Consens politic și secetă apăsătoare într-o comună ușor izolată, dar încărcată de istorie (FOTO)
Foto: Marian Calestru

Consens politic și secetă apăsătoare într-o comună ușor izolată, dar încărcată de istorie (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

La Costache Negri, localitate cu 500 de ani de atestare documentară, alegerile locale din septembrie 2020 au adus o nouă schimbare la conducerea comunei. Cu doar nouă voturi în plus, social-democratul Luca Ștefan a obținut un nou mandat de primar, însă negocierile politice ulterioare au adus-o în scaunul de vice pe fosta primăriță, liberala Emilia Niculescu.

Exagerând puțin, putem spune că spiritul de la Mânjina s-a perpetuat peste ani și cele două partide cu doctrine opuse au făcut prima alianță în comuna din Câmpia Covurluiului, mult înainte ca PSD și PNL să formeze, din nou, o coaliție de guvernare. "Am considerat că trebuie să fim maturi, să învingă rațiunea și să găsim soluția pentru a putea face investiții în comunitate", ne explică Luca Ștefan mobilul înțelegerii. Mai trebuie spus că PSD și PNL au fiecare câte patru consilieri locali, dintr-un total de 11.

Până la investiții, fermierii din comună se confruntă, aproape an de an, cu o secetă cruntă. "Deja agricultorii se plâng, după ce în urmă cu doi ani au fost nevoiți să întoarcă aproape toate culturile", spune primarul din Costache Negri, iar sistemul de irigații este distrus. La câțiva kilometri, pe DJ 251, către Pechea, se pot observa cu ușurință efectele iresponsabilității și nepăsării, ambele corelate cu subfinanțarea unui sistem vital pentru agricultura meteodependentă. "Culmea este că aici la noi parcă e un pol al secetei, până către Cudalbi. Vii cu mașina, plouă bine în zona Târgu Bujor și când ajungi la Costache Negri constați că nu a căzut nici măcar un strop de apă", ne-a precizat un fermier din comună. Asta și în condițiile în care agricultura, cu precădere cultura mare, dar și legumicultura, reprezintă surse importante de venit pentru locuitorii din Costache Negri.

Altfel, conform noului și mai vechiului edil-șef, în prezent sunt în plină desfășurare lucrări de cadastru în localitate, inclusiv în intravilan. "În două luni, sper să se finalizeze operațiunea", ne-a mai spus Luca Ștefan. În ceea ce privește infrastructura rutieră, același primar din Costache Negri ne-a menționat că ar mai fi de reabilitat doar opt kilometri de drumuri comunale. "Din acest total, 3,2 kilometri sunt prinși pe Programul Național de Investiții. Avem proiectul tehnic și toate avizele depuse, valoarea lucrărilor, de 5,25 milioane de lei, fiind în așteptarea finanțării", a adăugat Luca Ștefan. În plus, intenția administrației comunale este de a realiza un pod peste pârâul Gologanu, iar valoarea acestui proiect se duce către 1,36 milioane de lei.

De ce ar mai fi nevoie în comună

O investiție dorită la Costache Negri este un complex sportiv, de fapt un teren multifuncțional. Primăria intenționează să îl finanțeze din bugetul propriu, valoarea stabilită prin proiectul tehnic fiind de circa 524.000 de lei. "Avem toate avizele și cred că într-o lună o să ne apucăm de treabă", spune Luca Ștefan. De investiție ar urma să se bucure elevii, terenul fiind proiectat în vecinătatea școlii din comună, undeva în spatele Căminului Cultural.

Altfel, bugetul local nu este unul deosebit de ofertant, în condițiile în care veniturile proprii se ridică la doar jumătate de milion de lei. În Costache Negri locuiesc circa 2.700 de oameni, cifra exactă urmând a fi obținută în urma recensământului aflat în desfășurare.

Și din această cauză, înființarea rețelei de gaze naturale a presupus crearea unui ADI împreună cu vecinii de la Cudalbi și Valea Mărului, astfel încât numărul potențialilor beneficiari din cele trei comune se apropie de 14.000. Valoarea investiției este de peste două milioane de lei și se află în faza de studiu de fezabilitate, nefiind cuprinsă momentan în vreun program de finanțare.

Pe de altă parte, pionieri într-ale alimentării cu apă și canalizare, cei din Costache Negri se confruntă, în prezent, cu necesitatea înlocuirii unor conducte, în lucru fiind un proiect tehnic în acest sens, dar și cu extinderea rețelei de iluminat.

Pe agenda primarului Luca Ștefan se află o piață agroalimentară, undeva în vecinătatea drumului județean, iar, în prezent se amenajează deja toalete moderne. "Este un proiect pentru anul viitor, cu o valoare de circa 200.000 de lei", ne-a precizat acesta, adăugând, pe aceeași listă, și dorința amenajării unui parc în centrul comunei.

Program de screening în mediul rural

Dispensarul uman din Costache Negri a cunoscut recent o etapă de reabilitare. Totuși, la fața locului, primarul a fost abordat rapid de asistenta medicală prezentă în cabinet, doleanțele personalului sanitar cu privire la îmbunătățirea condițiilor de activitate fiind transmise cu ceva timp în urmă.

Altfel, medicul de familie din comună a dorit să facă un apel la locuitorii comunei în vederea prezentării la primul program de screening al factorilor de risc cardiovascular. Acesta este dezvoltat în cadrul proiectului "Totul pentru inima ta - Program de screening pentru identificarea pacienților cu factori de risc" și se încheie în această vară.

Costache Negri privește (și) către viitor

Chiar vizavi de primărie, se află, construită în stilul unei case țărănești de tip evoluat, cu cerdace pe stâlpi de lemn, Casa Memorială "Costache Negri", monument istoric. Cunoscută și sub denumirea de "Conacul de la Mânjina", în această casă, în perioada 1840-1857, au avut loc întâlniri ale revoluționarilor pașoptiști moldoveni și munteni. Casa Memorială urmează să intre într-un amplu proces de restaurare, în cadrul unui proiect al Consiliului Județean.

Prieten bun cu Alexandru Ioan Cuza, Costache Negri a sprijinit toate acțiunile și reformele acestuia, iar complotul ce a condus la detronarea domnitorului Unirii l-a determinat să renunțe la viața politică. Prin misiunile pe care le-a avut peste hotare, Costache Negri poate fi socotit primul diplomat al Principatelor Române.

După mai bine de 150 de ani, urmașii săi visează la monitorizare și supraveghere video în comună, dar și la obținerea PUG-ului în format GiS (Sistem Informațional Geografic). Cele două proiecte ar urma să beneficieze de finanțare prin PNRR, după cum ne-a menționat primarul Luca Ștefan, fost muzeograf al Conacului de la Mânjina.

Citit 10173 ori Ultima modificare Duminică, 12 Iunie 2022 22:17

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.