Proiect de ELECTRIFICARE la marginea comunei gălăţene Movileni în SPERANŢA că oamenii vor REVENI acasă
Foto: Foto Bogdan Codrescu

Proiect de ELECTRIFICARE la marginea comunei gălăţene Movileni în SPERANŢA că oamenii vor REVENI acasă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comuna Movileni are planuri mari de viitori, iar edilul ei se străduieşte să pregătească toate condiţiile pentru ca localnicii plecaţi cu ani în urmă peste hotare să se întoarcă acasă. Planurile sale par să dea roade. Din ce în ce mai mulţi săteni revin pe plaiurile natale, pentru a locui în casele pe care le-au construit cu banii câştigaţi prin străini. Această idee le surâde conducătorilor comunei, mai ales că în ultima vreme localitatea a îmbătrânit, iar natalitatea a scăzut simţitor. „Au fost foarte puţine familii care şi-au lăsat copiii în grija rudelor.Cei mai mulţi dintre cei plecaţi să lucreze în străinătate au preferat să ia copii cu ei. Acum aşteaptă să termine şcoala acolo şi apoi să se întoarcă acasă”, ne-a precizat Maricel Tudose.

În prezent în localitate sunt aproximativ 300 de copiii, faţă de 500 în urmă cu zece ani. Dar, dacă cei plecaţi vor reveni în comuna natală, comuna se va îmbogăţi cu mult mai mulţi copii. 

Casele construite cu bani câştigaţi printre străini au apărut chiar şi la marginea comunei, în zone în care nu există încă electricitate. Tocmai de aceea, primarul vrea să  tragă curent electric şi în aceste zone. ”Proiectul există, dar întâi trebuie să facem PUZ-ul şi abia apoi să ne apucăm de treabă. Avem trei zone în care nu avem încă curent electric, dar să nu credeţi că avem oameni care stau la lumânare. Sunt zone în care abia au început să se construiască case. Proiectul este în valoare de 500.000 de lei”, a explicat edilul.

O ruină, transformată într-o fermă profitabilă

Înflorirea comunei Movileni nu a rămas neobservată. Deşi se chinuie de ani buni să atragă investitori în comună, primarul nu a renunţat, iar eforturile i-au fost încununate. Un prim investitor a sosit în comună. Originar din Vaslui, omul de afaceri a cumpărat fosta fermă de taurine şi a transformat-o într-una avicolă.

„Ferma era în paragină, dar acum arată foarte bine. Au deja 45.000 de pui băgaţi acolo, iar din opt grajduri, cinci sunt deja populate. Condiţiile de muncă de acolo sunt impecabile. Asta este a 12-a fermă în care investeşte. Au angajat deja peste 40 de oameni din comună, care primesc şi o masă caldă la prânz. Mi s-a spus ca atunci când vor ajunge la capacitatea maximă vor angaja până la 100 de oameni. 100 de familii vor reuşi să aibă un venit. Avem un tânăr venit din afară care deja s-a angajat la această fermă”, ne-a explicat Maricel Tudose, edilul comunei Movileni.

Primarul speră că acesta este doar primul pas făcut de investitori în comuna pe care o păstoreşte de mai bine de zece ani.


CITEŞTE ŞI: 50.000 de euro pentru instalarea tinerilor la ţară

Citit 2809 ori Ultima modificare Marți, 07 Aprilie 2015 20:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.