Bereşti / Ion Trandafir a rămas fără „piramidele” din baloţii de paie

Bereşti / Ion Trandafir a rămas fără „piramidele” din baloţii de paie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cioban consacrat, Ion Trandafir, cu domiciliul, în acte, la Bereşti, a avut înaintea ochilor săi, sâmbăta trecută, timp de câteva ore, între două dealuri, în pustietatea totală de la Roşia, imaginea unui dezastru ce l-a lăsat fără 700 de baloţi de paie de grâu, 204 baloţi de lucernă, 16 căruţe cu paie de ovăz, vreo 95 de găini, saivanul învelit cu stuf, fierbătorul, ţarcuri. N-a mai văzut un asemenea incendiu - să te uiţi cum îţi ard piramidele şi stogurile de furaje uscate, fără să poţi interveni.

Să fi fost ora 13. La stână, pe o căldură cumplită, stăpânul oilor, soţia sa, Maricica Trandafir, Cătălin Necula şi M.P. Ultimul, pe post de mocan. Cazierul său judiciar, plin de condamnări. De cel puţin patru ori a fost dus la puşcărie. Originar din Slivna. Se înţelesese cu Ion Trandafir să fie plătit cu 500 de lei pe lună, mâncare şi câte-un pachet de ţigări pe zi. Cazarea, în bordei. Lucra de zece zile. Venind la stână cu mâncare, Maricica Trandafir a luat de acasă, pentru „sugativele” de la Roşia, şi patru litri de vin roşu, băutură lichidată până la prânz. Pus să scoată din saivan gunoiul, M.P., transpirat, dădea la lopată, dar fără tragere de inimă. Planificat să se prezinte la Roşia să-şi ridice brânza, vreo 20 de kilograme, brigadierul silvic Gică Lungu, de la Rădeşti, nu vine nici el la stână cu mâna goală - din partea sa, alt vin, altă ţuică! La căldura instalată peste Roşia şi Cruceanu şi la cât alcool dăduse pe gât, M.P. se cam „aranjase”. Solicitat de Ion Trandafir să se spele pe mâini şi să treacă la muls oile, se eschivează: „Am scos gunoiul şi mă pui şi la muls?” În efectiv: 160 de ovine adulte şi 40 de cârlani. Supărat pe situaţie, o ia spre coama dealului, printr-o lizieră de salcâmi, ca să revină la stână după câteva minute. Are loc o scurtă „discuţie” între el şi proprietarul oilor care îi cere, imperativ, să plece acasă. Trecând la ale sale, Ion Trandafir, la fierbător, dădea cheag la lapte când i-a ajuns la nas miros de fum: i se aprinsese stâna!

M.P. o luase la picior, printr-un lan de porumb, îndreptându-se spre Zărneşti. Ion Trandafir: „Pot spune că M.P. a aprins stâna în prezenţa mea. Aştept să fie prins, să fie confruntat cu martorii”. Apă pentru stins focul, nicăieri. Oameni, în plus, care să intervină, niciunul. Cei care i-au sărit în ajutor, pădurarii din toată zona. Cinci bărbaţi. Fiecare dintre ei sosit la Roşia cu câte-o maşină cu voluntari. De „piramide”, însă, nu se putea apropia nimeni. Flăcările de deasupra lor topeau cerul. Au scăpat teferi porcii, oile, câteva cloşti şi 205 găini. Vegetaţia de pe tot dealul, pârjolită. Pompierii de la Garda de Intervenţii la Stingeri Bereşti, pentru că din saivan şi furaje se alesese scrumul, au dat prioritate pădurii de salcâmi din apropiere, izolând-o. Brazde adânci, de la un plug tras de tractor şi blocarea extinderii focului.

Oierul incendiator este cercetat penal

Marian P., de 34 de ani, din Bereşti Meria, mocanul suspectat că a pus foc la stâna lui Ion Trandafir, este acum cercetat penal pentru distrugere. Incendiul pe care el l-a provocat a afectat şi cinci hectare din păşunea aparţinând Primăriei Bereşti, dar şi un colţ de pădure al Ocolului Silvic Griviţa. "Urmează să evaluăm şi noi pagubele, dar chiar dacă facem plângere, sunt puţine şanse să recuperăm pagubele de la suspect. Probabil că Ocolul Silvic va face o plângere, că au fost şi ei afectaţi", ne-a declarat Octavian Dică, primarul oraşului Bereşti. Cazul este în lucru la Poliţia oraşului Bereşti. (Mariana Constandache)

 

Citit 3996 ori Ultima modificare Marți, 24 Iulie 2012 16:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.