Conopidă la tigaie cu usturoi, lămâie şi verdeţuri

Conopidă la tigaie  cu usturoi, lămâie  şi verdeţuri
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Deşi are foarte puţine calorii, circa 30 în 100 de grame, conopida este o sursă bună de proteine vegetale (1,18 g/100 g), este complet lipsită de grăsimi şi are 4,71 g/100 g carbohidraţi.

În 100 de grame de conopidă sunt 48.2 mg de vitamina C, ceea ce reprezintă 58% din necesarul zilnic şi 15% din necesarul de vitamina K, respectiv 15.5 μg. Conopida conţine şi un complex de vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 si B9), în proporţii variabile, acoperind între 4 şi 14% din necesarul zilnic. Pe lângă toate acestea, mai are potasiu, magneziu, mangan şi fosfor, la care se adaugă cantităţi mai mici de fier. Conopida conţine 90-92% apă şi combinaţii complexe de izotiocianaţi, glucozinolaţi şi antioxidanţi, printre care se regăseşte şi colina, un nutrient apreciat ca fiind esenţial, sintetizat în ficat, în cantităţi mici, şi completat prin alimentaţie.

Pentru că este perioada în care se ţine post pentru sărbătoarea de Paşte, propunem o reţetă gustoasă cu conopidă.

Ingrediente: 1 conopidă mică, 2 căţei mari de usturoi, coajă rasă de la 1/4 lămâie (cca 1/2 linguriţă), 1/4 linguriţă turmeric, 1/4 linguriţă oregano uscat, 1-2 linguri suc de lămâie, 1/4 legătură pătrunjel, 5 frunze mentă, 3 frunze mari busuioc, 2 linguri ulei extravirgin de măsline, sare, piper negru

Preparare: se desface conopida bucheţele (să aveţi cam 400 grame) şi fiecare bucheţel se taie felii, aşa se sotează mai repede. Într-o tigaie largă se încinge uleiul. Adăugaţi conopida (dacă sunt bucăţele care se sfărâmă la tăiere, e ok, puneţi-le şi pe ele în tigaie, se vor carameliza pe fundul tigăii şi vor fi cele mai bune), presăraţi cu sare, piper negru, oregano, turmeric şi amestecaţi timp de 1 minut să se acopere conopida cu ulei şi să devină gălbuie de la turmeric. Adăugaţi o lingură de apă şi imediat puneţi capacul. Lăsaţi să se gătească la foc mediu spre mic timp de 10 minute, amestecând la jumătatea timpului. Luaţi capacul şi adăugaţi usturoiul strivit şi coaja de lămâie. Amestecaţi bine. Puneţi capacul şi lăsaţi conopida să se facă în continuare încă 5 minute. Când expiră timpul, verificaţi conopida dacă e rumenă pe alocuri. Dacă arată mai mult înăbuşită, daţi focul mai mare şi sotaţi câteva minute, amestecând mereu până conopida se rumeneşte foarte uşor pe la capete, mai ales bucăţelele mici. Luaţi tigaia de pe foc şi adăugaţi verdeţurile tocate şi suc de lămâie. Amestecaţi! Serviţi imediat.

Citit 1950 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 Martie 2023 10:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.