În ce condiții pot dona sânge câinii și pisicile

În ce condiții pot dona sânge câinii și pisicile
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ca și oamenii, fie din motive de boală, fie în urma unor accidente, animalele de companie pot avea nevoie de transfuzii de sânge. Fiindcă rezervele de sânge sunt și mai puțin accesibile decât în cazul oamenilor, ne-am gândit că ar fi util să știți cum poate deveni donator de sânge un animal de companie.

Donarea de sânge la câini

Potrivit pet-stuff.ro, clasificarea utilizată pentru grupele de sânge la câini este sistemul DEA. Există mai multe grupe de sânge (DEA 1, DEA 3,DEA 4, etc), însă cel mai important criteriu este dacă pacientul este DEA 1 pozitiv sau negativ (adică, prezența/ absența unui antigen pe celulele roșii ale sângelui). Indivizii DEA 1 pozitivi sunt primitori universali de sânge, iar cei DEA 1 negativi sunt donatori universali.

Este important de știut că nu toți câinii pot fi donatori. Un donator eligibil este un câine adult de minimum 25 kg, cu vârsta minimă de 18-24 luni și maximă de opt ani, vaccinat și deparazitat la zi, clinic sănătos în perioada donării. Cu alte cuvinte, un câine de talie medie spre mare și/sau mare, nici foarte tânăr, dar nici vârstnic.

Evident, cea mai importantă este testarea grupei de sânge, dar câinelui potențial donator i se face și un examen clinic. Medicul veterinar poate face ulterior și examene complementare (hemoleucogramă, analize biochimice etc), dacă le consideră necesare. Exact ca în cazul donării la oameni, anumite analize sunt recomandate, câinii fiind testați și pentru hemoparaziți (test 4DX, citologie sanguină).

Pacientul poate fi tuns la nivelul gâtului și obligatoriu toaletat/ dezinfectat, pentru ca zona să fie sterilă. Recoltarea de sânge se poate face ori cu câinele culcat pe o parte, ori în poziția șezut, durează 8-12 minute, timp în care se recoltează aproximativ 450 ml de sânge.

Donarea la câini se poate face de multe ori fără sedare, dar în anumite cazuri medicul poate opta pentru o sedare ușoară, astfel încât câinele donator să fie cât mai puțin stresat.

De reținut că în ziua donării câinele nu trebuie să facă efort în exces și trebuie evitate zgărzile care să presupună compresiune asupra jugularei. Câinele va primi apă la discreție și, evident, recompense drept supliment alimentar.

La câini, donarea se poate face o dată la două, trei luni.

Donarea de sânge la feline

Pisicile au grupele de sânge A (majoritatea), B (o mică parte) și AB (foarte rar). Transfuziile se fac doar între pisici cu aceeași grupă de sânge, dar grupa AB este primitor universal.

Ca și în cazul câinilor, pisica donatoare trebuie să fie un exemplar adult, cu vârsta între 18 luni și opt ani, vaccinată și deparazitată la zi, cu teste virale (FIV/FelV) negative. Greutatea pisicii trebuie să fie de 4 kg. Pisicile pot dona mai des decât câinii, o dată la trei, patru săptămâni, dar li se vor face analize de sânge (hemoleucogramă) dacă au donat de două, trei ori consecutiv.

În cazul pisicilor, sedarea este de cele mai multe ori o necesitate, fiindcă pisicile asociază evenimentele, cum ar fi mersul la veterinar, cu un stres. Se recoltează aproximativ 50 de ml de sânge integral. În ziua donării se vor limita activitățile fizice ale pisicii și aceasta trebuie supravegheată mai atent.

De știut că, dacă sângele de câine poate fi depozitat pentru o perioadă determinată sau separat pe componente, cel recoltat de la pisici trebuie utilizat în 24 de ore de la donare, iar separarea lui pe componente nu se face pe scară largă.

Citit 936 ori Ultima modificare Duminică, 23 Iunie 2024 11:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.