.718 hectare, în vreme ce 31.987 hectare sunt deţinute de organizaţiile nemembre. De asemenea, în componenţa federaţiei intră şi alte 6.007 hectare, cu ploturi şi staţii, pentru care nu s-au constituit OUAI-uri.

Conform datelor la care am avut acces, FOUAI Câmpia Covurlui a preluat, cu titlu de folosință gratuită pentru 49 de ani, conform protocoalelor puse în aplicare în urmă cu aproape zece ani, patru staţii de repompare şi 41 de staţii de punere sub presiune ale Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), iar reţeaua totală de aducţiune măsoară peste 73 de kilometri.

Cumva "bijuteria coroanei", staţia de repompare (SRP 1) de la Vânători ridică apa din Dunăre - mai bine zis, o ridica - pe terasă, la o înălţime de circa 92,4 metri. Am folosit verbul "a ridica" la timpul trecut pentru că în toamna anului 2021, SRP 1 Vânători a fost major avariată, după cum se poate vedea și din fotografiile anexate.

Inginerul Gheorghe (Gică) Lefter, fost director în cadrul ANIF Galați, a semnalat acest eveniment pe pagina sa de socializare și a declarat pentru cotidianul nostru că a fost vorba despre o "lovitură de berbec", cauzată de utilizarea necorespunzătoare a stației de repompare. "Nu se poate pune în funcțiune dacă nu se asigură perna de aer din hidrofor și fără verificarea instalației de curent continuu care asigură închiderea secvențială a vanelor de refulare, iar efectul loviturii de berbec produse de volumul masiv de apă ce s-a întors în stație a avut efecte similare cu ale unei bombe", ne-a precizat Gheorghe Lefter, care a precizat că a fost afectată inclusiv structura de rezistență a stației.

La rândul său, Gheorghe Ifrim, președintele Consiliului de Administrație al FOUAI Câmpia Covurlui este de altă părere. "A fost un cumul de factori care a dus la explozia conductei. Pe de o parte, vorbim despre lucrări vechi începute și nefinalizate, iar, pe de altă parte, de uzura instalațiilor. Gândiți-vă că se pompează apă cu un debit de 4,4 - 4,6 metri pe secundă, iar înapoi au venit circa 8.000 de metri cubi deodată", a explicat Gheorghe Ifrim. Acesta a adăugat că în prezent se așteaptă acceptul ANIF pentru refacerea SRP 1 Vânători. "A avut loc o expertiză tehnică întocmită de un expert independent și a fost întocmit proiectul tehnic. Există două firme serioase care în maximum o lună ar putea asigura reabilitarea, inclusiv a construcției, la un buget estimat de circa 130-140.000 de euro", a adăugat Gheorghe Ifrim.

Trebuie menționat şi faptul că pe rolul Judecătoriei Galați există un dosar al petentei ANIF, în contradictoriu cu intimata FOUAI Câmpia Covurlui, fiind dispuse deja efectuarea mai multor expertize tehnice, inclusiv în ceea ce privește structura de rezistență, ca urmare a avariei din data de 20 octombrie 2021, stabilirea cauzei care a condus la afectarea/ degradarea imobilului SRP1 Vânători, a gradului de afectare/ degradare a instalației electrice, precum și pentru stabilirea cauzei care a condus la afectarea/ degradarea instalațiilor hidromecanice ale stației de repompare. Luni, 31 ianuarie, a fost stabilit un nou termen în acest litigiu, putându-se estima pronunțarea unei soluții, pe baza rapoartelor de expertiză ce ar fi trebuit întocmite.

Între timp, ca de obicei iarna, consumăm roșii din Turcia sau din Maroc, iar fermierii gălățeni așteaptă fie precipitații suficiente, fie reabilitarea SRP 1 Vânători, sau, în cel mai fericit scenariu posibil, producerea ambelor.

Citit 6369 ori Ultima modificare Vineri, 18 Februarie 2022 01:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.