Fundaţia Toflea. Ai carte, ai parte
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

Fundaţia Toflea. Ai carte, ai parte
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Unul dintre modurile în care milionarul toflean Gruia Stoica a ales să investească în comunitatea în care s-a născut este crearea Fundaţiei Toflea. Scopul organizaţiei non-guvernamentale a fost, încă de la început, asigurarea accesului la educaţie pentru copiii şi tinerii din comună. Mai exact, fundaţia le asigură copiilor, romi şi nu numai, suficienţi bani ca să poată merge la liceu şi, ulterior, la facultate. Asta, cu condiţia ca, din al doilea an de studiu la facultate, să se şi angajeze.

Recent, Fundaţia Toflea a început să-i sprijine şi pe elevii din învăţământul gimnazial. Sunt selectaţi elevii cu cele mai bune rezultate şcolare din fiecare clasă şi li se acordă burse lunare de câte 100 lei. În acest fel, învăţând, copiii îşi câştigă şi primii bani munciţi, pe puterile lor.

Primul bursier al fundaţiei a fost actualul primar al comunei Brăhăşeşti, Mircea Dumitru. Acum, fundaţia are peste 300 de beneficiari, pentru binele cărora, anul trecut, s-au cheltuit peste 500.000 de euro. L-am întrebat pe primar dacă bursierii semnează şi vreo clauză care îi obligă fie să restituie banii daţi de Fundaţie, fie să revină şi să lucreze pentru comunitate, la un anumit moment.

"Nu se semnează nicio astfel de clauză. Iar bursele astea nu sunt împrumuturi, nu. Singura obligaţie pe care bursierii o au, faţă de comunitatea lor, este cea morală. Şi e suficient aşa. Nicio clauză de pe lumea asta n-ar putea fi mai de încredere decât datoria morală de a ajuta, la rândul tău, când ai ocazia, comunitatea care te-a susţinut", spune Mircea Dumitru.

Alături de Vasile Didilă (originar tot din Toflea), Gruia Stoica avea în 2014 o avere estimată de Top 300 Capital la peste 400 de milioane de euro. Este adevărat, de asemenea, că omul de afaceri a avut recent şi probleme cu legea, primind o condamnare definitivă de doi ani, cu suspendare, într-un dosar privind trucarea unei licitaţii organizate de Complexul Energetic Oltenia.

Citit 4572 ori Ultima modificare Marți, 05 Aprilie 2016 19:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.