Viticultura, în pericol: Cancerul viţei-de-vie ameninţă podgoriile gălăţene!
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Viticultura, în pericol: Cancerul viţei-de-vie ameninţă podgoriile gălăţene!
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Pericolul vine de peste graniţă * Importurile de soiuri şi plantaţiile viticole înfiinţate ulterior sunt afectate de o bacterie numită cancerul viei * Cei mai mulţi producători recurg la importuri pentru a cheltui mai puţin * Rezultatele sunt însă dramatice


O boală care a existat de când lumea, cancerul plantelor, numit ştiinţific agrobacterium tumefaciens, ameninţă aprig acum culturile de viţă de vie din judeţul Galaţi. Suprafeţe importante sunt afectate, iar viticultorii nu pot decât să privească la cum se petrece acest dezastru. Dacă până mai anii trecuţi boala era ţinută sub control prin izolarea suprafeţelor afectate, odată cu apariţia importurilor de soiuri povestea s-a schimbat. "Una dintre cele mai serioase probleme legate de viticultură este apariţia din import, cu predilecţie din Italia, a unor viţe infestate cu cancer. Am ajuns să credem că este o directivă ca acestea să fie infestate pentru a distruge plantaţiile noastre. Aduc viţele infestate şi le plantează", ne-a spus Cristina Simion, directorul Staţiunii de Cercetări viticole Târgu Bujor.

Boala cu contract

Povestea importului de "cancer" este una cu accente ale economiei de piaţă şi implică o schemă relativ simplă. Cei interesaţi de înfiinţarea culturilor de viţă de vie îşi doresc plantaţii precum cele siciliene sau spaniole, şi nicidecum precum cele româneşti, chircite şi căţărate pe vreun şpalier. Aleg importul de viţă şi pentru că străinii vând mai ieftin şi, foarte important, vin cu specialiştii lor la înfiinţarea culturilor. Totul se face ca la carte. Ca la cartea importatorilor, pentru că, de multe ori, soiurile cu pricina nu se pot adapta la climă, nu se ţine cont de diferenţa de calitate a solului, şi aşa mai departe. Chestiunea de actualitate este legată de faptul că aceste cordiţe care se plantează poartă bacteria distrugătoare.

"Cei care cumpără, fac asta pentru că produsul este foarte ieftin, preţurile sunt la jumătate faţă de cele de la noi. Viţa de import este şi mai scurtă decât cea autohtonă. Pe stasul nostru este la 35 de centimetri, iar pe cel al sicilienilor la 25. În această situaţie, plantarea se face mai la suprafaţă şi poate fi afectată de secetă. Apoi, cele aduse din import nu trec prin verificările autorităţilor de carantină. Cancerul ăsta l-am avut şi noi. Dar lucrurile erau diferite. Este înfiorător să vezi plantaţii tinere pline de cancer. Acele bacterii rămân în sol, aşa că înlocuirea nu este o soluţie", ne-a mai spus specialistul în viticultură de la Târgu Bujor.

Ce este cancerul viei?

Agrobacterium tumefaciens sau cancerul bacterian nu ţine cont de soiuri, iar bacteria este una rezistentă, putând rămâne în sol chiar mai mult de cinci ani. Foarte periculos este faptul că boala, în cazul în care viţele sunt deja infectate, se poate transmite şi la tăiere, pe foarfecele de vie, la plantele sănătoase. Dacă bacteria există în sol, atunci primele simptome vor apărea după 7-8 ani. În cazul viţelor infestate, atunci când se înfiinţează plantaţia, boala apare mult mai repede şi este vizibilă încă din primii ani. Nu există soluţii de combatere, pentru că vorbim despre boli bacteriene. Teoretic vorbind, cei care ţin la culturile lor ar trebui să îndepărteze butucii afectaţi şi să îi ardă. Când se defrişează o plantaţie bătrână, solul trebuie lăsată aproximativ trei ani până la înfiinţarea unei noi culturi. Din nefericire, acum, viticultorii plantează imediat în aceleaşi locuri.

Citit 7234 ori Ultima modificare Miercuri, 01 August 2012 19:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.