De ce câinii și pisicile nu se înțeleg și cum pot deveni prieteni

De ce câinii și pisicile nu se înțeleg și cum pot deveni prieteni
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Câinii și pisicile sunt două dintre cele mai populare animale de companie din lume, care trăiesc împreună în gospodării, de secole, dar încă nu au cea mai bună relație. Nu degeaba există şi zicala: "Se înţeleg precum câinele (sau şoarecele) cu pisica". Câinele şi pisica au instincte naturale diferite și nevoi diferite, aşa încât este esenţial să-i înţelegem înainte să-i obligăm să trăiască împreună.

Potrivit safepet.ro, există o serie de motive pentru dușmănia dintre câini și pisici. Ele sunt animale diferite, cu nevoi și comportamente diferite.

Pisicilor le place să se cațere în copaci și să stea la înălțime, câinilor, să alerge pe jos, cu nasul în pământ şi să ia urma. Câinii sunt percepuţi drept agresivi și protectivi, iar pisicile sunt considerate independente și distante.

Atât pisicile, cât și câinii sunt prădători naturali. Câinii descind din lupi, care vânează în haite și văd pisicile ca pe o potențială pradă. Pisicile, pe de altă parte, sunt vânători solitari, care văd în câini concurenți pentru hrană și teritoriu.

În casă, competiţia poate surveni în lupta pentru mâncare sau jucării. Câinii sunt în mod natural protectori față de casele lor, considerând pisicile niște intruși, iar acestea sunt, la rândul lor, posesive cu teritoriul. Ostilitatea instinctivă poate fi agravată de experiențe neplăcute. Dacă un câine a fost vreodată urmărit de o pisică sau invers, teama îi face și mai precauți unul față de celălalt. Cu puțină răbdare și efort, pisica și câinele pot deveni însă cei mai buni prieteni.

Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să faceți acest lucru:

* Faceți-le cunoștință încet și cu atenție. Dacă oricare animal pare stresat sau temător la prima întâlnire, acordați-le un timp înainte de a încerca din nou.

* Amenajați-le propriile spații. Dacă atât pisica, dar și câinele au propriile zone sigure în casă, conflictele teritoriale dintre ei se reduc. Fiecare trebuie să aibă acces la hrană, apă, cutii de nisip, paturi, jucării etc, în propriile zone. Pisica trebuie să aibă un loc unde să se retragă, la care câinele să nu ajungă.

* Învățați animalele comenzile de bază. Câinii, mai ales, trebuie să cunoască acele comenzi de obediență de bază, "şezi", "stai" și "vino", înainte de a fi în preajma unei pisici. Astfel, vor putea fi controlați.

* Încurajați interacțiunile pozitive. Oferiţi-le recompense când se află unul lângă celălalt, mângâiaţi-i pe ambii, iniţiaţi jocuri care îi implică pe amândoi. Nu pedepsiți niciunul dintre animale pentru că se joacă prea dur - acest lucru poate doar să le facă să se teamă unul de celălalt.

* Alegeți perechea potrivită. Cereți ajutorul medicului veterinar sau al personalului adăpostului de animale pentru a alege animalul potrivit pentru cel pe care deja îl aveţi acasă ori pui care să crească împreună.

* Descurajați interacțiunile negative. Dacă pisica şi/sau câinele începe să se comporte agresiv față de celălalt, descurajați-i prin mustrare, stropire cu apă dintr-o sticlă cu pulverizator sau separarea lor pentru un timp.

Este ideal să socializeze de când sunt mici. Dacă cresc împreună, vor avea mai multe șanse să se înțeleagă ca adulți. Este important să nu îi forțați să interacționeze, ci mai degrabă să îi lăsați să se apropie unul de celălalt în ritmul propriu.

Citit 1787 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Martie 2024 12:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.