Învăţământul şi Sănătatea, capitole DEFICITARE

Învăţământul şi Sănătatea, capitole DEFICITARE
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Profesorii tineri fug de şcolile din mediul rural, în timp ce din ce în ce mai mulţi elevi abandonează şcoala * Doar doi medici de familie oferă câte zece consultaţii pe zi, lucru insuficient pentru o comună cu populaţie îmbătrânită


Lipsa cadrelor didactice, a medicilor şi scăderea numărului tinerilor care aleg educaţia reprezintă o problemă din ce în ce mai des întâlnită în sate. Directorii unităţilor de învăţământ din mediul rural se confruntă mai mereu cu absenţa cadrelor didactice, iar mai nou şi cu o prezenţă din ce în ce mai scăzută la ore a elevilor. Acest fapt se datorează şi natalităţii, care este foarte scăzută, dar şi plecării tinerilor în străinătate sau la oraş.

De asemenea, profesorii repartizaţi în mediul rural sunt nevoiţi să facă naveta. Şi cum salariile în învăţământ sunt mici, abia dacă le ajung dascălilor pentru un trai decent.

"Sunt foarte mulţi învăţători şi educatori care au ieşit la pensie, dar sunt nevoiţi să continue să profeseze din cauza lipsei personalului tânăr. Cei tineri fug, pentru că avem clase simultane. Aceasta este problema majoră. În aceeaşi încăpere învaţă clasele a II-a, a III-a şi a IV-a, pentru că sunt prea puţini copii pentru a avea câte o singură clasă. Natalitatea este foarte scăzută. Singura soluţie ar fi să aducem toţi copiii la şcoala din Braniştea, dar pentru asta am mai avea nevoie de un microbuz”, menţionează primarul Marian Adamache.

În schimb, comuna Braniştea se poate mândri cu o promovare de 100 la sută la limba şi literatura română şi de 83 la sută la matematică, la Evaluările Naţionale.

„Am avut copii olimpici la chimie şi la limba şi literatura română. Încercăm să îi implicăm pe cei mici în cât mai multe activităţi care să le dezvolte abilităţile de comunicare şi dorinţa de a învăţa. Am colaborat şi cu soţii Mocanu, la câteva proiecte. Împreună cu prichindeii, am organizat spectacole de Crăciun, dar şi diferite acte caritabile. Sperăm ca problema claselor simultane din satele Traian şi Vasile Alecsandri să fie soluţionată cât mai repede cu putinţă”, ne-a declarat Mariana Toma, directoarea şcolii din Braniştea.

O altă problemă este reprezentată de tinerii care pleacă să muncească în străinătate şi nu se mai întorc. Cei care rămân trăiesc din ajutoare sociale, cheltuind banii mai mereu pe băutură. De multe ori, tinerii sunt luaţi de părinţi să lucreze cu ziua, astfel că mulţi abandonează şcoala. Dar o asemenea ocupaţie nu le va aduce nimic stabil în viitor.

Sistemul medical - o altă mare problemă

Comuna Braniştea are momentan de doi medici de familie care vin doar de două ori pe săptămână. Cum pensionarii reprezintă o mare parte a populaţiei, problemele medicale apar des şi, din nefericire, nu pot fi rezolvate de fiecare dată.

„Medicii de familie vin în comună şi acceptă zece consultaţii pe zi. Va trebui să avem o discuţie şi cu cei de la casa de asigurări, pentru că sunt din ce în ce mai mulţi bolnavi, iar cu personalul din momentul de faţă nu putem face faţă. Sănătatea e un capitol deficitar la noi în comună”, ne mai spune primarul.

O altă nemulţumire legată de sistemul medical a venit din partea părinţilor, când au plătit o consultaţie pentru copii, la început de an şcolar, care teoretic ar fi trebuit să fie gratuită.

„Am discutat cu medicii de familie. Controlul dura aproximativ 20 de minute şi trebuia plătit. Au fost foarte mulţi părinţi nemulţumiţi, care au refuzat consultul, menţionând că trebuie plătit de Casa de Asigurări. Trebuie să lămurim şi această problemă, pentru ca anul viitor să nu mai existe această discuţie”, a concluzionat  primarul.

Citit 2981 ori Ultima modificare Marți, 20 Octombrie 2015 19:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.