Exces de zel: Statul a declarat ilegală claca ţărănească
Foto: Foto: arhivă Vasile Caburgan

Exces de zel: Statul a declarat ilegală claca ţărănească
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Statul vrea să fiscalizeze totul în agricultură, aşa că îi obligă pe micii fermieri să devină persoane fizice autorizate sau patroni * Fie îţi prăşeşti singur, fie rişti amenzi usturătoare dacă tocmeşti un om * Statul a reuşit să desfiinţeze o tradiţie seculară din lumea satului: claca


Fermierul mic şi pensionarul gârbovit de la ţară nu vor mai putea să-şi ia oameni la muncă legal, decât dacă devin, în prealabil, persoane fizice autorizate (PFA) sau dacă îşi fac societăţi. E scris negru pe alb, în Legea 18/2014, care modifică prevederile Legii 52/2011, a muncii cu zilieri.

Detalii suplimentare ne-a oferit inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi, Ionel Petrea.

„Legea care a intrat în vigoare pe 16 iunie le interzice persoanelor fizice să mai lucreze cu zilieri. Până la acest moment, legea le permitea acest lucru. Cel mai mult lucrau cu zilieri fermierii care exploatează suprafeţe mici şi medii de teren şi care acum, ca să poată lucra în continuare cu zilieri, vor trebui să îşi aleagă o altă formă de organizare juridică”, ne-a declarat Ionel Petrea.

Cei mai afectaţi vor fi legumicultorii mici, care trăiesc de pe urma solariilor sau a suprafeţelor mici cultivate în câmp. Constituirea unui PFA costă circa 300 de lei, dar funcţionarea sa generează alte costuri şi, nu în ultimul rând, o birocraţie destul de stufoasă.

„Noi, legumicultorii, suntem loviţi din toate punctele de vedere. S-a introdus mai întâi taxa de stâlp care, de asemenea, ne dezavantajează, iar acum a venit această lege privind interdicţia pe care persoanele fizice o au de a lucra cu zilieri. Noi, mătcaşii care facem legumicultură, le cream locuri de muncă unor oameni cărora statul nu reuşeşte să le asigure serviciu. Şi acum s-a ajuns ca treaba asta să ne coste tot pe noi? Chiar că nimic nu se mai mişcă în ţara asta în favoarea omului care munceşte!” ne-a declarat Mircea Croitoru, preşedintele Asociaţiei Legume-Fructe din comuna gălăţeană Matca, al treilea bazin legumicol ca mărime din ţară.

Potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, claca înseamnă „muncă colectivă benevolă prestată de ţărani pentru a se ajuta unii pe alţii şi care adesea este însoţită ori urmată de o mică petrecere, de glume, povestiri etc.”. Ei bine, acest obicei încetăţenit de secole tocmai a devenit ilegal, în satul românesc. 

Va fi jale în satele mici

În cătune ca Onciu şi Şipote din comuna Bereşti-Meria, în micul sat izolat Lupele din Pechea sau în cătunul Oanca din Rădeşti, dar şi în sate mai mari de atât, singurii aşa-zişi angajatori sunt bătrânii locului care-şi mai tocmesc oamenii cu ziua, ca să le taie şi să le lege via, să le mai prăşească vreo câteva palme de pământ, să le mai întremeze casele şi aşa mai departe. Cum bătrânii pensionari gârboviţi de muncă şi timp nu au nici PFA-uri, nici societăţi, vor încălca legea ori de câte ori vor pune un amărât la muncă, în schimbul unui blid de mâncare şi a plăţii aferente muncii. 

Citit 21761 ori Ultima modificare Vineri, 27 Iunie 2014 18:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.