Proiecte multe, realizări puţine. Lipsa fondurilor ţine dezvoltarea pe loc

Proiecte multe, realizări puţine. Lipsa fondurilor ţine dezvoltarea pe loc
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De mai bine de un deceniu la conducerea primăriei comunei Griviţa, primarul Niţă Chebac a avut şi încă mai are destule proiecte. Problemele apar în ceea ce priveşte realizarea lor, acolo unde lipsa fondurilor este un factor destul de important.

"În perioada 2004-2009, am finalizat în proporţie de 98 la sută alimentarea cu apă potabilă a comunei, prin SAPARD şi Ordonanţa de Guvern nr. 7. Costurile totale au fost de aproximativ 1,8 milioane de lei", ne-a explicat primarul Niţă Chebac.

Cu toate astea, primăria Griviţa îşi doreşte să scape de serviciul de alimentare cu apă şi să îl treacă în administrarea Apă-Canal. "Momentan, metrul cub de apă costă 3 lei. Dacă vom reuşi să facem transferul către Galaţi, va costa ceva mai mult, dar ne vom lua noi de o grijă. Acum câţiva ani s-a îmbolnăvit un copil în comună şi iniţial s-a crezut că e de la apă. S-au luat probe, a fost Direcţia Sanitară la noi, în controale. S-a dovedit că nu era de aici, dar... decât să stăm cu grijă, mai bine fără", ne-a mai spus edilul.

Drumurile, încă în lucru

"De la începutul primului mandat, am acoperit 70 la sută dintre drumurile comunale cu asfalt, adică aproape 20 kilometri. O parte dintre ele au fost doar asfaltate, în timp ce pe altele s-au făcut şi rigole. Pentru ultima parte, de 7,2 kilometri, am plătit aproximativ 8,5 milioane lei, cu tot cu TVA", ne-a explicat primarul, care a menţionat că speră să termine cât mai curând actualul proiect de asfaltare.

Multe proiecte, fără fonduri

Până la finalul actualului mandat, primarul Niţă Chebac mai are câteva proiecte pe care vrea să le vadă finalizate, însă lipsa fondurilor este un impediment major. "Îmi doresc modernizarea dispensarului, construirea unui parc, refacerea căminului cultural, să ne mai dotăm cu utilaje pentru deszăpezire, dar şi să reabilităm puţin primăria, pentru că e în aceeaşi stare din 2007. E greu, însă, fără fonduri. Nici la achiziţii publice nu avem oameni care să ştie ce e de făcut, pentru că nu există interes pentru a lucra în primărie", a conchis primarul comunei Griviţa.

Căminul cultural are nevoie de modernizare

"Până la finalul mandatului, mi-aş dori foarte mult să refac căminul cultural. Are nevoie de consolidare, de acoperiş nou, de grupuri sanitare moderne, de o instalaţie de încălzire ca la carte. Din estimările noastre, ne-ar ajunge vreo 250.000 euro toată treaba, dar trebuie să facem rost de fonduri", ne-a declarat Niţă Chebac. Am vizitat şi noi căminul cultural al comunei şi, într-adevăr, acesta este într-o stare jalnică, cu pereţi scorojiţi şi uşi care stau să cadă.

Şcoala din comună, reabilitată acum zece ani

Unul dintre proiectele cu care primarul din Griviţa se mândreşte este modernizarea şcolii din comună. "În 2007, am reuşit reabilitarea termică a şcolii, schimbarea ferestrelor, a instalaţiei electrice, montarea unei centrale pe lemne, dar şi montarea unor grupuri sanitare moderne. Întreaga investiţie s-a ridicat la 200.000 de lei", ne-a declarat primarul Niţă Chebac.

Transportul profesorilor, decontat

Şcoala din Griviţa are 31 de profesori, dintre care doar şase sunt suplinitori. "Le asigurăm decontarea transportului, pentru că nu sunt toţi din comună. Lunar, costurile cu decontarea se ridică la 2.000 de lei, deci este o sumă pe care o putem acoperi cu uşurinţă", ne-a mai spus edilul griviţean.

Până la finalul actualului mandat, primarul Niţă Chebac vrea să modernizeze şi grădiniţa din Griviţa.

Agricultura, principala ocupaţie a locuitorilor din Griviţa

"Din cei 3.848 de locuitori ai comunei, avem 400 care, anual, declară individual venit din agricultură. Sunt oameni care şi-au făcut diverse culturi şi din asta trăiesc. La Griviţa suntem recunoscuţi pentru culturile de varză (de primăvară şi toamnă), dar şi pentru pepeni. Oamenii îşi încarcă marfa şi o vând la Galaţi", ne-a spus primarul Niţă Chebac.

Curioşi să aflăm dacă nu ar fi mai bine pentru griviţeni să aibă o piaţă în comună, l-am chestionat pe primar. "Nu cred în această soluţie, pentru că aici nu avem vad. Nu trece lumea pe la noi, aşa că vânzările ar fi mici, comparativ cu costurile de întreţinere", ne-a spus acesta.

O altă dovadă că agricultura este cea mai importantă activitate a griviţenilor este şi existenţa unei societăţi care are în grijă peste 1.000 de ha de teren agricol, societate care este al doilea mare angajator din comună, după primărie. "Această societate are 10 oameni cu carte de muncă, din Griviţa şi Călmăţui, dar şi mulţi zilieri. E drept, acolo numărul variază mereu", ne-a mai declarat edilul.

416 persoane beneficiază de Legea... 416

Din totalul de 3.848 de locuitori ai comunei Griviţa, 416 sunt beneficiari de ajutor social, în baza legii... 416. "Avem 161 de dosare, adică ceva mai mult de 10 la sută din populaţia comunei beneficiază de ajutor social. Avem şi persoane cu handicap, în număr de 76, dintre care 31 au grad grav şi au nevoie de un asistent personal. Din fiecare familie înscrisă la ajutorul social, un membru trebuie să îşi respecte orele de prestaţie impuse de primar. În caz contrar, suspendăm ajutorul social", ne-a explicat primarul Niţă Chebac.

Pe oamenii care primesc bani de la stat, primăria Griviţa îi pune la strâns iarba, la deszăpezit, dar şi să îngrijească bătrâni în anotimpul rece. "Iarna e greu, pentru că mulţi bătrâni din comună nu mai au niciun ajutor. Primesc telefoane de la copiii lor care îmi spun că nu are cine să le deszăpezească curtea şi alte astfel de lucruri, aşa că am dat fiecărui asistat social câte unul sau doi bătrâni pe care să îi aibă în grijă. E o modalitate de a-şi face numărul de ore pentru a-şi lua banii", a încheiat primarul.

 

Citit 3808 ori Ultima modificare Marți, 15 August 2017 21:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.