Sportul contează, chiar și când ai moștenit ”gena obezității”

Sportul contează, chiar și când ai moștenit ”gena obezității”
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Multe persoane dau vina pentru kilogramele în plus pe ”greaua moștenire” genetică. Oamenii de știință arată că inclusiv atunci când o persoană are ”gena obezității”, moștenită de la părinți, sportul regulat poate contribui decisiv la prevenirea creșterii în greutate, consemnează doc.ro.

Este important să înțelegem că obezitatea este o afecțiune complexă, iar influențele genetice și ambientale interacționează într-un mod complex. Cu toate acestea, este important să subliniem că predispoziția genetică nu determină în mod necesar obezitatea. Factorii de mediu, precum stilul de viață, alimentația de zi cu zi, nivelul de activitate fizică și alți factori comportamentali, joacă un rol crucial în dezvoltarea și menținerea obezității.

Oamenii de știință au arătat că în cazul persoanelor cu o variație a unei anumite gene care mărește riscul de obezitate, sportul practicat în mod regulat pare să reducă cu aproape o treime efectele ADN-ului. Gena în cauză este cunoscută drept gena FTO.

Studiile arată că persoanele cu o anumită variație a acestei gene se confruntă cu un risc ridicat de obezitate. Dar efectele genei nu sunt semnificative și nici "bătute în cuie", cum s-ar spune.

Cercetările au arătat că persoanele purtătoare a două copii ale variației genei FTO (câte una moștenită de la fiecare părinte) cântăresc în medie cu 3 kg mai mult decât cele care nu sunt purtătoare ale genei respective.

Aceste constatări recente subliniază și o modalitate prin care se poate contracara impactul genei: sportul. „Există gene care par să aibă un impact direct asupra greutății corporale, dar ale căror efecte sunt nesemnificative”, a precizat liderul echipei de cercetare, prof. Mariaelisa Graff, de la Universitatea North Carolina din cadrul Chapel Hill. „Depinde foarte mult de comportamentul pe care îl alegeți”, a mai spus cercetătoarea. Rezultatele studiului nu sunt chiar surprinzătoare, potrivit spuselor dr. Timothy Church, cercetător în domeniul obezității, care nu a participat la studiu. „Acest lucru demonstrează încă o dată că destinul nu ți-e scris în sânge”, a declarat dr. Church, profesor de medicină preventivă în cadrul Centrului de Cercetare Biomedicală Pennington al Universității statului Louisiana.

Dr. Church susține că sportul practicat regulat este, în primul rând, un factor-cheie în prevenirea creșterii în greutate și în menținerea greutății corporale după ce o persoană a slăbit și a ajuns la o greutate potrivită. Sportul este mai puțin eficient în cazul persoanelor obeze care vor să slăbească, a mai spus Church, esențial este ca acestea să își schimbe în primul rând regimul alimentar.

Concluzia ar fi, potrivit și medicului Chip Lavie, de la John Ochsner Heart and Vascular Institute din New Orleans, că sportul contează, indiferent de moștenirea genetică. Dr. Lavie, care nu a participat la studiu, a făcut trimiteri la rezultatele propriului studiu.

„Am publicat date care sugerează că principala cauză a creșterii incidenței obezității în ultimele cinci decenii este declinul dramatic al activităților fizice”, a precizat acesta.

Potrivit spuselor lui Lavie, cu excepția abonamentelor la sală, americanii sunt în prezent mai puțin activi și la locul de muncă, și acasă (la îndeplinirea sarcinilor de menaj) și în timpul liber. Acesta a mai subliniat că sportul nu contribuie doar la menținerea greutății corporale. Activitatea fizică mărește nivelul de fitness, care, a spus Lavie, este esențial în prevenirea bolilor cardiace și prelungirea duratei de viață. Noile constatări se bazează pe analiza a peste 200.000 de adulți, majoritatea cu descendență europeană, care au participat și la alte studii.

Citit 1022 ori Ultima modificare Marți, 16 Ianuarie 2024 13:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.