"E greu să vinzi pizza la Griviţa". De ce fug investitorii de satele Galaţiului

"E greu să vinzi pizza la Griviţa". De ce fug investitorii de satele Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Cea mai recentă vizită a reporterilor "Vieţii libere" într-o comună gălăţeană a fost la Griviţa, la aproximativ 50 de kilometri de oraş. Primarul, Niţă Chebac, este în funcţie din 2004 şi a reuşit să finalizeze câteva proiecte, însă nu prea multe. Chiar dacă idei mai sunt, lipsa fondurilor este factorul care trage comuna în jos de fiecare dată.

Cum cea mai bună soluţie de a atrage bani la bugetul local este prin atragerea de investitori în comună, am vorbit cu primarul din Griviţa despre motivele pentru afaceriştii ocolesc comuna pe care o păstoreşte de 11 ani. "De ce să vină investitorii la Griviţa? Mă întreabă lumea de investitori de când am preluat primăria, dar ce să facă ei aici? Nu suntem pe un drum judeţean foarte circulat, avem o populaţie relativ îmbătrânită, cu foarte mulţi oameni plecaţi în străinătate, iar principala activitate a celor rămaşi este agricultura. Dacă s-ar deschide afaceri aici, cine ar lucra?", ne-a declarat Niţă Chebac.

Ideile antreprenoriale, ca nuca în peretele sătenilor

"Este, într-adevăr, o shaormerie în comună. A venit de curând proprietarul la primărie să ceară autorizaţie pentru a se extinde pe trotuarul din faţă, dar nu am vrut să îi acord acest lucru. Poate avea de gând să vândă şi băuturi alcoolice, nu ştiu. Problema este alta. Nu poţi să vinzi pizza la Griviţa. Oamenii au animalele lor, mănâncă din propria ogradă. Iar tineret nu prea mai este în comună. Poate acum, perioada asta, că au venit mulţi în concediu", ne-a mai spus edilul.

Construcţii abandonate

Primarul Niţă Chebac şi-a continuat pledoaria privind lipsa de interes a investitorilor, arătând şi spre multitudinea de case începute şi neterminate. "Vin mulţi cu bani din străinătate, iau lot de casă, încep construcţia şi apoi o lasă de izbelişte. E greu de crezut că se mai întorc aici cei care şi-au făcut un rost în altă ţară", a conchis Niţă Chebac.

Citit 9701 ori Ultima modificare Marți, 15 August 2017 21:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.