Cel mai longeviv primar gălăţean în funcţie şi (ne)realizările sale
Foto: Arhiva ”Viața liberă”, 2015

Cel mai longeviv primar gălăţean în funcţie şi (ne)realizările sale
În imagine, primarul comunei Bălăbăneşti, Dorin Codreanu
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Cu primarul comunei Bălăbăneşti, Dorin Codreanu, nu ne-am întâlnit când am ajuns în comună. Vorbisem la telefon, în ziua precedentă, şi ne-a spus că e în concediu, că se află, totuşi, la primărie, pentru o întâlnire cu o delegaţie a Republicii Moldova, dar că încă o dată, a doua zi, pentru o discuţie cu "Viaţa liberă", nu va mai veni. Evident, dreptul la odihnă, în concediu, îl avem cu toţii, aşa că îi respectăm decizia.

Dar cum primarul nu ne-a lămurit cu privire activitatea administrativă a comunei, am vorbit, prin comună, cu vreo câţiva oameni, dar şi cu viceprimarul, Constantin Balaban.

Viceprimarul citat ne-a spus că Dorin Codreanu este primar din anul 1992. Or, asta înseamnă că de un sfert de secol conduce comuna şi că îşi exercită acum al şaptelea mandat de edil. În tot acest timp, s-a tras apă în satul principal, Bălăbăneşti, în 2003-2004, prin intermediul unui proiect SAPARD. Pe timp de vară, spun localnicii, apa se mai şi sistează, uneori chiar şi câte o săptămână.

Extinderea reţelei de apă s-a încercat şi spre Lungeşti, şi spre Bursucani, dar lucrările nu s-au finalizat, ne-a mai declarat viceprimarul Balaban. Canalizarea, în lipsa apei, ar fi oricum inutilă. Aşa că, acolo unde nu este apă curentă, oamenii sunt nevoiţi să bea din fântâni, cu toată că acest lucru îi poate îmbolnăvi. Şi sunt nevoiţi să se ducă la WC-urile din fundurile curţilor, la fel cum făceau şi strămoşii lor din Evul Mediu.

Un om din Zimbru spune că, în cătun, gunoiul se aruncă la râpă şi că, ocazional, oamenii îi mai dau foc, pentru a-l mai rări. Şi că sunt oameni din vale care beau din fântâni în preajma cărora se depozitează gunoi. Nu că ar vrea, dar nici n-au ce face.

La întâlnirea noastră precedentă, în anul 2015, primarul Dorin Codreanu spunea că "a scos glodul din sate". Asta însemnând că a pietruit drumurile, nu că le-a asfaltat. S-a turnat şi ceva asfalt, dar pe porţiuni mici, a căror lungime viceprimarul comunei ne-a spus că nu o ştie pe dinafară. Tot pe viceprimar l-am întrebat dacă ne poate spune, estimativ, care este bugetul anual al comunei Bălăbăneşti. Ne-a răspuns că, aşa, pe loc, nu ştie să ni-l spună. Tot atunci, la precedenta întâlnire, primarul spunea că decontarea navetei cadrelor didactice se face o dată la trei luni. Directorul Şcolii "Gheorghe şi Maria Taşcă", Cristina Azzola, ne-a declarat însă că decontarea navetei cadrelor didactice se face cam la şapte-opt luni. Cu alte cuvinte, profesorii vin pe banii lor la şcoala din Bălăbăneşti din septembrie până prin februarie, când îşi primesc banii restanţi. Nu că ar fi acesta singura latură a educaţiei în care primăria ar trebui să investească…

Interesant este că într-un colţ din comuna Bălăbăneşti - Rădeşti, care a devenit comună în 2004 - lucrurile s-au mişcat mai bine, comuna beneficiind, la acest moment, şi de apă curentă, dar şi de un sistem de canalizare. A fost primarul mai norocos, ne-a mărturisit viceprimarul de la Bălăbăneşti.

Citit 9182 ori Ultima modificare Miercuri, 09 August 2017 14:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.