Proiecte şi planuri de viitor, în judeţul Galaţi

Proiecte şi planuri de viitor, în judeţul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Din punct de vedere al infrastructurii, datorită faptului că abia în anul 2016, va fi finalizat sistemul de canalizare a comunei, în 2015 a fost reabilitată doar o bucată de drum de 800 de metri din satul Vasile Alecsandri, iar restul drumurilor comunale au fost întreţinute cu zgură.

„Nu merită să torni asfalt pe nişte şosele care se vor strica la anul cu siguranţă. Le-am întreţinut cu zgură. În urma ploilor torenţiale, datorită volumului crescut de apă, străzile sunt mai mereu spălate de apă, pentru că nu există canalizări. De asemenea, sunt foarte mulţumit de faptul că am obţinut o sponsorizare de 2.000 de tone de zgură din partea combinatului pentru a reabilita şi alte drumuri comunale”, a menţionat primarul Marian Adamache.

În ceea ce priveşte sala de sport pe care primarul îşi doreşte să o construiască în comuna Braniştea, în iarnă, va fi alocată o sumă de bani, pentru a putea organiza licitaţia, iar Căminul cultural din satul Traian este în stadiul de proiect.

„Sala de sport este proiectată. Aşteptăm să vedem cine o adjudecă la licitaţie, pentru că suma este destul de mare. Căminul cultural din sat a mai avut un proiect impus de Ministerul Dezvoltării, dar nu s-a mai pus în aplicare. În schimb în satul Traian am reuşit să construim o farmacie, un cabinet medical şi o sală de şedinţe pentru săteni”, a mai adăugat primarul.

Parc pentru copii

Spre deosebire de multe alte zone rurale, cei mici au unde să se joace la sfârşitul orelor. Parcul din Braniştea este un obiectiv atins de primar care îi bucură pe cei mici.

„Am reuşit să facem la intrarea în sat un loc prielnic pentru recreere, înconjurat de copaci şi flori. Am modernizat şi părculeţul cu bănci noi şi făntână arteziană. Prin accesarea fondurilor europene, am realizat trei proiecte. Am reuşit să reabilitez căminul cultural din Braniştea, am achiziţionat o maşină de gunoi, am început deja să colectăm deşeurile cu un automobil autorizat. De asemenea, am reuşit să facem o extindere de reţea electrică în satul Traian”, ne spune Marian Adamache.

În cel mai scurt timp primarul doreşte să realizeze o reţea electrică şi pentru cartierele noi construite în comuna Braniştea. „În momentul de faţă suntem în tratative cu cei de la Electrică. Lucrarea a primit finanţare de anul trecut şi urmează să fie scoasă la licitaţie”.

Toate bisericile au fost reabilitate, iar mai nou sătenii îşi pot duce rudele decedate la casa morturară construită în curte. „De foarte mult timp legea nu îţi mai permite să stai cu omul decedat în casă. Prin urmare, de anul trecut, am implementat un nou proiect şi am reuşit să construim casa mortuară unde locuitorii îşi pot face pomenirile şi tot ce mai au nevoie”, a concluzionat primarul.

Balta Potcoava a rămas doar loc de relaxare

Până acum câţiva ani, balta Potcoava, o crescătorie de crap tipică, de 2,5 metri adâncime şi cu un strat consistent de mâl pe fundul apei, era populată anual cu puiet. Balta era o atracţie în materie de pescuit sportiv, atât pentru amatori, cât şi pentru profesionişti.

Din păcate, în ultimul timp, oamenii plătesc 30 de lei doar pentru câteva ore de stat în aer liber, în mijlocul naturii, întrucât peştele nu prea mai trage. Dacă în trecut se organizau chiar şi concursuri piscicole, astăzi sătenii spun că rar mai pleacă acasă cu ceva pradă, măcar pentru o saramură. "Am plătit şi am stat câteva ore să mă relaxez. Dacă tot este sărbătoare, m-am gândit că poate prind ceva să facă şi soţia un borş bun de peşte. Dar, după cum vedeţi, am prins doar un caras", ne spune, nemulţumit, un sătean.

Locuitorii din zona Braniştea ne-au spus că, înainte, balta Potcoava oferea nu doar un prilej bun de relaxare, ci era şi o sursă de hrană, dar în ultimul timp sunt rare perioadele când mai prinzi ceva peşte, suficient cât să nu ţi se pară că ai dat banii degeaba.

Cu toate acestea, mai ales vara, locul e plin de turişti, care îşi doresc să aibă parte de un moment de linişte şi să privească împrejurimile.

Citit 4702 ori Ultima modificare Marți, 20 Octombrie 2015 19:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.