Europa vrea să cumpere soia cultivată în Galaţi
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Europa vrea să cumpere soia cultivată în Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Reprezentanţi ai fermierilor gălăţeni spun că n-au nevoie de sprijin din partea ONG-urilor pentru a cultiva soia nemodificată genetic * Dacă statul nu vrea soia modificată – rentabilă pentru cultivatori – să îi ajute financiar pe fermieri, sprijinind printr-un fel de subvenţie suplimentară cultivarea soiurilor nemodificate, care costă mult şi produc puţin, sunt de părere liderii fermierilor


Europa vrea să aibă propria producţie de soia nemodificată genetic şi să nu mai depindă de importurile din Statele Unite sau Brazilia, iar fermierii gălăţeni pot face parte din acest proiect! Proiectul susţinut de organizaţia non-guvernamentală Donau Soja se desfăşoară la nivel european şi are susţinerea mai multor guverne. Preşedintele Asociaţiei, Matthias Kron, le-a prezentat ieri fermierilor, al Club Viva, o situaţie potrivit căreia Europa are un deficit de proteină vegetală de 70 la sută, iar clienţi din ţări ca Germania, Austria sau Elveţia vor să cumpere soia nemodificată genetic de bună calitate, cultivată pe continentul nostru, pentru că vor să ştie cu certitudine de unde provin produsele şi faptul că sunt de bună calitate şi sănătoase. Probstdorfer Saatzucht România, reprezentată de prof.univ.dr. Mihai Bercea, a fost partener al evenimentului şi a venit cu date despre ofertă proprie de seminţe pentru fermierii gălăţeni care vor să cultive soia şi să aibă piaţă de desfacere. Unii dintre fermierii care au venit la eveniment au ascultat, au tăcut şi şi-au luat notiţe, în vreme ce alţii au spus că proiectul nu vine cu nimic nou şi că ar trebui să se dea liber şi la cultivarea soiei modificate genetic dacă cineva vrea să îi sprijine pe fermierii gălăţeni. 

„Apă de ploaie! Soia nemodificată cultivam deja!”

Inginerul Petre Grigore, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice (APCPT) Galaţi a declarat că oferta seminarului nu are, de fapt, prea mare ecou pentru că nu răspunde nevoilor fermierilor gălăţeni.

„Noi am considerat că venim să discutăm situaţia culturii de soia în România. Ceea ce am primit este apă de ploaie. La ce bun să ni se prezinte soia nemodificată genetic, de vreme ce noi avem deja astfel de culturi. Avem şi unde să vindem, pentru că sunt centre de procesare în ţară. Şi Prutul Galaţi procesa. Mai sunt centre la Vaslui, dar şi în alte judeţe. Noi vrem să avem dreptul să alegem şi să putem cultiva şi soia nemodificată genetic, dar şi modificată. Când s-a interzis  cultivarea soiurilor de soia modificată, erau în judeţ 20.000 de hectare cu aceste culturi. Acum mai sunt 800 de hectare. Eu am, de obicei, exploataţii de soia care se întind pe 80 până al 120 de hectare. Dar producţia, faţă de soiurile modificate, este cu 25-30 la sută mai mică, iar cheltuielile de întreţinere a culturilor sunt mai mari. Dacă şi soia nemodificată trebuie să devină rentabilă, să se plătească un fel de subvenţie, o diferenţă de bani din partea statului, în sprijinul fermierilor”, a declarat Petre Grigore.

Citit 2047 ori Ultima modificare Joi, 07 Martie 2013 17:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.