Toamna, la Găneşti - „Hai, mamă, acasă, că aici se va lăsa cu sânge!”
Foto: Foto: Toader Istode

Toamna, la Găneşti - „Hai, mamă, acasă, că aici se va lăsa cu sânge!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

  • Elevul Vasile Dandiş, răsplătit de preotul Alin Tuluş
Pe ordinea de zi, aprobată de turlele bisericilor de pe Valea Horincei, un singur punct: culesul viilor. Faci vin, vezi altfel lumea! Didi Dandiş, din Găneşti, în fruntea familiei sale, a mai bifat o toamnă, recoltându-şi strugurii de La Baraj. Nobili. De pe 11 rânduri. Vie lucrată de el. Stropită de patru ori. Ultima oară, cu sulf - „Ca pe vremea maistrului în viticultură şi vinificaţie Filichi”!

Fost strungar la Unitatea de Fabricaţie Industrială Cavadineşti, după Revoluţie carnetul său de muncă a rămas alb. Nu s-a mai putut angaja nicăieri. Pentru a contrabalansa situaţia, şi-a cumpărat tractor. Om învăţat să muncească zi-lumină. Vinul vechi, la Didi Dandiş, ajunge până la cel nou. În bătătură: o vacă, oi, plug, lemne. Copiii săi, mezinii: blonzi precum scandinavii din albume. Şi inteligenţi. Vasile, de pildă, trecut în clasa a VII-a, împreună cu alţi doi elevi de la Şcoala Gimnazială Găneşti (Claudiu Modiga, de la Cristeşti, şi Liviu-Andrei Bogatu, de la Comăneşti), a fost, prin grija preotului Alin Tuluş, la Durău, o săptămână. Răsplătit în acest fel de către Sfinţia sa pentru că e bun la învăţătură şi nu se dezlipeşte de Biserică.

Toamnă specială, cu frumuseţea într-o continuă mişcare, pe circuitul local Biserica Voievodală de la Săseni, ctitorită de ex-ministrul Petru Lificiu - viile de pe Valea Onii - Horinciţa - Barul „La Bâgu” - Spitalul „Regele Carol I” (azi, unitate medico-socială, evident, cu alt profil).

În cinstea viilor culese, la Cristeşti, miercurea trecută, în faţa Barului „La Bâgu”, o bătaie între doi bărbaţi: Buia 1 şi Buia 2. Neamuri. Ambii, cu tâmplele albe. La căderea întunericului erau încăieraţi. Buia 1, un fel de Bute al acestui sat, l-a ţinut pe Buia 2 numai în pumni şi picioare. Bătaie tradiţională, să iasă vinul limpede şi tare. Un puşti, îngrozit de ritmul în care curgeau pumnii: „Hai, mamă, acasă, că aici se va lăsa cu sânge!”

 

Citit 3648 ori Ultima modificare Duminică, 02 Septembrie 2012 18:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.