Viaţa la ţară, mai tare ca la oraş - „Mica Elveţie” s-a născut la sat!

Viaţa la ţară, mai tare ca la oraş - „Mica Elveţie” s-a născut la sat!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

  • * Amplasată strategic pe axa Tecuci – Bârlad, comuna Munteni şi-a mărit în ultimii ani intravilanul cu 500 de locuri de casă * Ridicate „ca în reviste”, noile case rivalizează cu cele din cartierele rezidenţiale de la oraş * Unii dintre noii locatari au luat viaţa de la zero pentru a clădi „în câmp” casa visurilor lor *

Case cu un etaj sau două unde se vede mâna de gospodar, grădini cu arbori tuia, zidărie placată cu piatră de râu, flori exotice şi pe ici, pe colo chiar şi o mini piscină, acces la utilităţi şi la principalele linii de transport şi comunicaţii - toate astea nu fac parte din peisajul vreunei localităţi elveţiene, ci din cel al… comunei gălăţene Munteni. Aproape incredibil într-o perioadă în care dezvoltarea zonală se face mai degrabă haotic, cu drumuri trase pe unde se nimereşte, cu cabluri electrice înnodate care pe unde apucă, la Munteni dezvoltarea intravilanului s-a făcut după un plan coerent şi bine definit. Iar în ultimii ani, peste 500 de noi locuri de casă au fost distribuite prin licitaţie în cele trei noi cartiere ale comunei, Tigăneşti Est, Ţigăneşti Vest şi cartierul Sera.

„A fost nevoie de această extindere de intravilan pentru că, spre deosebire de alte localităţi, la noi se înregistrează un aflux de oameni de la oraş spre mediul rural. La asta a contribuit şi faptul că pe partea de utilităţi – curent electric, alimentare cu apă şi gaze naturale – în ultimii ani s-au derulat o serie de proiecte care au făcut ca viaţa la ţară să nu difere prea mult, din acest punct de vedere, de viaţa la oraş. Iar lucrurile nu se vor opri aici, pentru că avem planuri de extindere şi la reţeaua de gaze, de exemplu, dar şi la drumuri sau căile de acces”, ne-a explicat primarul comunei Munteni, Virgil Arghiri. Prin urmare, acolo unde sunt asigurate utilităţile este loc şi de dezvoltare şi aici nu este vorba numai de partea de construcţii, ci de tot ce ţine de creşterea unei comunităţi.

Poveşti de viaţă

Un avantaj al comunei Munteni este amplasarea strategică pe axa Tecuci – Bârlad, iar drumul naţional (DN 24) care uneşte cele două oraşe trece chiar prin mijlocul localităţii. De altfel, cartierul Sera, cel mai dezvoltat dintre cele trei noi cartiere din Munteni, este chiar în vecinătatea şoselei. Aici au fost vândute la licitaţie 105 loturi de casă, preţurile au fost cuprinse între 40 şi 100 milioane de lei vechi, în funcţie de amplasament, iar doritori nu au fost numai din Munteni, ci şi din Tecuci şi chiar Galaţi.

Fiecare cu povestea lui, unele dintre ele nu lipsite de dramatism. De exemplu, soţii Mariana şi Florin Grancea s-au decis să se stabilească în Munteni după nenorocirea de acum câţiva ani, când inundaţiile au copleşit Tecuciul şi zeci de locuinţe au fost distruse. „Toată viaţa am sta la oraş, dar după inundaţii am rămas fără nimic. Am venit aici doar cu nişte haine, am luat practic viaţa de la zero. La început am fost mai speriată, dar timpul mi-a dovedit că se poate!”, ne mărturiseşte Mariana Grancea. Alături de soţul ei, acolo unde altădată era pustiu, a reuşit să-şi ridice o viluţă cochetă, înconjurată de o peluză înverzită şi o grădină cu flori. „Este micul nostru Paradis, nu ne imaginam că totul va ieşi atât de frumos”, ne spune, nu fără emoţie, doamna Mariana. Nu departe de soţii Grancea locuiesc soţii Ionel şi Lăcrămioara Udrea.

El este navigator, aşa că greul lucrărilor pe şantier a căzut pe doamna Lăcrămioara, care între consultaţiile ca medic de familie a trebuit să găsească energie şi pentru ridicarea casei. „Avem aproape doi ani de când ne-am mutat. Nu a fost uşor cu materialele de construcţii, cu şantierul, eu mai mult cu navigaţia, dar treptat se fac toate. Ne gândim acum să punem şi o boltă de verdeaţă, nişte copaci”, ne spune domnul Ionel, pe care am reuşit să-l prindem între două voiajuri pe Dunăre.

Pionieri în afaceri

Chiar dacă este un cartier tânăr, la Sera nu lipseşte spiritul antreprenorial. Soţii Ionuţ şi Monica Vârlam au fost printre primii care s-au apucat să-şi ridice casa. Lotul achiziţionat de ei a fost printre cele mai scumpe, a sărit de 100 milioane de lei vechi, dar are avantajul că are cea mai mare deschidere la drumul naţional. „Ne-am apucat de făcut casa, dar în paralel ne-am gândit să facem şi un mic spaţiu comercial. Aşa mai rotunjim veniturile şi avem cu ce să ne facem treaba mai departe”, ne-a spus dna Monica.

Din oferta soţilor Vârlam nu lipsesc nici măcar… piticii de grădină, aduşi tocmai din Germania, unii dintre ei fiind acum cu „buletin” de Munteni, prin curţile vecinilor. Casă după casă, noul cartier prinde contur, iar amploarea proiectelor spune ceva despre ambiţia proprietarilor de avea o locuinţă „ca în reviste”. Desigur, totul se face cu cheltuială - unii s-au împrumutat, alţii şi-au vândut apartamentele pe care le aveau la oraş sau cine ştie ce alte proprietăţi, alţii au plecat la muncă în străinătate pentru a strânge bani pentru casa visurilor lor. Dar, dincolo de toate neajunsurile, îi uneşte faptul că, împreună, formează o comunitate care crede în viitorul ei.

 

Citit 4296 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Mai 2012 20:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.