La Ivești, prioritatea zero este infrastructura sanitară

La Ivești, prioritatea zero este infrastructura sanitară
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Primarul din Ivești, Maricel Gheoca, este adeptul muncii în echipă, pentru că altfel, spune el, "nu se pot atinge obiectivele de dezvoltare ale comunității, iar rezultatele se văd, mai ales datorită eforturilor colegilor". Ar fi ciudat să fie altcumva într-o comună mare, de peste 10.000 de locuitori, cu multe probleme de rezolvat și în care există o minoritate de etnie romă semnificativă, de circa 20 la sută, ce face pași timizi către integrare.

De bine, de rău, în Ivești, lucrurile de bază și ne referim la apă, canalizare şi gaze, au fost rezolvate mai demult, iar acum administrația comunală are alte priorități. "Zero și unu pe listă pentru anul viitor sunt dispensarele umane, aflate într-o stare absolut jalnică. Investiția ar presupune cheltuieli de două milioane de lei pentru fiecare dintre acestea, având în vedere demolarea și construirea unor imobile noi, extinse, cu parcare, demne de secolul 21", spune același Maricel Gheoca. Proiectul este depus la Compania Națională de Investiții, împreună cu alte obiective de reabilitat: căminul cultural, stadionul, baza sportivă și sala de sport. "Măcar unul dintre acestea dacă ar fi aprobat și finanțat, tot ar fi ceva. Trebuie să fim realiști. Dacă nu va fi inclus dispensarul uman, îl vom face cu bani proprii", a mai arătat primarul iveștean, în condițiile în care există un buget de dezvoltare al comunei de aproape 11 milioane de lei.

Tot în zona investițiilor sanitare, a fost făcut un prim pas către realizarea unui centru de permanență în comună, cu sprijinul Consiliului Județean (CJ). "De doi ani ne străduim să îl deschidem și acum am obținut alocarea spațiului în incinta Spitalului din Ivești. Încă nu a fost semnat acordul de parteneriat, urmează. Este vorba despre 100 de metri pătrați, un imobil pe care îl vom pune la punct tot cu fonduri de la bugetul local", ne-au transmis reprezentanții administrației publice, cu speranța că și CJ ar putea aloca fonduri pentru această renovare.

În altă ordine de idei, Iveștiul a depus un singur proiect de asfaltare pe Programul Național de Investiții "Anghel Saligny" (drumuri și poduri), cu o lungime de aproape opt kilometri și cu o valoare de 17,8 milioane de lei. "Nu cred că vom obține finanțare integrală, mai ales că proiectele de apă și canalizare sau cele de gaze sunt prioritare la Ministerul Dezvoltării", am mai aflat de la primarul Maricel Gheoca.

În plus, operatorul local efectuează în prezent o extindere a rețelei de gaze, cu finanțare privată, pe alte două străzi din comună, pe o lungime de trei kilometri.

După grădinițe, un nou sediu al Primăriei, dar și blocuri ANL

În comună au fost finalizate două grădinițe la standarde europene, dintre care una este impresionantă ca dimensiuni. Investiția a fost realizată prin fonduri guvernamentale și de la bugetul local. Cel mai probabil, copiii iveștenilor ar putea intra în "clase nou-nouțe" în noul an şcolar, în condițiile în care vor fi obținute toate avizele necesare pentru funcționare.

După un proiect finalizat pe zona de amenajare a trotuarelor și podețelor din fața proprietăților localnicilor, inclusiv rigole, administrația comunală vrea să continue pe încă trei kilometri, costurile fiind estimate la opt milioane de lei. În plus, în vecinătatea spitalului a fost identificată necesitatea ridicării unei pasarele peste DN 25, zona fiind periculoasă pentru pietoni.

În proiect este și un sediu nou al Primăriei, cu finanțare de la CNI. De această dată, ar fi vorba despre un imobil în care să funcționeze inclusiv Poliția Locală (ce se dorește a fi înființată) și Casa Căsătoriilor. Pe această cale, ar putea fi mutat Serviciul de Evidență a Persoanelor în compartiment distinct, ce ar trebui să funcționeze împreună cu Poliția Locală. Până atunci, trebuie spus că în comună există un sistem de monitorizare video pentru prevenirea fenomenelor infracționale, în special pe DN 25, ce leagă Galațiul de Tecuci.

Un alt proiect demn de menționat este cel legat de construirea, prin Agenția Națională pentru Locuințe, a două blocuri în Ivești. Acestea ar urma să aibă câte opt apartamente, iar documentația este aproape finalizată. "Toate acestea nu sunt posibile fără implicarea echipei din Primărie, chiar cu unele sacrificii din partea acestora", a mai spus edilul-șef iveștean, Maricel Gheoca.

Seceta a lovit puternic și la Ivești

Fermierul iveștean Viorel Coman a fost și el grav lovit de seceta pedologică din acest an. Nici nu mai este cazul să discutăm despre culturile înființate în toamna trecută. În prezent, din cele 630 de hectare cultivate, omul spune că doar de pe circa zece la sută, cele irigate, se poate recolta ceva, cu mențiunea că și apa de pe canal pentru irigații a fost cu intermitențe: două zile da, trei nu. "A fost jale la floarea-soarelui, 140 de hectare de pe care nu ne alegem cu nimic", ne-a declarat Viorel Coman.

Acesta este de părere că este nevoie ca statul să sprijine fermierii grav afectați cu o sumă minimă pentru a înființa culturi în toamna acestui an, estimând acest ajutor la valoarea de 1.000 lei per hectar. "Dacă nu începem nici acest an agricol cum trebuie, va fi imposibil să supraviețuim", a mai spus fermierul iveștean, făcând precizarea că se cheltuie, cu tot cu inputurile agricole, între 3.000 și 5.000 de lei pe hectar, chiar și 8.000 de lei pentru un hectar irigat.

"Norocul este că ratele bancare le am la scadență în 2023, pentru că altfel nu știu ce făceam", ne-a mai precizat Viorel Coman.

Un lăcaș de cult are nevoie de acoperiș

Biserica "Sfântul Gheorghe", din imediata vecinătate a Primăriei Ivești, are nevoie urgentă de reabilitare. Lăcașul de cult cu statut de monument istoric, ridicat în urmă cu 80 de ani, are o arhitectură proprie, nouă și zveltă, dar fidelă stilului în care au fost zidite alte biserici și mănăstiri din vremea lui Ștefan cel Mare. "În această toamnă, biserica va intra într-un proces de reabilitare și aș dori să menționez că o prioritate va fi refacerea acoperișului din țiglă al lăcașului de cult, o lucrare de mare importanță, pe care o estimăm, în prezent, la circa 100.000 de euro", a precizat primarul Maricel Gheoca.

Citit 7887 ori Ultima modificare Vineri, 15 Iulie 2022 12:02

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.