Ce să NU faci atunci când ai un acvariu. Școala iubitorilor de animale

Ce să NU faci atunci când ai un acvariu. Școala iubitorilor de animale
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În principiu, toți credem că știm lucrurile de bun-simț referitoare la întreținerea unui acvariu și la îngrijirea peștilor: trebuie să schimbăm filtrele, să hrănim peștii și să menținem acvariul curat, testând periodic și calitatea apei. Totuși, există mult mai multe lucruri de care trebuie să ținem seama, potrivit magazinacvaristica.ro.

Este important să știi ce să NU faci atunci când ai amenajat primul tău acvariu. Iată principalele greșeli de evitat dacă ești începător într-ale acvaristicii.

- Când amenajezi acvariul, NU pune peștii în el în aceeași zi. Acvariul trebuie lăsat fără pești câteva zile, pentru a se echilibra, după care poți aduce peștii în noua lor casă.

- NU alege, la întâmplare, pești doar pentru că îți plac cum arată. Trebuie să știi cât de mari pot crește peștii preferați, ca să vezi dacă au loc în acvariu. Este important să știi dacă peștii aleși intră în conflict unii cu alții. Întreabă un specialist cum trebuie îngrijiți, pentru a vedea dacă te descurci cu peștii doriți.

- Când vrei să cureți acvariul, NU îl demonta în bucăți, să cureți fiecare cm pătrat. Astfel, se distruge echilibrul biologic al acvariului, cu consecințe grave pentru plante și pești. În schimb, curăță pereții acvariului la intervale regulate, iar filtrul cel puțin o dată pe lună și nu uita să testezi calitatea apei.

- NU schimba mai mult de 25 la sută din apă o dată, ca să nu stresezi peștii.

- Lumina din acvariu NU trebuie lăsată aprinsă continuu, fiindcă acest lucru va stresa peștii și va determina înmulțirea necontrolată a algelor.

- De asemenea, NU așeza acvariul lângă fereastră sau exact lângă o sursă de căldură.

- NU suprapopula acvariul. Peștii se vor lupta între ei pentru spațiu, iar calitatea apei scade.

- NU hrăni prea mult peştii. Dacă le dai prea multă mâncare, peștii vor avea probleme cu rinichii, cu inima, cu sistemul digestiv. În plus, mâncarea rămasă în acvariu, descompunându-se, eliberează amoniac și nitriți toxici, lucru periculos mai ales în acvariile noi, care nu au echilibru chimic. Acvariile mici vor fi afectate mai rapid, peștii fiind în pericol. Mâncarea neconsumată se descompune folosind oxigen, astfel cantitatea necesară peștilor și plantelor scade. În acest proces se eliberează dioxid de carbon, iar pH-ul apei scade, lucru nociv mai ales pentru peștii care preferă un mediu cu pH mai mare. Mâncarea neconsumată se depune pe filtrul acvariului, ceea ce duce la dezechilibru chimic, vietățile și plantele din acvariu fiind în pericol.

Citit 1716 ori Ultima modificare Joi, 14 Decembrie 2023 13:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.