Ce nevoi speciale aduce bătrâneţea prietenilor necuvântători (II)

Ce nevoi speciale aduce bătrâneţea prietenilor necuvântători (II)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Bun-găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă fim de folos cu informaţii care să vă ajute să vă înţelegeţi şi îngrijiţi mai bine prietenii necuvântători.

Aşa cum am promis, continuăm să vă prezentăm nevoile speciale ale prietenilor necuvântători, ajunşi la senectute. Vă reamintim că va trebui să aveţi aceeaşi răbdare, înţelegere şi atenţie pe care le manifestaţi faţă de persoanele dragi, ajunse la senectute.

Aşa cum maturizarea şi înaintarea în vârstă ne schimbă şi pe noi, oamenii, în mai bine sau în mai rău, şi patrupedele suferă modificări de comportament, de manifestări, pe lângă alterarea sănătăţii sau slăbiciuni fizice. Indiferent de starea de sănătate a animalului, de afecţiunile apărute sau cronicizate, respectarea rutinei va oferi patrupedului linişte şi confort. Accesul la bolul cu apă, la hrană, la litieră, în culcuşul preferat trebuie să fie facil. Să nu presupună căutări prin casă, salturi sau alte mişcări care îi pot suprasolicita articulaţiile. Este foarte importantă menţinerea greutăţii în parametri optimi.

Apropo de alimentaţie, aveţi grijă că aportul caloric ar trebui să fie mai redus dacă animalul a devenit mai puţin activ. Problemele gingivale sau dentare ar putea să îl stânjenească atunci când mănâncă, tocmai de aceea hrana trebuie aleasă ţinând seama de toate aspectele. Stăpânii cu experienţă spun că este important ca un profesionist să le vindece în mod regulat dinții deoarece sunt mai vulnerabili la boala gingiilor și la acumularea de tartru.

În cazul câinilor, stăpânii cu experienţă şi veterinarii recomandă reducerea plimbărilor lungi în favoarea celor scurte şi mai dese, pe acelaşi traseu. Dacă auzul, vederea au slăbit, cea mai sigură este lesa. O hăinuţă este foarte utilă mai ales că temperaturile au scăzut. Iar dacă atmosfera este umedă – ceaţă, ploaie, ninsoare – ar fi bine să îl masaţi cu un prosop călduţ, când ajungeţi acasă, pentru a-l usca şi a-i stimula circulaţia. Este la fel de important să respectaţi orele de plimbare, de masă şi de toaletă.

Şi în cazul pisicilor, şi al câinilor, ţineţi seama că ar putea să li se reducă pofta de joacă. Iar mângâierile de altădată să devină dureroase din cauza slăbiciunilor fizice. Veterinarii atrag atenţia că o pisică blândă poate deveni dintr-odată agitată. Alergăturile fără motiv prin casă, mieunăturile insistente, agresivitatea inexplicabilă pot fi semnele unor modificări ale sănătăţii mentale.

Programați vizite periodice de monitorizare ale patrupedului şi efectuaţi testele recomandate de veterinar. Vom continua subiectul şi săptămâna viitoare.

Citiți și: https://www.viata-libera.ro/sfaturi/192229-ce-nevoi-speciale-aduce-batranetea-prietenilor-necuvantatori

Citit 726 ori Ultima modificare Vineri, 18 Noiembrie 2022 09:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.