Exces de zel: Statul a declarat ilegală claca ţărănească
Foto: Foto: arhivă Vasile Caburgan

Exces de zel: Statul a declarat ilegală claca ţărănească
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Statul vrea să fiscalizeze totul în agricultură, aşa că îi obligă pe micii fermieri să devină persoane fizice autorizate sau patroni * Fie îţi prăşeşti singur, fie rişti amenzi usturătoare dacă tocmeşti un om * Statul a reuşit să desfiinţeze o tradiţie seculară din lumea satului: claca


Fermierul mic şi pensionarul gârbovit de la ţară nu vor mai putea să-şi ia oameni la muncă legal, decât dacă devin, în prealabil, persoane fizice autorizate (PFA) sau dacă îşi fac societăţi. E scris negru pe alb, în Legea 18/2014, care modifică prevederile Legii 52/2011, a muncii cu zilieri.
Detalii suplimentare ne-a oferit inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi, Ionel Petrea.
„Legea care a intrat în vigoare pe 16 iunie le interzice persoanelor fizice să mai lucreze cu zilieri. Până la acest moment, legea le permitea acest lucru. Cel mai mult lucrau cu zilieri fermierii care exploatează suprafeţe mici şi medii de teren şi care acum, ca să poată lucra în continuare cu zilieri, vor trebui să îşi aleagă o altă formă de organizare juridică”, ne-a declarat Ionel Petrea.
Cei mai afectaţi vor fi legumicultorii mici, care trăiesc de pe urma solariilor sau a suprafeţelor mici cultivate în câmp. Constituirea unui PFA costă circa 300 de lei, dar funcţionarea sa generează alte costuri şi, nu în ultimul rând, o birocraţie destul de stufoasă.
„Noi, legumicultorii, suntem loviţi din toate punctele de vedere. S-a introdus mai întâi taxa de stâlp care, de asemenea, ne dezavantajează, iar acum a venit această lege privind interdicţia pe care persoanele fizice o au de a lucra cu zilieri. Noi, mătcaşii care facem legumicultură, le cream locuri de muncă unor oameni cărora statul nu reuşeşte să le asigure serviciu. Şi acum s-a ajuns ca treaba asta să ne coste tot pe noi? Chiar că nimic nu se mai mişcă în ţara asta în favoarea omului care munceşte!” ne-a declarat Mircea Croitoru, preşedintele Asociaţiei Legume-Fructe din comuna gălăţeană Matca, al treilea bazin legumicol ca mărime din ţară.
Potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, claca înseamnă „muncă colectivă benevolă prestată de ţărani pentru a se ajuta unii pe alţii şi care adesea este însoţită ori urmată de o mică petrecere, de glume, povestiri etc.”. Ei bine, acest obicei încetăţenit de secole tocmai a devenit ilegal, în satul românesc. 

Va fi jale în satele mici

În cătune ca Onciu şi Şipote din comuna Bereşti-Meria, în micul sat izolat Lupele din Pechea sau în cătunul Oanca din Rădeşti, dar şi în sate mai mari de atât, singurii aşa-zişi angajatori sunt bătrânii locului care-şi mai tocmesc oamenii cu ziua, ca să le taie şi să le lege via, să le mai prăşească vreo câteva palme de pământ, să le mai întremeze casele şi aşa mai departe. Cum bătrânii pensionari gârboviţi de muncă şi timp nu au nici PFA-uri, nici societăţi, vor încălca legea ori de câte ori vor pune un amărât la muncă, în schimbul unui blid de mâncare şi a plăţii aferente muncii. 


Citit 21252 ori Ultima modificare Vineri, 27 Iunie 2014 18:42

6 comentarii

 • postat de Zilieru
  Marți, 01 Iulie 2014 12:14
  81.196.163.***
  @mihaela
  nu te obliga nimeni sa-ti vinzi tara... muta-te in Coreea de Nord sau Cuba, si lasa-ne pe noi cu capitalistii salbatici, lacomi si inumani.
  @gogonel
  este excelent ceea ce spui. Dar invidia si premiza romaneasca cum ca daca vrei sa faci ceva bun, vei fura cu siguranta, va intarzia procesul, care, repet arata excelent.

  In tarile civilizate, de exemplu, toti zilierii platesc impozit. Orice venit se impoziteaza. Punct. De ce sa nu intram si noi in randul lor? Nu vreti o tara ca afara?
  8
  0
  Raportează
 • postat de Kasanova
  Marți, 01 Iulie 2014 10:58
  5.13.220.***
  Draga PC,
  Banuiesc ca initialele tale vin de la Partidul Conservator, fiindca ai o mentalitate tipic demna de Ciuca&Durbaca.Daca s-ar respecta de facto aceasta prevedere, ar duce la costuri suplimentare valabile pentru noi toti in pietele de legume si o incurajare a importurilor, fiindca ar ajunge mai ieftine. In fapt e o masura care avantajeaza marii granguri cu firme de import si sponsori de partid in ajun de campanie electorala pentru a-i ingropa pe taranii care s-au unit in asociatii pentru a patrunde pe piata supermarketurilor. Asa ar trebui sa fii si tu obligat sa-ti faci PFA ca sa ai dreptul sa-ti trimiti copilul sa-ti cumpere ziarul de la chiosc lasandu-i restul.Maine-poimaine o sa auzim de impozite speciale pe haznalele de la tara fiindca vor fi considerate depozite de deseuri toxice.Bravo lui Ponta si ministrului Constantin ca au mai inventat un bir pe spinarea amaratului de taran! Pana nu ajung taranii la nivelul de trai din 1907 dar cu televizor setat pe Antena 3, dati-i bice!
  0
  6
  Raportează
 • postat de PC
  Luni, 30 Iunie 2014 13:58
  89.136.2.***
  Evazionist mare sau evazionist mic , tot evazionist este = FRAUDA . Legea va asigura protectia sociala a muncitorilor zilieri , asigurarea de sanatate si pensie. Pe propietarii de teren nu-i intereseaza daca zilierul se imbolnaveste sau daca e asigurat pentru pensie.
  16
  2
  Raportează
 • postat de mihaela
  Sâmbătă, 28 Iunie 2014 12:47
  89.136.184.***
  Statul adica guvernul si parlamentarii tradatori de neam si tara vor asta pentru ca au primit ordin de la sefii din strainatate adica FMI si Banca Mondiala sa faca asta pentru ca sa ne elimine, sa nu mai putem supravietui nici in propria gospodarie in saracia noastra. Va dati seama ce diabolici sunt monstrii astia? Sa te iei de un batran de la tara care de secole isi munceste singur pamandul si sa il obligi sa iti dea taxe zi impozire adica birul ca pe vremuri e strigator la cer. Legumele noastre si vinul il consumam noi si ei faca asta ca sa nu mai putem produce noi si sa cumparam din magazin de la ei marfa din strainatatea cu chimicale si sa dam bani. Asta vor! Ruinarea romanilor si sa prospere strainii! Au vandut si jefuit tara toate guvernele de dupa 1989 si ne-au dat pe mana capitalistilor lacomi si inumani!
  3
  34
  Raportează
 • postat de ion
  Sâmbătă, 28 Iunie 2014 12:44
  92.82.190.***
  Cu marii evazionişti ,statul acesta de mafioţi nu se poate pune .
  În schimb dă cu ghioaga tot în amărâţi .
  0
  33
  Raportează
 • postat de gogonel
  Sâmbătă, 28 Iunie 2014 06:48
  78.100.72.***
  Sa vedem acum primariile daca isi vor ajuta contribiabilii in sensul de a creea o singura societate pentru intreaga comunitate si ii va acorda acesteia scutiri de la impozitele locale (sau chiar subventii). Toti propriatarii de teren ar trebui sa fie asociati in aceasta firma iar zilierii vor semna contracte cu aceasta. Astfel daca este vointa este si putinta de a nu deregla raportul de munca secular de la sat. Totul e sa vrei sa-ti ajuti comunitatea.
  2
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.