Școala iubitorilor de animale. Este bine sau nu să-și lingă câinii rănile?
Foto: Andy Losik/unsplash.com

Școala iubitorilor de animale. Este bine sau nu să-și lingă câinii rănile?
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Stăpânii de animale știu bine că linsul face parte din comportamentul normal atât al câinilor, cât și al pisicilor, fiind o modalitate de autocurățare și îngrijire a blănii

Dar, când vine vorba de răni, părerile sunt împărțite. Este sau nu bine să lăsăm animalul să-și lingă propriile răni? Deși există câteva beneficii potențiale pentru linsul rănilor, dacă rănile sunt mai mari, linsul lor va face, în mod clar, mai mult rău decât bine.

Animalele își ling rănile deoarece pot favoriza vindecarea și pot ameliora senzația de durere. Linsul rănilor este un răspuns instinctiv la câini și la alte animale de companie, cum ar fi pisicile și rozătoarele de mici dimensiuni (hamsteri, porcușori de Guineea etc). Gura lor este singurul instrument cu care să-și curețe rănile.

Saliva conține o proteină numită factor tisular (numit și factor tisular trombocitar), care poate ajuta la promovarea coagulării sângelui. Saliva câinelui conține, de asemenea, Opiorfin (un compus chimic endogen), care acționează ca un calmant.

Câinii, folosiți pentru vindecarea oamenilor

Credința că linsul rănilor poate avea unele efecte curative a existat de veacuri și, în trecut, oamenii au folosit câinii pentru a ajuta la vindecarea unora dintre rănile lor.

Egiptenii credeau că a fi lins de un câine, în special pe o rană deschisă, ajută la recuperare și la vindecarea bolilor.

În Grecia antică, câinii de la sanctuarul lui Aesculapius (zeul medicinei) erau instruiți pentru a linge pacienții. Și în cultura armeană Aralezes, creaturi sau spirite asemănătoare câinilor au coborât din cer pentru a linge rănile celor căzuți, astfel încât aceştia să poată învia.

Evident, medicina modernă a exclus nevoia folosirii acestor metode, dar animalele de companie încă își ling rănile.

Linsul rănilor mari, periculos

Linsul rănilor mari poate încetini procesul de vindecare. Bacteriile inofensive din gura câinelui, cum ar fi Pasteurella, pot provoca infecții grave, dacă sunt introduse într-o rană.

Fricțiunea cauzată de lins poate, de asemenea, redeschide rănile vechi, prin ruperea țesutului. Acest lucru poate lăsa animalele susceptibile la infecții și poate încetini procesul de vindecare.

Linsul inciziilor chirurgicale este deosebit de periculos, deoarece se pot rupe suturile și rana se poate redeschide. Inciziile pot fi iritante, iar mulți câini vor răspunde lingând sau mestecând zona afectată. Și, din moment ce rănile chirurgicale sunt adesea mari și profunde, șansele de infecție sunt destul de mari în cazul în care câinele are voie să lingă zona.

Cum să-ți împiedici câinele să-și lingă rănile

Dacă animalul are o rană minoră, se folosesc tehnici de distragere a atenției, jocuri sau puzzle-uri alimentare care să-l țină ocupat. Supraveghează câinele atunci când nu este implicat în mod activ cu ceva, deoarece ar putea reîncepe imediat să-și lingă rana. În cazul operațiilor, medicul veterinar trimite animalul acasă cu guler medical și instrucțiuni referitoare la timpul cât trebuie purtat. Se mai poate folosi un bandaj, un tricou vechi din care se confecționează un fel de hăinuță care să acopere locul (atenție, trebuie strânsă bine, fiindcă materialul se va întinde, iar animalele sunt foarte talentate la a le înlătura) sau tehnici de distragere a atenției în cazul rănilor minore.

Dacă ești îngrijorat de rănile câinelui, consultă medicul veterinar. Aceștia vor putea accesa leziunile câinelui, îți vor oferi opțiuni de tratament, dacă este cazul, și te vor informa care este metoda potrivită pentru a preveni linsul rănilor.

Citit 2349 ori Ultima modificare Marți, 31 Octombrie 2023 00:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.