Sunătoarea, benefică în cazul depresiei

Sunătoarea, benefică în cazul depresiei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Avem zile în care simţim că nimic nu merge aşa cum ar trebui şi în care experimentăm stări depresive şi anxioase. Remediul s-ar putea să fie mai aproape decât credem, consideră experţi în sănătate. Sunătoarea, spre exemplu, conţine un aminoacid esenţial, numit L-triptofan, pe care creierul îl foloseşte în producerea serotoninei, un potenţator al dispoziţiei.

Potrivit medicului Marilyn Glenville, expertă în sănătate şi nutriţie, membră a Societăţii Regale de Medicină din Marea Britanie, banala sunătoare are abilitatea de a combate depresia. Şi asta pentru că planta conţine un aminoacid esenţial, numit L-triptofan, pe care creierul îl foloseşte în producerea serotoninei, un potenţator al dispoziţiei. În plus, conţine şi zinc, mineral care ajută la producerea hormonilor sexuali. Se recomandă o lingură de tinctură diluată în puţină apă, de trei ori pe zi, sau sub formă de capsule de 300 de miligrame, de două sau de trei ori pe zi. Totodată, sunătoarea are şi o acţiune antibacteriană împotriva unor germeni precum Escherichia coli, Protcus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa, Staphylo-coccus aureus, Streptococcus mutans, potrivit ”Ghidului plantelor medicinale”, coordonat de dr. Ovidiu Bojor, expert în farmacologie.

Potrivit aceleiaşi surse, este eficientă şi împotriva virusurilor gripale de tip A şi B. Extern, are acţiune benefică în plăgi infectate, în arsuri de gradul I şi II şi în dureri musculare. Pe lângă depresie, dr. Ovidiu Bojor recomandă sunătoarea în combaterea colitei, în colecistopatii, precum şi ca cicatrizant şi dezinfectant în plăgi purulente. Infuzia se prepară din două linguriţe la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Pentru uz extern se prepară un amestec format din două linguri de plantă la o cană cu apă.

Contraindicaţiile sunt legate de faptul că sunătoarea poate produce neplăceri gastrice, în special în cazul în care se administrează pe stomacul gol sau în timpul sarcinii. Cât priveşte interacţiunea cu alimentele trebuie evitate berea, brânzeturile fermentate, marinata de peşte, în special heringi, vinul şi drojdia alimentară. Sunătoarea interacţionează şi cu unele medicamente, printre care anticonvulsivele şi ciclosporinele.

Citit 3018 ori Ultima modificare Duminică, 04 Iulie 2021 11:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.