Gestionarea deșeurilor în județul Galați, model la nivel transfrontalier

Gestionarea deșeurilor în județul Galați, model la nivel transfrontalier
Protejarea mediului în zonele rurale
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Gestionarea deșeurilor la nivelul comunității rurale a făcut obiectul unui Forum național organizat joi, 7 aprilie, de Asociația Tehnopol Galați, în cadrul unui proiect transfrontalier în care sunt implicați parteneri din Georgia, Armenia, Republica Moldova și România.

”Proiectul își propune să contribuie la îmbunătățirea calității mediului – în special a râurilor din zonele rurale, prin identificarea și promovarea unor metode moderne și gestionarea tuturor tipurilor de deșeuri. În acest context, cooperarea între parteneri este un prilej de a iniția o serie de acțiuni privind protecția mediului la nivelul comunităților locale, dar și de a identifica un set de bune practici care se pot aplica în cadrul proiectelor de mediu”, a explicat Ionuț Mocanu, directorul general al Tehnopol.

În cadrul proiectului sunt parteneri atât din zona instituțională, cât și cea a organizațiilor neguvernamentale și a instituțiilor de cercetare. Coordonatorul proiectului este Primăria Tskaltubo – Georgia, având ca parteneri Centrul Regional de Mediu pentru Caucaz – Armenia, Primăria Ungheni - Republica Moldova, Uniunea oamenilor de știință „Spectri” Imereti – Georgia și Asociația Tehnopol Galați.

Printre obiectivele specifice ale proiectului s-au numărat organizarea unor puncte de colectare selectivă, a unor activități de educație ecologică în școli, realizarea unor Planuri de Acțiune Locală privind mediul, o rețea transfrontalieră pe probleme de mediu etc.

În mod particular, Tehnopol Galați a asigurat, printre altele, realizarea unui ghid privind practicile UE în domeniul mediului, ce a fost folosit de parteneri în cadrul unor activități de instruire, dar a facilitat și prezentarea unor proiecte de mediu și vizitarea unor obiective realizate prin proiecte de mediu în județul Galați.

Printre temele importante prezentate în cadrul Forumului s-au numărat Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), implementat de CJ Galați, tehnicile de compostare folosite la Secția de reciclare a Ecosal Galați, practici moderne de gestionare a deșeurilor – Asociația Română a Compostului, Sistemul integrat pentru cercetarea și monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea – REXDAN, al Universității ”Dunărea de Jos” din Galați, precum și prezentarea unor dispozitive de monitorizare a calității aerului și a apei - Asociația Tehnopol.

Nu în ultimul rând, partenerii din Georgia, Armenia și Republica Moldova vor avea ocazia să vadă la fața locului și modul în care a fost implementat proiectul SIMID, ce presupune investiții de peste 104 milioane de euro într-un sistem de gestionare a deșeurilor ce acoperă întreg județul Galați.

Foto: Ovidiu Amălinei

Citit 1803 ori Ultima modificare Sâmbătă, 09 Aprilie 2022 01:15

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.