Şcoala iubitorilor de animale. Nu toţi câinii sunt făcuţi să înoate (I)

Şcoala iubitorilor de animale. Nu toţi câinii sunt făcuţi să înoate (I)
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Suntem în sezonul estival şi deja temperaturile s-au ridicat binişor, făcând orice ochi de apă o tentaţie atât pentru oameni, cât şi pentru animale

Şi, dacă noi nu putem ceda tentaţiei şi sări în primul ochi de apă pe care îl zărim, ca să ne răcorim, câinii, în marea lor majoritate, vor alerga să facă o baie imediat ce li se iveşte ocazia. De aceea, ne-am decis astăzi să încercăm să răspundem la câteva întrebări referitoare la capacitatea câinilor de a înota.

Câinele dvs. o zbughește de lângă stăpân imediat ce vede apa, dacă nu este în lesă? Nu ratează niciun pârâu sau vreo baltă pe lângă care treceţi sau, şi mai rău, ar sări în artezienele din parc, dacă l-aţi lăsa? Atunci, fie că este de rasă pură sau metis, este clar că are pe undeva prin ADN plăcerea şi abilitatea de a înota. Este evident de ce anumiţi câini sunt atraşi de apă, dacă ne gândim că unele rase au fost dezvoltate special pentru a înota, ca să ajute la îndeplinirea de către oameni a anumitor sarcini ce aveau loc pe apă. Aici menţionăm Labradorul Retriever sau Nova Scotia Duck Tolling Retriever, crescuţi pentru a recupera din apă păsările împuşcate de vânători. Unele rase au chiar cuvântul "apă" în denumirea lor, cum ar fi câinele portughez de apă, dezvoltat ca ajutor de pescari sau spanielul de apă irlandez, cu o blană ondulată şi hidrofugă distinctivă. Toţi aceşti câini au structura fizică pentru a fi înotători foarte buni şi aproape întotdeauna le va plăcea foarte mult să se joace în apă.

Există însă şi rase de câini cărora nu le place apa şi care nu doar că înoată cu dificultate, dar se pot şi îneca, dacă nu au o vestă de salvare specială pentru animale. Dintre cei care înoată cu dificultate, menţionăm buldogii şi şoricarii, care trebuie să facă eforturi mari pentru a înota. Buldogii au o distribuţie a greutăţii care le îngreunează mişcările în apă, iar şoricarii au picioare scurte şi corpul lung, de aceea pentru ei înotul este mai dificil.

Indiferent dacă fac sau nu parte dintre înotătorii instinctivi, toţi câinii ar trebui să fie obişnuiţi cu apa, să fie duşi în apropierea ei şi aclimatizaţi, indiferent dacă de obicei le place să stea mai mult pe uscat. Ei trebuie să se simtă confortabil în apă şi în apropierea ei, fiindcă, pe parcursul vieţii lor, s-ar putea să doriţi să mergeţi împreună cu barca, să mergeţi la plajă sau să vă bucuraţi de o vacanţă fie pe malul mării, fie al unui lac. S-ar putea chiar să aveţi o piscină în curte sau să vizitaţi pe cineva care are.

Dacă doriţi să vă ajutaţi câinele să înoate, ţineţi minte câteva chestiuni: este ideal să aveţi o vestă de salvare pentru câine şi, dacă acesta este de talie mare, chiar şi una pentru dumneavoastră, fiindcă e posibil ca animalul să se panicheze şi să încerce să se urce pe stăpân, împingându-l la fund. Dacă aveţi un prieten cu un câine care deja înoată, organizaţi o ieşire cu acesta, câinii învaţă mai uşor imitând alţi câini. Dacă este posibil, intraţi în apă împreună cu câinele, atenţie ca aceasta să nu fie foarte rece; câinii, mai ales cei care sunt încă pui, pot face şoc termic. Dacă vedeţi că a început câinele să tremure şi nu-şi mai foloseşte coada, duceţi-l la veterinar!

(Va urma)

Citit 1189 ori Ultima modificare Joi, 12 Octombrie 2023 12:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.