Săptămână cu inimi care au început să cedeze, la Pleşa
Foto: Viorel Pavel: "Nu ştiu cât sunt eu de frizer, dar îi tund cu dragă inimă pe toţi"

Săptămână cu inimi care au început să cedeze, la Pleşa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La altitudinea de 287 de metri faţă de nivelul Mării Negre, la Pleşa, părul creşte pe capetele celor vii la fel ca în Occident. Satul a avut şi are de toate - aer curat, şcoală americană, cetăţeni care au terminat vinul, dealuri în aşteptarea plugurilor, să fie arate… Luni, 8 octombrie a.c., zi în care, de frig, s-a clănţănit din dinţi.

Săptămână tristă, cu inimi care au început să cedeze. Neavând de unde scoate 80 de milioane de lei vechi, să fie operată, o femeie care mai avea zile de trăit a făcut cunoştinţă cu morga din Galaţi. Unui tânăr, verificat de medici la cap, i s-a comunicat că are creierul cu 70 de ani mai bătrân decât vârsta sa („În total, băiatule, creierul tău arată de parcă ai avea 105 ani!”). Altcuiva, în Poiană, vrând să-şi pună capăt zilelor, i s-a dejucat planul. Urcat în ambulanţă, a fost transportat către oraşul cu Ţigline.

Se vorbeşte, e drept că pe la colţuri, de necesitatea unei resfinţiri a întregului sat: „Să fie luată uliţă cu uliţă, mai din timp, să nu apuce duhurile rele să se înrădăcineze!” În privinţa ploilor care ne ocolesc de o jumătate de an, conform „analizelor” de la Pleşa, noutatea ar fi că nu scăpăm fără trei ani consecutivi de secetă puternică.

Frizerul satului te „rezolvă” din foarfece

Vrei să fii tuns? Te duci la Viorel Pavel (52 de ani) şi te rezolvă din foarfece. Puful de pe gât ţi-l ia cu lama de ras. Părerea sa: „Pleşenii nu sunt pretenţioşi la tunsori”. Într-un rând, ca plată, i s-a dat o jumătate de litru de rachiu. Alţii vin cu câte patru-cinci ouă. Mulţi, însă, nu-i dau nimic. Din cauza crizei economice, ţăranii din sat au început să se tundă ei între ei („Tu mă tunzi pe mine, eu te tund pe tine!”). Numai de morţi nu se atinge nimeni - „Ăştia sunt ai lui Viorel, să-i bărbierească el”.

Citit 2127 ori Ultima modificare Joi, 11 Octombrie 2012 21:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.