Școala iubitorilor de animale. Ce să nu faci când întâlnești un câine străin
Foto: Andy Losik/unsplash.com

Școala iubitorilor de animale. Ce să nu faci când întâlnești un câine străin
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Astăzi venim cu câteva sfaturi pentru iubitorii de animale care nu sunt însă și stăpâni (sau mai bine zis stăpâniți) de animale. Ce facem dacă vrem să mângâiem un câine care nu este al nostru?

În primul rând, regula de aur este că nu atingem fără permisiune niciun animal, indiferent de talia lui, de cât de drăguț și irezistibil pare. Un câine, mai ales, fiindcă pisicile au tendința să fugă din situații care nu le plac și să se refugieze la înălțime, chestiune pe care un câine nu prea o poate face.

Chiar și așa, țineți cont că și o pisică se va apăra de atingeri nedorite, mai ales dacă se simte prinsă într-un colț și crede că nu poate fugi. În ceea ce privește câinii, cum spuneam, regula este că ei nu trebuie mângâiați, iar copiii trebuie învățați de mici că nu este bine să atingă un câine care nu este al familiei și, chiar și în cazul acestuia, niște lucruri trebuie respectate.

Recent, am văzut pe rețelele sociale o filmare în care o femeie încearcă să se culce (efectiv) pe un câine de stână adormit, pentru a face o fotografie, iar animalul, evident, se sperie, sare din somn și se repede la ea. Nu știm întreg contextul, dar, în calitate de stăpân responsabil, vă spun că, indiferent de situație, nu te așezi pe un câine adormit, nici dacă este Yorkie (de fapt, cu atât mai puțin dacă e micuț, că-i puteți rupe ceva!). Exact ca oamenii, câinii dorm adânc, visează, iar trezirea lor bruscă nu este recomandată.

Dacă totuși trebuie să fie treziți, acest lucru se face strigându-i, nu atingându-i, nu invadându-le spațiul personal și în niciun caz ducându-ne cu fața aproape de ei. Imaginați-vă că vă trezește cineva din cel mai dulce și adânc somn punându-și capul pe capul dvs. Nu cumva ați sări din somn ca ars și ați începe să înjurați etc? Ei bine, exact asta face și un câine. De cele mai multe ori, va sări ca ars și va lătra, mârâi puternic, își va arăta dinții, în scopul de a determina inamicul să se îndepărteze.

Niciun câine, oricât de dresat și cuminte ar fi, nu va aprecia situația. Iar credința că un animal de talie mică nu are ce să ne facă este greșită. Chiar și un câine de talie toy, chihuahua, pomeranian, Yorkshire terrier, papillon, bichon maltez, pudel pitic și chin japonez poate fi agresiv, poate mușca și, depinzând de locul de unde vă mușcă, poate să determine răni serioase. Tocmai fiindcă sunt mici, oamenii au tendința să se apropie foarte mult de ei și o încercare ratată de a-i mângâia poate avea consecințe foarte neplăcute.

Cereți permisiunea stăpânilor înainte de a întinde mâna către câine, iar dacă vi se spune "nu", înțelegeți că este o încercare de a vă proteja și pe dvs., și câinele, fiindcă unii sunt agresivi în urma unor traume, iar dragostea cu forța numai bine nu le face.

Citit 7426 ori Ultima modificare Joi, 16 Noiembrie 2023 13:19

1 comentariu

  • postat de Daniel M.
    Luni, 13 Noiembrie 2023 06:35
    5.13.215.***
    In primul rand, ,,iubitorii" trebuie ,,invatati' ca,atunci cand detii un animal,fie el oricare,(caine ,pisica,etc) ,in afara de acest drept,mai sunt si obligatii,pe care nimeni nu le respecta ! Aduce animalul,in alta parte ,de unde locuieste si isi face nevoile in capul altora,fara a curata mizeria!
    4
    11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.