Fermierii din Bădălan acuză Îmbunătăţirile Funciare de neimplicare în desecare
Foto: Foto arhivă: Vasile Caburgan

Fermierii din Bădălan acuză Îmbunătăţirile Funciare de neimplicare  în desecare
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Fermierii din Lunca Brateşului de Jos susţin că nivelul mare al apelor Brateşului le-a creat probleme serioase. Apa bălteşte pe terenuri din pricina infiltraţiilor care s-ar fi produs prin diguri, iar acest lucru fie distruge culturile existente, fie împiedică înfiinţarea unora noi. Oricum ar fi, fermierul pierde bani, apreciază preşedintele Asociaţia Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice (APCPT) Galaţi, ing. Petre Grigore.

"Vorbim despre circa 4.000 de hectare de teren pe care apa bălteşte, fie distrugând culturile, fie împiedicându-i pe fermieri să execute lucrările specifice perioadei şi cauzând, astfel, pagube. Vorbim despre infiltraţii care s-au produs din cauza nivelului foarte crescut al apei din Brateş. Nu înţeleg cum se poate ca dincolo de dig să fie situaţie de urgenţă, iar dincoace, unde noi facem agricultură, să nu fie situaţie de urgenţă. Este inacceptabil aşa ceva", ne-a declarat ing. Petre Grigore.

Supărat, reprezentantul fermierilor susţine că Agenţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare ar trebui să rezolve problema. "Nu vorbesc acum doar în numele meu, ci în numele tuturor fermierilor care fac parte din asociaţia noastră profesională şi care au probleme. Statul ne opreşte deja bani pentru astfel de situaţii, iar filiala locală a Asociaţiei pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) refuză să ne ajute cu desecarea. Dumnealor susţin că trebuie să plătim. Or, nu suntem de acord cu aşa ceva. Plătim deja, statul ne opreşte bani anual, aşa că nu trebuie să mai dăm, mereu, alţi şi alţi bani. În această perioadă, fermierul este deja împovărat cu cheltuielile cu inputurile, nu mai are de unde să scoată bani pentru astfel de plăţi”, a mai spus ing. Petre Grigore.

În ciuda încercărilor noastre repetate, directorul ANIF Galaţi, ing. Petru Bărceanu, nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima un punct de vedere vizavi de problema semnalată.

Citit 1753 ori Ultima modificare Marți, 18 Martie 2014 19:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.