Cine lucrează peste 32 de hectare TREBUIE să-şi facă PFA

Cine lucrează peste 32 de hectare TREBUIE să-şi facă PFA
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

*  Statul speră să crească astfel fiscalizarea producţiilor agricole * Cum poate un fermier să înfiinţeze un PFA şi cum îl poate administra


Toţi fermierii care primesc mai mult de 5.000 de euro sub formă de subvenţii (fie plata pe suprafaţă pentru circa 32 de hectare, spre exemplu, fie pachete de subvenţionare altfel structurate) vor fi nevoiţi să se înregistreze măcar ca Persoane Fizice Autorizate (PFA). De ce e nevoie de alte şi alte rânduri de acte ca să ne putem vedea de agricultură?

Explicaţia a oferit-o, zilele trecute, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), George Turtoi, cel care a anunţat noua măsură. “În fişa măsurilor (din noul Plan Naţional de Dezvoltare Rurală - n.r.) pe Pilonul II nu mai există persoană fizică drept beneficiar eligibil, iar pe Pilonul I apare definiţia de „fermier activ”.

Acesta are nişte interdicţii prevăzute prin regulament pentru anumite tipuri de activităţi, care sunt considerate că nu reprezintă fermierul activ, iar la nivel naţional noi am mai adăugat câteva. Ca să faci verificarea şi să vezi dacă solicitantul are sau nu acel domeniu de activitate, este obligatoriu ca în sistem să introduci domeniul lui de activitate. Ca să aibă domeniu de activitate trebuie să fie minimum PFA, pentru că trebuie să aibă cod CAEN", a spus Turtoi.

Cum se poate înfiinţa

Vă puteţi face PFA dacă aveţi peste 18 ani şi nu figuraţi cu infracţiuni financiare la activ. Vă trebuie, de asemenea, o diplomă care să demonstreze că aveţi pregătire profesională în domeniul dumneavoastră de activitate (agricultură, mecanică auto, etc.).

La Registrul Comerţului, verificaţi dacă numele pe care vreţi să îl daţi PFA-ului există sau nu. Dacă nu, înregistraţi-l dumneavoastră. Depuneţi cererea de înregistrare şi solicitaţi, la Tribunalul Galaţi, cererea de autorizare de funcţionare. Certificatul de înregistrare de la Registrul Comerţului se eliberează în trei zile lucrătoare. Cu taxele aferente, veţi trece de etapa eliberării actelor cheltuind circa 250 de lei.

Cu ce acte trebuie să veniţi? Dosarul dumneavoastră cu şină trebuie să conţină: două copii după buletin şi copie legalizată a documentului (act de vânzare cumpărare, închiriere etc.) prin care vă demonstraţi dreptul de folosinţă a sediului social ales. Apoi, scrieţi o declaraţie pe proprie răspundere că îndepliniţi toate condiţiile legale de funcţionare (norme sanitare, sanitare-veterinare, protecţia mediului şi protecţia muncii) şi adăugaţi o copie după actele de studii de specialitate. Pentru informaţii complete, citiţi OUG 44/2008 şi OUG 46/2011.

Administrarea PFA-ului

Dacă învăţaţi contabilitate primară, legea nu vă obligă să vă angajaţi contabil. Trebuie, însă, să vă evidenţiaţi cheltuielile. Sunt de patru tipuri: în interesul direct al activităţii, cheltuielile de sponsorizare, cheltuielile de protocol şi alte cheltuieli deductibile. Dacă aţi cheltuit ca să obţineţi venit, puteţi deduce valoarea cheltuielii (spre exemplu telefon, apă, transport etc.).

Aveţi nevoie de următoarele registre: registru de încasări şi plăţi (se înregistrează operaţiunile), registru de inventar (pentru bunurile cumpărate sau produse), registru de evidenţă a salariaţiilor (dacă e cazul) şi registrul unic de control, chitanţier, facturi şi alte documente specifice fiecărui tip de activitate, conform legii contabilităţii.

Impozitele

Trebuie să vă înregistraţi la Finanţe. Veţi completa două formulare: declaraţia de înregistrare fiscală, adică Formularul 020, şi declaraţia de venit estimat, adică Formularul 221. Fie ţineţi contabilitate simplă, cu registre, fie alegeţi să fiţi impozitat pe norma de venit, pe care o stabileşte anual statul.

În cazul în care aţi optat pentru calcularea impozitului în sistem real, trebuie să păstraţi toate documentele justificative - chitanţe, facturi, contracte, extrase de cont ş.a. - pe o perioadă de 10 ani.

Formularul 200, care va fi completat cu venituri obţinute din activităţi independente, trebuie depus până la 15 mai în anul următorul celui în care PFA-ul dumneavoastră a avut activitate. În caz contrar, riscaţi amenzi de până la 3.000 de lei.

Citit 3134 ori Ultima modificare Marți, 30 Septembrie 2014 19:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.