Estimarea pagubelor produse de inundaţii: Fermierii gălăţeni au pierdut 50 de milioane de euro
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Estimarea pagubelor produse de inundaţii: Fermierii gălăţeni au pierdut 50 de milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Apele au înecat porumb şi floarea-soarelui nerecoltate, dar şi jumătate din rapiţa proaspăt semănată * Unii dintre agricultori au pierdut tot, alţii se luptă încă să-şi recupereze bani din asigurări şi să mai salveze ceva recoltă * De regulă, ce a fost atins de apă, putrezeşte şi se strică * De unde îşi vindeau şi aşa prea ieftin producţiile de cereale şi plante tehnice, mulţi dintre agricultori nu mai au acum nici ce scoate pe piaţă


Proprietarii sau arendaşii celor aproape 8.000 de hectare de lanuri inundate, la finele săptămânii trecute, nu mai pot spera, acum, decât să mai salveze câte ceva din culturile care nu au fost compromise în proporţie de sută la sută. La nivel de judeţ, cele mai extinse suprafeţe inundate au fost cele cultivate cu rapiţă, urmate de cele cultivate cu floarea-soarelui şi porumb sau sorg.

Fermierii care reuşiseră să îşi asigure culturile de toamnă, pot spera cel mult ca, după câştigarea unui adevărat război birocratic, să îşi recupereze sumele la care şi-au asigurat producţiile. Cine n-a avut bani de rate şi a asigurat mai puţin, tot atât va şi primi acum. Vă prezentăm, pe larg, detaliile sinistrului care s-a abătut asupra agriculturii gălăţene la finele săptămânii trecute, când în doar câteva ore apa a înecat sute de tone de culturi şi a dus pe sâmbetei milioane şi milioane de euro. Per total, potrivit estimărilor iniţiale ale Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, pierderile fermierilor păgubiţi de ploile torenţiale şi revărsarea râului Chineja se ridică la circa 50 de milioane de euro.

Datele sunt cele comunicate de fermieri şi sunt în curs de verificare de către personalul DADR. Iar cine a cerut despăgubire pe pârloagă sau lan deja recoltat, ar trebui, evident, sancţionat!

Floarea-soarelui putrezeşte în noroi

La nivel de judeţ, potrivit datelor centralizate de DADR Galaţi, culturile de floarea-soarelui au fost compromise în proporţii cuprinse între 60 la sută şi sută la sută. Cele mai mari pagube s-au înregistrat în Oancea şi Folteşti, unde s-au raportat culturi calamitate pe suprafeţe de 260 de hectare, respectiv 255,11 hectare, în vreme ce suprafeţele cele mai restrânse cu floare afectată de apă s-au raportat din Cavadineşti (10 ha), Tudor Vladimirescu (20 de ha) şi Suceveni (20 de ha). La nivel de judeţ, DADR informează că fermierii şi-au pierdut, parţial sau total, recoltele de pe 1.841 hectare.

Pierderile sunt estimate la 3.845.460 lei, adică circa 858.361 de euro. Iată situaţia celorlalte lanuri de floare afectate, potrivit datelor prezentată DADR Galaţi: Vlădeşti - 202 hectare, Munteni - 175 ha, Tuluceşti - 120 ha, Frumuşiţa - 105 ha, Scânteieşti - 100 ha, Costache Negri - 70 ha, Suhurlui - 57,5 ha, Smârdan - 60 ha, Corni - 60 ha, Corod - 100 ha, Băneasa - 46 ha, Vârlezi - 35 ha şi Cuza Vodă - 24 ha.

Porumb bun, înecat pe câmp

Ploile torenţiale şi revărsarea râului Chineja au afectat 1.007 hectare cultivate cu porumb şi sorg, cauzându-le fermierilor pierderi estimate, în primă instanţă, la 1.914.000 lei, adică de aproximativ 427.000 de euro. Tot comuna Folteşti se află pe primul loc şi în ceea ce priveşte calamitarea culturilor de porumb. Conform datelor DADR, aproape 370 de hectare de porumb sunt compromise, în extravilanul Folteştiului.

Iată situaţia celorlalte lanuri, pe comune: Corod - 5 ha, Frumuşiţa - 180 ha, Munteni - 60 ha, Scânteieşti - 100 ha, Cavadineşti - 13 ha, Pechea - 98 ha, Rediu - 5 ha, Piscu - 60 ha, Cuza Voda - 20 ha, Griviţa - 46 ha, Măstăcani - 40 ha, Vârlezi - 17 ha, Suhurlui - aproape patru hectare.

Jumătate din rapiţa semănată zace în mâl

Cele mai extinse suprafeţe cultivate cu rapiţă şi calamitate la inundaţiile de săptămâna trecută s-au raportat la Vârlezi. Potrivit DADR, în extravilanul acestei comune, apa ploilor torenţiale a compromis în proporţii de 60 la sută până la sută la sută nu mai puţin de 622 de hectare. Urmează Suhurlui, cu 573 de hectare compromise, şi Folteşti, cu aproape 270 de hectare. Situaţia, pe celelalte comune, este următoarea: Frumuşiţa - 406 ha, Munteni - 322 ha, Băleni 399 ha, Pechea - 100 ha, Rediu - 319 ha, Târgu Bujor - 104 ha, Cuca - 132 ha, Oancea - 135 ha. Per total, culturile de pe 3.381 de hectare au fost calamitate parţial sau total. Valoarea pierderilor din rapiţă se ridică, potrivit primelor calcule, la 43.965.200 lei sau 9.813.660 euro. După un an în care, în sfârşit, recoltaseră satisfăcător, ploile au ras de pe faţa pământului culturile proaspăt înfiinţate de fermieri.

Potrivit DADR, mai bine de jumătate din suprafaţa pe care urma să se cultive rapiţă era semănată, la începutul săptămânii trecute. Mai exact, 6.850 de hectare semănate din totalul programat pentru însămânţare de 11.900 de hectare au fost afectate.

Unde a intrat apa, e dezastru!

Din păcate, lanul de floarea-soarelui inundat este aproape compromis. Ca recoltatul să se desfăşoare în condiţii acceptabile, trebuie drenată apa de pe câmp, iar acest lucru costă. Apoi, ar trebui măcar o săptămână să se usuce noroiul, ca să poată intra combina la recoltat. Evident, există şi posibilitatea recoltatului manual, doar că s-ar putea să coste mai mult decât face producţia! Este posibil ca fermierul căruia i s-au inundat suprafeţele cultivate cu porumb să reuşească să salveze mai mult din producţie, dar boabele riscă să rămână umede şi ar putea apărea mucegai. Şi cum kilogramul de porumb boabe de calitate superioare se vindea, înainte de inundaţii cu doar 50 de bani, e greu de spus dacă e rentabil pentru fermier să-şi mai scoată porumbul din apă.

Ploile, în plină campanie de recoltat şi semănat

Potrivit situaţiei operative a Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi, ploile torenţiale şi revărsarea râului Chineja au venit exact în plin recoltat. Astfel, marţi, 10 septembrie, cu doar două zile înainte de potop, de pe ogoarele gălăţenilor se recoltase doar doi la sută din porumb. Mai exact, combinele îşi terminaseră treaba doar pe 2.550 de hectare dintre cele circa 108.000 programate pentru recoltat.

Floarea-soarelui pentru consum se recoltase în procent de doar 51 la sută, adică se strânsese doar producţia de pe 26.820 de hectare dintre cele 52.693 cu care au ajuns cultivatorii gălăţeni la recoltat.

Citit 4527 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Septembrie 2013 17:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.