Pătlagina, excelentă în tratarea unor afecțiuni

Pătlagina, excelentă în tratarea unor afecțiuni
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Pătlagina este o plantă care a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri pentru a trata numeroase afecțiuni, potrivit doc.ro.

Pătlagina este folosită, spun specialiștii, în tratamentul diverselor afecțiuni cum sunt tusea, constipația, infecțiile, febra, sângerările și inflamația. Frunzele zdrobite sau pisate de pătlagină sunt aplicate topic pentru a trata înțepăturile și mușcăturile de insecte, eczema și rănile sau tăieturile mici. Frunzele și semințele mai sunt folosite și pentru că din ele se extrag compușii chimici benefici ai acestei plante, despre care oamenii de știință au aflat că au proprietăți medicinale.

Studiile efectuate pe animale au sugerat și că extractul de pătlagină (Plantago lanceolata) poate să ajute în procesul de vindecare a rănilor, cel mai posibil datorită proprietăților sale antiinflamatoare, antibacteriene, antifungice, antioxidante și antiulcerative. Remediile din pătlagină acționează și ca un calmant (agent analgezic), pentru că are proprietăți imunomodulatoare.

Pătlagina accelerează și vindecarea rănilor. Asta pentru că are în compoziție un anumit factor de creștere epidermic, ceea ce permite accelerarea procesului de vindecare în cazul rănilor și vânătăilor minore. Un studiu recent a arătat că 40 de persoane care au folosit gelul de aloe vera și gelul de pătlagină au avut rezultate promițătoare în vindecarea ulcerului piciorului. Acesta se numără printre cele mai frecvente complicații cu care se confruntă pacienții cu diabet.

Se pot folosi frunzele proaspete ale plantei, spălate și lăsate la înmuiat în apă fierbinte. Rana sau leziunea poate fi apoi tamponată cu puțină vată înmuiată în ceaiul de pătlagină, lăsat la răcit în prealabil.

Pătlagina este un remediu excelent în cazul neplăcerilor cauzate de insecte. Poți aplica, de exemplu, rapid o cataplasmă sau compresă cu pătlagină, pentru a preveni mâncărimile pielii și pentru a împiedica formarea unor zone umflate și înroșite la locul înțepăturii.

În ultimii ani, tulburările hepatice au fost principala cauză a deceselor în întreaga lume, potrivit statisticilor. Într-un studiu pe animale, efectuat acum mai mulți ani, extractul de semințe de Plantago major a avut o activitate hepatoprotectoare, reducând nivelurile aspartataminotransferazei (AST) şi alanin aminotransferazei sangvine (ALT).

Citit 1131 ori Ultima modificare Vineri, 23 Februarie 2024 20:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.