Măsuri pentru sprijinirea fermierilor afectaţi de secetă

Măsuri pentru sprijinirea fermierilor afectaţi de secetă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Reducerea tarifului pe mia de metri cubi de apă cu circa 20 la sută pentru organizaţiile şi federaţiile de utilizatori de apă pentru irigaţii şi compensaţii pentru culturile afectate de secetă sunt măsurile luate de Ministerul Agriculturii în sprijinul fermierilor


În Galaţi, potrivit datelor prezentate de prefectul judeţului, Emanoil Cătălin Bocăneanu, seceta a pârjolit şi puţinele culturi care nu au fost compromise în iarnă. Dacă în 2011 fermierii nu au putut să înfiinţeze culturile în perioada optimă, din suprafaţa programată reuşind să însămânţeze doar 64 la sută rapiţa de ulei, 88 la sută orz şi grâu şi 25 la sută orzoaică de toamnă, lipsa stratului de zăpadă şi temperaturile extrem de scăzute din această iarnă, au determinat o răsărire de numai 37 la sută la culturile de toamnă, pe 40 la sută din suprafeţe răsărirea fiind parţială. Ca urmare a verificărilor din teren ale specialiştilor Direcţiei pentru Agricultură Galaţi, în judeţ, culturile de toamnă sunt recoltate în proporţie de 80 la sută, iar producţia obţinută este cu peste 60 la sută mai mică faţă de nivelul producţiei din anul agricol precedent. Mai grav, culturile înfiinţate în primăvară prezintă un grad de afectare între 30 şi 90 la sută. În plus, seceta a îngreunat efectuarea lucrărilor specifice, determinând în acelaşi timp consumuri foarte mari de motorină şi piese de schimb.

Odată cu situaţia situaţia critică din agricultură, prefectul a anunţat şi măsurile ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, pentru ajutorarea fermierilor. O primă măsură vizează aplicarea tarifului monom diferenţiat, cu ajutorul căruia ANIF va reduce tariful pe mia de metri cubi de apă cu circa 20 la sută pentru organizaţiile şi federaţiile de utilizatori de apă pentru irigaţii. De asemenea, se are în vedere promovarea unui hotărâri de guvern prin care li se acordă compensaţii fermierilor ale căror culturi au fost afectate de secetă. „Veniturile întreprinderilor mici şi mijlocii a căror producţie a fost afectată peste 30 la sută vor fi compensate cu 80 la sută din pierderea pe care au înregistrat-o în acest an. Fermierii care nu se încadrează în categoria IMM-urilor vor beneficia de măsura de minimis, care vizează acordarea unui sprijin de 7.500 de euro pe beneficiar. APIA le va plăti în avans fermierilor, începând din 16 octombrie, circa 55 de euro pe hectar, adică jumătate din sprijinul european pe suprafaţă aferent plăţilor pentru anul 2012, existând deja acceptul Comisiei Europene în acest sens. Fermierii pot folosi adeverinţe eliberate de APIA pentru a contracta credite pentru sumele aferente anului 2012, în vederea campaniei de însămânţări din acest an, în acest sens fiind deja încheiate convenţii cu şapte bănci”, a anunţat prefectul Bocăneanu.

 

Citit 2289 ori Ultima modificare Vineri, 27 Iulie 2012 17:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.