O comună gălăţeană se poate lăuda cu DRUMURI ASFALTATE (FOTO)
Foto: Foto Bogdan Codrescu

O comună gălăţeană se poate lăuda cu DRUMURI ASFALTATE (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Obişnuiţi cu ideea că, la ţară, majoritatea drumurilor sunt făcute din pământ sau, cel mult, acoperite cu piatră sau zgură, mulţi dintre cei care fac un tur cu maşina pe uliţele comunii gălăţene Vlădeşti vor fi surprinşi. Acum trei ani, primăria a accesat fonduri europene şi a reuşit să asfalteze 80 la sută dintre drumurile satului Vlădeşti. „Avem noroc, că drumul naţional nu a trebuit să îl asfaltăm noi, aşa că am scăpat mai ieftin. Dar lucrarea a fost făcută de aceeaşi firmă, iar de calitate nu ne putem plânge. De trei ani, de când e asfaltul, nu a necesitat nici cea mai mică reparaţie, aşa că nu putem decât să fim mulţumiţi şi să sperăm că va mai ţine încă pe atât, cel puţin”, ne-a spus primarul Drujescu Eracli.

Pe drumurile care încă nu au fost asfaltate, primăria a pietruit, pentru ca noroiul să nu fie o problemă pentru săteni. „Piatra am primit-o gratuit, dar ne-a costat transportul destul de mult. Avem acum un proiect ca să asfaltăm şi celelalte drumuri, ceea ce înseamnă că e posibil ca în scurt timp să avem asfalt peste tot”, ne-a mai explicat primarul. 

Ne-am plimbat şi noi pe uliţele satului, iar cuvintele sunt de prisos. Dacă în Galaţi aproape toate străzile sunt pline de gropi, iar pe alocuri de adevărate cratere care pot înghiţi o roată sau jumătate de maşină, în Vlădeşti, asfaltul este lin ca o coală de hârtie. Fără impurităţi, fără crăpături şi, cel mai important fără gropi. Mulţi ar spune că acest lucru se datorează şi lipsei sistemului de canalizare, astfel că sub asfalt nu este nici o groapă. Cu toate astea, sistemul de scurgere cu rigole este unul ingenios, mai ales într-o comună în care majoritatea locuitorilor încă au WC-ul în fundul curţii şi îşi aduc apă de izvor sau de la fântână. 

Deşi locuitorii din Vlădeşti circulă cu tractoare sau căruţe, lucrarea efectuată de firma contractată de primărie pentru asfaltare rezistă cu stoicism, semn că se poate oferi şi calitate, nu doar muncă de mântuială. Până şi trecerea de la drumul asfaltat la cel de pământ, de pe dealuri, se face lin, fără ca maşina să intre într-o groapă sau în hârtoape. „Suntem mulţumiţi. Înainte era urât tare, mai ales că aveam asfalt doar la şosea, şi nici ăla bun. Acum, putem ieşi din casă fără să ne prăfuim, fără să călcăm prin noroaie, indiferent de vreme”, ne-a spus un sătean.


 

Citit 10808 ori Ultima modificare Marți, 12 Mai 2015 18:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.