O comună gălăţeană are nevoie disperată de CANALIZARE
Foto: Bazinul metalic, construit pentru situaţii de secetă (Foto Bogdan Codrescu)

O comună gălăţeană are nevoie disperată de CANALIZARE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 600 de gospodării sunt racordate la sistemul de alimentare cu apă potabilă


Una dintre cele mai mari investiţii de care beneficiază în prezent toţi locuitorii comunei Oancea este realizarea reţelei de apă potabilă. Începută în urmă cu opt ani, investiţia, făcută cu bani de la bugetul de stat, a constituit un pas către civilizaţie, numai că, pentru a fi rentabilă până la capăt, localnicii mai au nevoie de ceva: un sistem de colectare. Încă de când s-a tras apă în comună, unii au fost tentaţi să-şi amenajeze băi în locuinţe şi singura soluţie care s-a prefigurat, şi care este şi în prezent unica viabilă, este cea a foselor septice.

Aceasta a fost şi opţiunea medicului veterinar din Oancea, Carmen Lazăr, printre primii localnici care şi-a amenajat casa ca la oraş. "Aveam şi înainte un bazin, dar după ce ne-am pus apă am făcut şi baia, şi casa cea nouă. Avem fosă septică. şi boiler, pe lemne. Aşa a beneficiat şi dispensarul. Când nu aveam apă curentă, plăteam 50 de lei pe lună unui cetăţean să îmi aducă 60 de litri de apă, care oricum ne ajungea foarte puţin. Acum avem grădină, solar, flori!", ne spune medicul.

Fosele septice reprezintă însă investiţii serioase, pe care mulţi localnici nu şi le permit. Un sistem de canalizare clasic ar fi o variantă, numai că, susţine primarul, nu e pretabil la o aşezare în zona deluroasă, aşa cum este Oancea. "De ce Uniunea Europeană ne forţează să avem canalizare în sistem unitar şi în comune? Noi avem drumurile foarte înguste şi ar fi greu de trecut cu conductele, iar zona este deluroasă. În plus, avem în comună Parcul Lunca Joasă a Prutului, în suprafaţă de 640 de hectare. Acest parc, care începe de la asfalt până la Prut inclusiv, ne va cere avize şi de la Academia Română pentru a amplasa staţie de epurare. Unde să le amplasăm? În locul propice tehnic, care este parcul natural, sau la asfalt, ca să fie în locul cel mai de jos al zonei?"

Reţeaua de conducte care alimentează comuna Oancea cu apă potabilă are 20 de kilometri, la ea fiind racordate 600 de gospodării. Alimentarea cu apă se face prin patru puţuri, iar pentru situaţii de vreme secetoasă a fost construit un bazin de mari dimensiuni, care să asigure debitul necesar în toată localitatea.


CITEŞTE ŞI: MILIOANE de euro ÎNGROPATE printre dealuri: Barajul de la Suhurlui (FOTO)

Citit 2587 ori Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 02:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.