Luni este Ziua Hidroamelioratorului. Mesajul inginerului Mihai Stroilă, specialistul în îmbunătăţiri funciare

Luni este Ziua Hidroamelioratorului. Mesajul inginerului Mihai Stroilă, specialistul în îmbunătăţiri funciare
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Astăzi, 8 septembrie, este Ziua Hidroamelioratorului, a lucrătorului din Îmbunătăţiri Funciare. Ce se poate scrie într-o astfel de zi aniversară? După ce iţi pui o aşa întrebare, de îndată vin altele. De ce cu mult înainte s-au putut face aşa multe şi astăzi se face aşa puţin sau mai nimic pentru protecţia şi conservarea pământului? De ce înainte se realizau programe ample de ameliorare a stării pământului şi astăzi se degradează devenind paragină sau vatra bătătorită acelaşi pământ? Câţi dintre noi mai avem curaj, chef de efort, determinare pentru a fi o individualitate profesională evadând dintr-o generalitate seaca, păguboasă? Câţi dintre noi avem într-adevăr starea de sărbătoare? Câţi dintre cei care mai lucrează în sectorul de îmbunătăţiri funciare mai au siguranţa locului de muncă şi că mâine va fi mai bine decăt astăzi...?

Bineînţeles, bunăstarea, normalitatea depinde într-o măsură hotărâtoare de curajul, de minţile, priceperea şi braţele noastre. Dar, astăzi în activitatea de îmbunătăţiri funciare toate  astea nu sunt de ajuns. Mai trebuie şi voinţă politică şi acţiuni guvernamentale. Trebuie să se întâmple o  minune şi la cârma activităţilor de îmbunătăţiri funciare, să apară adevăraţii specialişti - nu habarnişti, nu venetici cu specialitatea ,,politruci” - care să poată ţine cu abilitate şi profesionalism frâiele, pe termen lung astfel încât să-i dea viziune şi coerenţă, să schimbe şi să adapteze lucrurile la vremuri noi. Şi să găsească calea, căci odată trasat drumul, nu se poate să nu meargă înainte aşa cum este nevoie.

Îmbunătăţirile funciare au constituit de-a lungul timpului un adevărat panaceu la suferinţele pământului, nu puţine, sunt o veritabila arta ce a stat la baza construirii civilizaţiei prin asigurarea unui scut protector dezvoltării economice, pentru agricultură în special: hidroamelioratorii sunt doctorii şi sanitarii pământului, sunt şi cei ce i-au convins pe oameni de binefacerile sistemelor de irigaţii, dar şi cei ce au lămurit lumea că pădurile nu pot fi defrişate după bunul plac al fiecăruia sau ca apele nu pot fi încorsetate oricum şi nu pot fi transformate în lăzi de gunoi. Şi, nu in ultimul rând, ei sunt e cei ce au schimbat ordinea naturală, prin lucrări specifice de indiguiri şi regularizări de cursuri de ape, atunci când bunurile şi vieţile oamenilor erau ameninţate.

În momentul de fata îmbunătăţirile funciare trec printr-o grea perioadă, în care lipsa fondurilor, legislaţia precară şi ostilă imprimă un dificil examen de reformare, de construire şi exploatare. Am construit mult, s-a distrus sistematic ceva mai puţin în ultimii ani şi vedem cum pământul o ia la vale, se degradează, iar an de an seceta şi inundaţiile ne chinuiesc şi ne sărăcesc. Dar cum alţii au reuşit să scoată acest sector la liman cu doar o mână de ajutor, puţina agerime a minţii, dreapta judecată, cumpătare şi multă bunăvoinţă cu determinare, noi de ce nu am răzbi? Am fost mulţi, peste 100.000, am mai rămas câteva mii, aproape trei. Dar e timpul sa recunoaştem că în tot ceea ce se întâmplă astăzi cu sectorul de îmbunătăţiri funciare şi noi, lucrătorii sectorului - muncitori, specialişti - avem partea noastră de vină. Sunt probleme dificile care, sunt sigur, tot de noi vor fi rezolvate. Un prim pas s-a făcut prin implementarea investiţiilor cu fonduri europene de 60 milioane de euro. E un început. E un început şi pentru judeţul Galaţi, a treia sau a patra putere hidroameliorativa a ţării, unde problemele sunt identice cu cele naţionale chiar mai grave.

Cu incurabila speranţă în revitalizarea cât mai rapidă a sectorului de îmbunătăţiri funciare, spre binele nostru al tuturora, urez din inima, acum, de ZIUA HIDROAMELIORATORULUI, tuturor lucrătorilor din acest sector de activitate si familiilor lor viaţă lungă în pace şi sănătate, fericire şi succese în activitatea profesională, cu putere de la Dumnezeu spre a continua lucrarea atât de utilă tuturor. La mulţi ani, dragii mei colegi!                                                                                                        

Citit 3118 ori Ultima modificare Duminică, 07 Septembrie 2014 15:51

5 comentarii

  • postat de IC
    Marți, 09 Septembrie 2014 06:54
    5.13.236.***
    La multi ani tuturor hirdoamelioratorilor ! ...atatia cati au mai ramas cu adevarat. Bun articolul si unele comentarii totusi nu iau taurul de coarne si nu spun ca se potriveste perfect zicala veche romaneasca :"pestele de la cap impute ......." > Pentru sectorul de imbunatatiri capul pestelui l-au reprezentat Ion Iliescu si Petre Roman ,urmati de guvernele urmatoare ,de altfel prin 1996 deja se pusese cruce acestui sector vital.Culmea este ca cei doi emanati aveau tangente cu sectorul in care apa este obiectul muncii.Cat de mult s-a inselat fostul director Nastase ,de altfel vechi activist pcr ,cand in 23 dec 1989 ,intors de la prefectura ,spunea :' noi tebuie sa ne vedem de treaba ,a luat fraiele tovarasul Iliescu ,un tovaras de meseria noastra si sigur va continua politica in domeniul imbunatatirilor funciare ". Ion Iliescu si Petre Roman au continuat-o atat de bine incat s-a ajuns ca la Galati sa fie prima demonstratie ,probabil din tara ,pentru asigurarea locurilor de munca ,demonstratia lucratorilor din IEELIF . Sute de oameni ,reprezentantii constructorilor sitemului "Campia Covurlui " , ai celor care asigurau functionarea irigatiilor pe o suprafata de cca 110000 ha (ce suprafata o mai fi functionala acum?) ai proiectantilor si ai celor din sectiile de productie industriala ,scandau cu toata puterea ; :"VREM SA MUNCIM " Evident ca nu i-a auzit nimeni si dezastrul a continuat in imbunatatirile funciare si apoi in toata economia Romaniei. Ca nu a auzit nimeni strigatul disperat al IF-istilor, traca meraga ,grave erau insa rasetele in hohote a celor care cascau gura pe trotuare si intrebau :"ce vor astia bai ?" . Toti acei gura casca aveau sa se lamureasca, nu peste mult timp ,ca vor ajunge sa-si piarda locurile de munca si continua sa le piarda si pe cele putine cate au mai ramas ( disponibilizari voluntare ???) . Am scris aceste cateva randuri pentru ai asigura pe IF-isti ca isi mai aduce cineva aminte de ei,de munca lor deosebita si utila dar si de marea durere a lor, durere data de distrugerea muncii lor de o viata (probabil durere comuna pentru majoritate romanilor care s-au scrificat ca sa faca ceva si si-au vazut munca distrusa ) . O intrebare ma sacaie ,se va face oare vreo data un bilant real al distrugerilor din acesti ultimi 25 de ani de democratiea originala romanesca ?
    0
    15
    Raportează
  • postat de RI, coleg de suferinta si neliniste, cat privesc irigatiile, cu Radulian
    Luni, 08 Septembrie 2014 14:12
    81.12.150.***
    ZIUA HIDROAMELIORATORULUI, asta nu este zi aniversara este zi de imormantare pentru cei de la ANIF. Cu asa conducatori ,BARCEANU PETRU de la SCHELA si CASCA LUI, asa ZI. ce sperante sa mai avev cu astea.D-LE STROILA scri frumos Dumneata dar eu nu va inteleg, nu maduce deloc mintea de ce nu scoateti in evidenta NONVALOAREA de HIDROAMELIORATOR a lui BARCEANU (asta denatureaza notiunea de HIDROAMELIORATOR). CU CE VA ARE DOMNULE ASTA LA MANA, DE CE VA ESTE TEAMA DE EL? DE CE IL COCOLOSITI ASA?
    0
    20
    Raportează
  • postat de Oamenii de la Îmbunătățire Funciare sunt doctorii pământului, profesioniști și din ce în ce mai rar.....au o pregătire pofesională de excepție și rară.
    Luni, 08 Septembrie 2014 11:40
    92.86.89.***
    Da, adevărat, oamenii de la Îmbunătățiri Funciare pot fi comparați cu medicii....medicii, doctorii pământului, meserie grea în care experiența și pregătirea profesională trebuie adaptată locului, zona noastră fiind într-o permanentă erodare accentuată prin schimbarea climaterică accentuată, încălzirea 0,86 grade C a atmosferei ducând la o violență și mai dese manifestări meteorologice unde ploile în cantitate mare și scurt timp ''bombardează'' solul, cutremurele din zona noastră, mici și dese, schimbând configurația solului, schimbări ce se văd cu ochiul liber prin alunecări de teren, tasări, eroziuni. La toate astea se adaugă factorul uman ce nu respectă cele mai elementare metodologii de amplasare a construcțiilor. Știu de la o pensionară ce a lucrat la Îmbunătățiri Funciare că Dealurile Covurluiului sunt într-o permanentă erodare, inclusiv albia majoră și minoră a Prutului neamenajată, neterminată, abandonată din păcate,, licurări ce au fost făcute doar 10% și apoi abandonate după Decembrie '89 din lipsă de fonduri, lucrări ce trebuiau făcute ca o prelungire a lucrărilor funciare terminate pe albia Siretului. Acum va fi dezastru în Județul Galați, dealurile noastre din județ luând-o la vale, cu mari crăpături în sol, cravașe imense apărând permanent odată cu ploile violente cu rupere de nori și cutremure de suprafață mici în intensitate, dar dese. Drumuri, căi ferate, poduri, Faleza Superioară a Dunări, cartiere din Galați ''găunoase'' în sol și chiar viaductul de la Combinat se vor distruge și prăbușii, dispărea în timp, din păcate, cu toate că planurile de lucrări și întreținere sunt din timpul lui Ceaușescu..
    0
    14
    Raportează
  • postat de Radulian
    Luni, 08 Septembrie 2014 09:55
    81.12.150.***
    Emotionane si foarte miscator articol pentru adevaratii i f -isti de la irigatii-desecari dar si cei de la CES (combaterea eroziuni solului).Frumoasa si urarea. Cei care au privilegiu de a mai lucra la ANIF trebuia sa umple casata cu postari de multumire pentru ce faci matale pt ei. Este o zi mare pt i f - isti sadea cu inima si suflet pt setor cum esti matale. S-a dus vremea lui Boncan , Buta Dorin, Laurentiu Stan si Lupoae. Cu acesta rusine de PETRU BARCEANU Directorul prezent al ANIF Galati aceasta sarbatoare nu are nici-o semificatie pentru ca el este I F-ist cum sunt eu popa este I F-ist parat .Ei nu petrec in aceasta zi pt ca ei la ANIF traiesc intr-o petrecere continua.La ei miroasa in fiecare zi a saramura de peste cu mujdei de usturoi. Eu sunt 100 la 100 sigur ca peste 3 sferturi dintre ei nu stiu de aceasta zi ca sunt veniti cu pluta la ANIF sa incurce lumea si o incurca bine de tot si nu vede nimeni nici SAGHIAN propteaua lui P BARCEANU, nici PREFECTUL, nici aiuritul de OLARU subPREFECTUL fost la Dir. Agricola nici... nici...nici... nimeni. RUSINE, RUSINE,,RUSINE
    0
    20
    Raportează
  • postat de fost salariat al ANIF
    Luni, 08 Septembrie 2014 08:20
    109.166.132.***
    Da , un articol foarte frumos al d-lui Stroila . Este adevarat , putini specialisti in domneniu de imbunatatiri funciare se mai pot bucura in aceasta zi , doar cei care mai lucreaza in domeniu , cei plecati dupa reorganizarea din 2011 , fie in somaj , fie la pensie de drept sau multi la pensie anticipata , au cred un gust amar cand se gandesc la ce a fost odata si ce este acum . In speranta ca acest domeniu va fi luat mai mult in consideratie de cei de sus si ca cei care mai lucreaza isi vor face datoria ca specialisti , zic si eu " La multi ani " fostilor colegi si colege , sa aiba putere de a aseza aceasta specialitate acolo unde ii este locul .
    0
    20
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.