Slivna / Incendiu la stupină
Foto: Viorel Chiriac: "Ştiţi ce n-am avut noi acolo, în Valea Lupului? Echipament care să ne protejeze de înţepăturile albinelor..."

Slivna / Incendiu la stupină
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nici albinele n-au fost iertate de focul acestei veri. Sâmbăta trecută, spre seară, şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Bereşti-Meria, Viorel Chiriac, a fost anunţat, la ora 18.40, că între Onciu şi Suceveni, în punctul Valea Lupului, ardea stupina lui Gherasim Mătăsaru. Pornindu-şi maşina, a luat cu el patru voluntari instruiţi, din Aldeşti, „tăind-o” spre Onciu. Trebuia acţionat fără întârziere. La faţa locului, flăcări, fum, vegetaţie uscată aprinsă. Albinele deranjate de eveniment, nervoase - ţineau pompierii la distanţă, nu te puteai apropia de stupi. Incendiul „topea” cutiile cu urdinişuri văzând cu ochii. Orientat în teren, domnul Chiriac a sporit forţa de şoc a voluntarilor, intervenind cu două cisterne de apă aduse cu tractoarele de la Ferma Francezului, din apropiere.

Numărul voluntarilor sosiţi în Valea Lupului, peste 20. În afară de stupină, a ars şi vegetaţia de pe patru hectare şi, de asemenea, tot ce era uscat de pe două hectare de pădure reîntinerită - rădăcini, păiş, crengi. La localizarea şi lichidarea focului au participat şi militarii de la Garda de Intervenţii la Stingeri Bereşti. Oficial, incendiul a izbucnit de la o autoaprindere. Păgubitul, însă, este de altă părere. A pierdut 40 de stupi crotaliaţi. Au ars albine, a ars o mare cantitate de ceară. În bani, o pierdere de 20.000 de lei. N-au putut fi salvaţi decât 20 de stupi. De la Silvic, făcând front comun cu pompierii, doi pădurari: Costel Toader, din Bereşti şi Nelu Toderaşc, de la Balinteşti. De la Poliţie, domnul Eugen Stratica.

Citit 1956 ori Ultima modificare Duminică, 22 Iulie 2012 16:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.